|

Minyatür yapay kalp pompası ŞİFA dağıtacak

Koç Üniversitesi Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkezi Direktörü Doç. Dr. İsmail Lazoğlu ve Florance Nightingale Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Suha Küçükaksu'nun iş birliğiyle 'Türkiye'nin ilk yapay kalp pompası sisteminin prototipi geliştirildi

Oktay Mehmet
00:00 - 20/04/2012 Cuma
Güncelleme: 21:52 - 19/04/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Minyatür yapay kalp pompası ŞİFA dağıtacak
Minyatür yapay kalp pompası ŞİFA dağıtacak

Koç Üniversitesi öğretim üyesi ve Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkezi Direktörü Doç. Dr. İsmail Lazoğlu ve araştırma ekibi Florance Nightingale Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Suha Küçükaksu ortak çalışmaları sonucunda Türkiye'de sağlık alanında bir ilke imza attılar. Lazoğlu ve Küçükaksu Türkiye'nin ilk vücut içine yerleştirilebilen minyatür yapay kalp pompası sisteminin prototipini geliştirdi.

Türkiye'nin ilk vücut içine erleştirilebilen minyatür yapay kalp pompası sisteminin geliştirilmesi projesi ayrıca, Türkiye Makina İhracatçılar Birliği, TÜBİTAK, KOSGEB, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığı tarafından ödüle layık görüldü. Tüm Türkiye'yi kapsayan “Makina İmalat Teknolojileri AR-GE Pazarı”nda akademisyen kategorisinde ödül, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle sahibini buldu.

YILDA BİNE YAKIN HASTAYI HAYATA BAĞLAYACAK...

Ülkemizde kalp yetmezliği sorunu yaşayan ve kalp bulamayan her yıl bin'den fazla hasta için alternatif bir çözüm olarak düşünülen ve karın boşluğuna yerleştirilecek şekilde tasarlanan yaklaşık 5 cm çapındaki minyatür sistemin imalatı Koç Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Minyatür kalp pompası performans testlerinde iyi sonuç verdi.



12 yıl önce
default-profile-img