|

Merak edip, üretti kanser hastalarına umut oldu

Anavatanı Güney Amerika ve batı Hindistan olan guava meyvesini Mersin'in Silifke ilçesinde üretmeye başlayan Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, guavanın kanser hastalarına umut olacağını söyledi.

İha
00:00 - 18/09/2014 Thursday
Güncelleme: 10:48 - 18/09/2014 Thursday
Yeni Şafak
Merak edip, üretti kanser hastalarına umut oldu
Merak edip, üretti kanser hastalarına umut oldu

Ziraat Mühendisi Mustafa Levent yaptığı açıklamada, 5 yıl önce deneme amaçlı birkaç tane guava ağacı diktiğini, meyvesinin tadını çok merak edince, deneme amacıyla üretime başlama kararı aldığını söyledi. Bu kapsamda 5 yıl önce Silifke Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün de destekleriyle Antalya'dan getirttiği 5 fidanı toprakla buluşturduğunu anlatan Levent, tadını çok beğendiği meyvenin fidanlarından 2 yıl önce 400 tane daha temin ettiğini belirtti.

Eylül ayının ilk haftasında başlayan hasat döneminin Ekim sonuna kadar süreceğini ifade eden Levent, 'Şimdilerde ürettiğim meyve çok yüksek miktarlarda değil. Ancak ağaçların gelişmesiyle daha fazla verim alıp, tamamen bu işe yöneleceğim. Bugünlerde 300 kilogram civarında elde ettiğim meyvenin kilogramını 5 TL'den İstanbul ve Antalya'daki tropik meyve satan iş yerlerine gönderiyorum' dedi.

Bu yıl üretiminin önemli bir bölümünü tanıtım amacıyla değerlendirmeyi hedefleyen Levent, bu sayede gelecek yıl 2-3 ton hasat etmeyi beklediği meyveden daha ciddi gelir elde etmeyi amaçladığını vurguladı. Guava meyvesinin gıda ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Levent, likopen oranı yüksek olan meyvenin kanser türlerine karşı koruyucu olduğu gibi, birçok hastalığa da iyi geldiğinin yapılan araştırmalarla kanıtlandığını belirtti.

Guavanın taze olarak tüketildiğini, ayrıca reçel, tatlı ve turşu üretiminde de kullanıldığını ifade eden Levent, güzel aroması nedeniyle meyve sularında da sıkça kullanılabildiğini kaydetti. Guavanın sağlık açısından çok yüksek oranda içinde likopen barındırdığını belirten Mustafa Levent, 'Guavada likopen çok fazla ve doğal. Ülkemizde kanser hastalarına bir nebze yardımcı olacağına eminim. Ayrıca Filistin Büyükelçiliği çalışanları guava siparişi verdi. Bir de kozmetik firması ile görüştüm. Bayanlar için sıkılaştırıcı krem yapacaklarmış' dedi.

Silifke Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü ise, yörede ağırlıklı olarak narenciye üretiminin yapıldığını, ancak üreticinin daha fazla gelir elde edebilmek adına, tarımsal faaliyetlerini alternatif ürünlerle zenginleştirmesi gerektiğini söyledi.

Guava üretimi yapan çiftçinin gelecekte ciddi gelirler elde edebileceğine inandıklarını dile getiren Süngü, 'Bu açıdan baktığımızda Mustafa Levent'i diğer üreticilerimize örnek olarak gösteriyor. Çünkü üreticiler gözlerinin önünde farklılıktan doğan zenginliği gördüğünde işin ciddiyetini daha fazla kavrayabiliyor' diye konuştu.

Bölgede narenciye alternatif ürün olarak nar ve kayısının da yetiştirildiğini, ancak ürün çeşitliliğinin her zaman daha da genişletilmesi gerektiğini dile getiren Abdullah Süngü, Türkiye'nin bile henüz bilmediği guava meyvesinin Silifke'de yetiştirilebiliyor olmasıyla üreticiye büyük bir avantaj sağlanabileceğini kaydetti.

10 years ago