|

Mide kanserini tetikliyor

Mide, bağırsak ve yemek borusu kanserini sigara, baharatlı yiyecekler, yağlı ve ağır yiyeceklerin tetiklediğini söyledi.

Yeni Şafak
16:39 - 26/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 14:55 - 26/03/2015 Perşembe
IHA

Son dört aydır ünitede yeni teknolojiye sahip endoskopi ve kolonoskopi cihazlarını kullandıklarını belirten Gastroenterolog Uzmanı Dr. Seda Akkaya Özdinç, endoskopi ünitesinde haftada yaklaşık 35 ile 40 arası işlem yapıldığını kaydetti. Dr. Akkaya Özdinç, “Endoskopi ile yemek borusu ve midede gastrit, ülser ve kanser tanıları konulmaktadır. Kolonoskopi ile bağırsakta ülser, kanser ve iltihabi bağırsak hastalıkları saptanmaktadır. Mide ve bağırsak içinde saptanan kansere dönüşme riski olan polipler, yani et parçası ameliyatsız olarak endoskopik yöntemlerle tamamen çıkarılmaktadır. Bitlis Devlet Hastanesi'nde görev yaptığım on aylık süre içinde yaklaşık 800 civarında işlem yaptım. Endoskopi ünitesinde şu ana kadar 8 hastada yemek borusu kanseri, 11 hastada mide kanseri, 10 hastada ise bağırsak kanseri tanısı konulmuştur. Bunun dışında uzun süreli yatağa bağımlı, ağızdan beslenemeyen 6 hastaya karından beslenme tüpü takılmıştır" diye konuştu.



Baharatlı yiyecekler tüketmeyin

Özellikle bu bölgelerde mide rahatsızlığının temel nedeninin baharatlı, acı ve yağlı yemeklerden kaynaklandığını belirten Akkaya Özdinç, “Bu da midede gastrit, tedavi edilmezse ülsere ve yaraya dönüşmektedir. Kalabalık aile yaşantısı ve hijyene dikkat edilmemesi nedeniyle midede tutunan bir mikrobun görülme sıklığı artmaktadır. Bu mikrop, midede gastrit ve ülser gelişimine neden olmaktadır. Özellikle 40 yaşın üstünde midede yanma, ağrı şikayeti olan ve bir ay düzenli mide ilacı kullanmasına rağmen şikayetleri düzelmeyen hastalara endoskopi yapılmalıdır. Ayrıca dışkıda kan saptanan, halsizlik, kilo kaybı, kansızlığı olan ve üç aydan fazla ishal ya da kabızlık şikayeti olan hastaların bağırsak kanseri açısından taranması gerekmektedir. Erken tanı konulması, kanserin yayılmadan tedavi edilmesi için önem taşımaktadır. Ailede ve birinci derece akrabada yemek borusu, mide veya bağırsak kanseri öyküsü olanlara kanser taraması mutlaka yapılmalıdır" dedi.



Sigara içmeyin

Akkaya Özdinç; yemek borusu, mide ve bağırsak hastalıklarından korunmak ve dikkat edilmesi gereken hususları da şu şekilde sıraladı: “Sigara ve tütün kullanılmaması, yağlı, baharatlı yiyeceklerden uzak durulması, sık aralıklarla az miktarda beslenilmesi ve özellikle akşam saatlerinde ağır yiyeceklerden kaçınılması, sebze, meyve tüketiminin arttırılması, düzenli yürüyüş gibi egzersiz yapılması ve ailede kanser öyküsü, kilo kaybı ve kansızlık şikayeti olan hastaların kanser taraması için en yakın merkeze başvurması gerekmektedir."

#baharatlı yiyecekler
#endoskopi
#Bitlis Devlet Hastanesi
#midede gastrit ve ülser gelişimi
9 yıl önce