|

Kanser tedavisinde 'yanlış algı' uyarısı

Uzmanlara göre halk arasındaki kanserle ilgili yanlış inanışlar tedaviyi olumsuz etkiliyor.

Yeni Şafak
14:10 - 21/04/2015 Salı
Güncelleme: 15:22 - 21/04/2015 Salı
AA

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Kaplan, hastaları toplumdaki yanlış inanışlar konusunda uyararak, kanser tanısının ölümle eş değer olmadığının bilinmesi ve doğru bilinen yanlışlar nedeniyle yarar sağlanacak tedavilerden mahrum kalınmaması gerektiğini söyledi.



Doç. Dr. Kaplan, kanserle ilgili doğru bilinen birçok yanlış olduğunu belirtti.



Bulaşıcı hastalığı bulunmayan kanser hastasıyla yakın temasın risk oluşturmayacağını vurgulayan Kaplan, zorlu süreçte yakın çevresiyle iletişime ihtiyaç duyan hastadan uzaklaşmanın, olumsuzluklara yol açabileceğini ifade etti.



İnanışın aksine kanserin, cinsel ilişkiyle de bulaşmadığını anlatan Kaplan, bazı bitki veya kürlerin tıbbi tedavinin yerine konmasının yanlış olduğunu bildirdi.



''Kanser hastası ihtiyacı kadar şeker tüketmeli''Doç. Dr. Kaplan, ''Kanser oluşumunda şekerin rol aldığı'' ya da ''Kanser hücrelerini beslediği'' bilgisi bulunmadığını belirterek, şunları kaydetti:



"Şeker ve şeker içeren yiyeceklerden zengin beslenmeden, yalnız kanser hastaları değil, tüm bireyler uzak durmalıdır ancak şekerin, kanserli hastaların hayatından tamamen çıkarılması da yanlıştır. Kanser hastaları da herkes gibi ihtiyacı kadar şeker tüketmelidir. Ayrıca 'bıçak değdiği zaman kanser yayılır' düşüncesi, hastanın etkin tedaviden mahrum kalmasına neden olabilir."



Halk arasındaki ''biyopsi ile hastalığın yayılacağı''na dair görüşü destekleyen bilimsel veriler bulunmadığını kaydeden Kaplan, hastadan durumunun gizlenmesinin yanlışlığını da vurguladı.



''Kanser ölümle eşdeğer değil''Toplumda zaman zaman "kanserin tedavisi bulundu ancak ilaç firmaları tarafından saklanıyor" tartışması yapıldığını aktaran Kaplan, şu değerlendirmelerde bulundu:



"Kanseri tek hastalık gibi görüp, 'çaresi bulundu, saklanıyor' demek yanlış olur. Kanser ölümle eşdeğer değildir. Her kanser bir değildir. Bazı kanser türlerinin seyri oldukça yavaş olabilir. Erken evre tümörler ve bazı kanser türlerinde tedaviye iyi yanıt verilmesiyle hastalıktan tamamen kurtulunabilir. Kaynaklandığı dokudan başka organlara dağılmış kanserlerde bile günümüz modern tedavileriyle uzun dönem ve kaliteli yaşam sağlanabilmektedir. Kanser tanısının ölümle eşdeğer olmadığı bilinmeli ve doğru bilinen yanlışlar nedeniyle hasta, yarar görebileceği tedavilerden mahrum kalmamalıdır."



Doç. Dr. Kaplan, "Kemoterapi tamamen iyileşme sağlamayacaksa kullanmamak lazım" anlayışının da doğru bir yaklaşım olmadığına işaret etti.



#kanser
#yanlış algı
#kanser tedavisi
9 yıl önce