|

Öksürük Şurubu uyarısı

00:00 - 31/03/2012 Cumartesi
Güncelleme: 04:19 - 31/03/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Öksürük  Şurubu uyarısı
Öksürük Şurubu uyarısı


Dünyada etkisi tartışılan ve ciddi hastalıkları perdelediği belirtilen öksürük şurupları Belçika'da 6 yaş altı için yasaklandı. Türk doktorlar da boğmaca dışındaki hiçbir vakada kullanılmaması gerektiğini söylüyor.

Sabah'ın haberine göre, Türk doktorlar da artık öksürük şuruplarını kolay kolay reçetelerine yazmadığını söylüyor. Türk doktorların bu konudaki görüşleri şöyle: Prof. Dr. Aykan Canberk: “Çoğu öksürük şurubunda dextromethorphan gibi balgam söktürücü fakat aynı zamanda kişide uyku eğilimi yaratan katkı maddesi var. Fenilpropanolamin ve türevleri gibi boğazda ve burunda ödem giderici, sempatik sistemi etkileyebilen katkı maddesi var. Bu da küçük çocukta çarpıntı, terleme, huzursuzluk, uykusuzluk gibi yan etkilere sebep oluyor. Bazı şuruplara ise öksürük refleksini azaltmak, gıcıktan koruyarak öksürük krizlerini önlemek amacıyla kodein katılmıştır. Ancak boğmaca dışında kullanılması sorunlar yaratabilir. Bu karar çok doğru. Çocukların olduğu kadar koroner kalp hastalığı, hipertansiyon ve şeker hastalığı olan yetişkinlerin de bu ilaçları kullanmaması gerekiyor.

Prof. Dr. Ahmet Nayır: “18 ayın altındaki çocuklara, gripte öksürük şurubu verilmez. Bu şuruplarda adrenalin türevleri etken maddeler var. İlaçların içinde 12 tane etken madde olması önerilen bir şey değil.”


12 yıl önce