|

Meme hastalıklarının tanısında Mamografi

Prof. Dr. Özcan Prof. Dr. Özcan Gündoğdu, "Meme kanserinin erken teşhisinde mamografi cihazlarının en üst düzeyde çalışması ve uzmanlarca kullanılması oldukça önemli" dedi.

Aa
00:00 - 22/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 12:36 - 22/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Meme hastalıklarının tanısında Mamografi
Meme hastalıklarının tanısında Mamografi

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr.Özcan Gündoğdu, yaptığı açıklamada, yıllarca İngiltere'de akademik araştırmalarda bulunduğunu, Sağlık Bakanlığına mamografik sistemlerle ilgili teknik danışmanlık yapan Avrupa'daki sayılı merkezlerden birinde çalıştığını belirtti.

Mamografi cihazı üreticilerinin, ürünlerini İngiltere'de satabilmesi için bu merkezden teknik yeterlilik raporu alması gerektiğine dikkati çeken Gündoğdu, bu raporu hazırlamak için çok detaylı ve sadece medikal fizikçinin yapabileceği testler gerçekleştirildiğini söyledi.

Çekimlerin güvenilirliği ve hastaların sağlığı açısından mamografi cihazlarının kullanımı konusunda radyoloji teknisyenlerine büyük iş düştüğünü vurgulayan Gündoğdu, teknisyenlerin mamografi cihazını kullanırken her zaman en az dozda radyasyonla en kaliteli görüntüyü elde etmeyi hedeflemesi gerektiğini anlattı.

İngiltere'de özellikle mamografi çeken radyoloji teknisyenlerinin, göğüs kanseriyle savaşta en önemli cephe olarak görüldüğünü dile getiren Gündoğdu, "Radyoloji teknisyeninin çekimlere başlamadan önce günlük kalite kontrol çekimi yapması, mamografi cihazı belirlenen standartlar içinde çalışıyor ve yeterince iyi kontrast veriyorsa mamografi çekimlerine devam etmesi gerekiyor. Eğer mamografi cihazında bir sıkıntı olduğunu düşünüyorsa o zaman ya üretici şirketin mühendisiyle temasa geçmesi gerekiyor ya da hastanede bir medikal fizikçi varsa durumu ona bildirmeli" diye konuştu.

Gündoğdu, mamografi cihazının en iyi şekilde kullanılmasının hastanın ömrünü doğrudan ilgilendirdiğinin altını çizerek, "Eğer mamografi uluslararası standartlarda çalışmıyor ve en az dozda radyasyonla en kaliteli görüntü elde edilemiyorsa radyologlar memedeki mikrokalsifikasyonları göremeyecektir. Dolayısıyla belki de kanserin belirlenmesi geç evrelere kalacaktır. O yüzden meme kanserinin erken teşhisinde mamografi cihazlarının en üst düzeyde çalışması ve uzmanlarca kullanılması oldukça önemli" ifadesini kullandı.

Bu bilincin oluşmasına katkı sağlamak için Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle Kocaeli'ndeki radyoloji teknisyenlerine yönelik "Göğüs Kanserinde Radyasyon Güvenliği, Kalite Kontrolü ve Güvencesi" eğitimini gerçekleştirdiklerini bildiren Gündoğdu, eğitim programına eğitimci olarak katılan İngiltere St. Georges Hospital Foundation Trust The Radiation Protection Centre Direktörü Prof. Dr. Ishmail Badr'ın katılımcılara son gelişmeler konusunda bilgi verdiğini sözlerine ekledi.

10 yıl önce