|

Ölümün sebebi ’deli dana’ mıydı?

KKTC Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, KKTC'deki sığırlarda "deli dana" hastalığının bulunmadığını belirterek, "Halk içini rahat tutsun. Ülkede sağlık açısından panik yapacak bir durum yok. Gerekli her türlü araştırmayı yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Şafak
12:55 - 16/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 17:14 - 16/04/2015 Perşembe
AA

Önder Sennaroğlu, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ülkede halk arasında "deli dana" olarak bilinen Creutzfeldt-Jacob hastalığı ön teşhisi konan ve hayatını kaybeden hastadan kesin tanı için alınan beyin dokusunun ilgili merkeze gönderildiğini ifade ederek, sonucun kesinleşmemiş olmasına karşın halkın endişelenmemesi gerektiğini bildirdi. Hastalığın klinik olarak ülkedeki sığırlarda tespit edilmediğini belirten Sennaroğlu, hastalığa neden olan et, kemik ve kan unu gibi mamullerin ithalatının ülkede 2001 yılından beri yasak olduğunu ifade etti.



Ülkede sağlık açısından panik yapacak bir durum yok

Sennaroğlu, halkın içini ferah tutmasını isteyerek, ülkede sağlık açısından panik yapacak bir durum olmadığını, gerekli her türlü araştırmayı yaptıklarını kaydetti.



Önder Sennaroğlu, yıllardır ülkede canlı hayvan ithalinin yasak olduğunu, hastalığın prion proteinine bağlı olarak görüldüğünü ifade etti. Deli dana ön teşhisi konmuş hastaların geçen yıllarda hastalığın görüldüğü ülkelerdeki ürünlerden tüketmiş olma ihtimali üzerinde durduklarını belirten Sennaroğlu, "Deli dana hastalığı canlı hayvanlardan birbirine bulaşmaz. Hastalığı taşıyan hayvanlardan elde edilmiş et, kemik ve kan unu gibi hayvan yemlerine katılan ürünler hastalığa neden olur. Söz konusu mamuller AB ile eş zamanlı olarak 2001 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ülkeye girişi yasaklandı" ifadelerini kullandı. KKTC'de halk arasında "deli dana" olarak bilinen Creutzfeldt-Jacob hastalığı bulgularına rastlanan bir kişi hayatını kaybetmişti.

#KKTC
#deli dana
#Önder Sennaroğlu
#hastalık
9 yıl önce