|

Kronik gastritin, mide kanserine dönüşme riski

Mide bölgesinde ağrı, şişkinlik, gaz, açlık hissi ve sık yemek yeme isteği ile kendini belli eden gastritin, tedavi edilmezse kronikleşerek mide kanserine doğru giden bir tabloya yol açabileceği bildirildi.

Aa
00:00 - 15/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 16:07 - 15/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Kronik  gastritin, mide kanserine dönüşme riski
Kronik gastritin, mide kanserine dönüşme riski

Gastroenteroloji Bölümünden Doç. Dr. Zülfikar Polat, kronik gastrit ve tedavi yöntemleri hakkında yaptığı yazılı açıklamada, kronik gastritin en yaygın görülen nedenlerinden birinin yüzde 80-85 oranda mide sıvısı altında yaşayabilen "helikobakter pilori" olduğunu belirtti.

Kronik gastritin, kimyasal gastrit, otoimmun gastrit gibi nedenlerle de gelişebildiğine dikkati çeken Polat, "Helikobakter pilori, genellikle çocukluk çağlarında bağışıklık sistemi tam olarak oturmamışken, kirli sulardan bulaşmaktadır. Bakteri mide hücrelerinin yüzeyinde, asit tabakasının altında kolonize olarak yaşamaktadır. İlk bulaştığında akut enfeksiyon yapmakta ve bağışıklık sistemi tarafından bertaraf edilemeyince enfeksiyon kronikleşmektedir" değerlendirmesini yaptı.

Kronik gastritin ilerledikçe mide bezlerinde çekilmeye ve doku değişikliklerine neden olabildiğini ifade eden Polat, doku değişikliklerinin kansere yol açmasıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Bu durum, genetik yatkınlığı olan ve özellikle kanserojen maddelere maruz kalan bireylerde kansere gidişe zemin hazırlamaktadır. Mide bezlerinde doku değişiklikleri olan hastalarda mide kanseri dört kat daha fazla görülmektedir. Bu doku değişiklikleri mideden endoskopi ile alınan biyopsilerle saptanabilmektedir. Bu nedenle bu tür hastaların belli zaman aralıklarında endoskopik olarak takip edilmeleri gerekmektedir. Midede ileri derece doku değişikliği saptandığı zaman hasta çok daha yakından takip edilmelidir. Bu bölgeler özel endoskoplarla veya boyama yöntemleri ile tam olarak saptanmalı, endoskopik veya cerrahi yöntemlerle çıkarılmalı ve hastada kanser oluşmadan tedavi edilmiş olmalıdır."

Yanmış gıdalar ve sigara mide kanseri riskini artırıyor

Midede ileri derece doku değişikliğinin, başlangıç evre kanser ile eş anlamlı olduğunu belirten Polat, beslenme alışkanlıklarının önemine dikkati çekti. Zülfikar Polat, şunları kaydetti:

"Özellikle yanmış tütsülenmiş gıdalar, yağlı ve fazla miktarda kırmızı et tüketimi, ızgara ve çok pişmiş etler risk yaratabilmektedir. Salamura gıdalar, gıdalarda koruyucu olarak kullanılan nitrat içeren gıdalar nitritlere çevrilerek tetiği çekebilmektedir. Bunun yanı sıra antioksidanlar, C ve E vitaminlerinin koruyucu olduğu bilinmektedir. Sigara içimi de mide kanseri riskini en az dört kat artırmaktadır."

Taze sebze meyve tüketin

Kronik gastrit sorunu yaşayanların vakit kaybetmeden bir hekime danışmaları ve tedavi olmaları gerektiğini vurgulayan Polat, "Gelişen teknoloji ve endoskopi sayesinde bu hastalığın tanısı kolaylıkla konulmakta ve uygun yöntemle tedavi edilebilmektedir. Ayrıca kronik gastritin mide kanserine neden olmaması için bol miktarda taze sebze ve meyve tüketilmeli, sigaradan uzak durulmalı ve tespit edilmiş ise helikobakter pilori ortadan kaldırılmalıdır" değerlendirmesini yaptı.

10 yıl önce