|

Özgüven eksikliğinin 7 belirtisi

Özgüveni, bireyin aldığı kararları uygulayabilecek ve yaptığı eylemlerin arkasında durabilecek cesarete sahip olması olarak tanımlayan Uzman Psikoloğu Yelda Öge, özgüven eksikliğinin 7 belirtisini anlattı.

Yeni Şafak
11:30 - 26/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 09:35 - 26/03/2015 Perşembe
IHA

Özgüvenin, bireyin aldığı kararlar hakkında olumlu düşünebilmesi, kendini sevmesi, yeterli hissetmesi ve yapabileceğine inanması olduğunu ifade eden Uzman Psikolog Yelda Öge, “Bireyin aldığı kararlar hakkında olumlu düşünememesi, kendini sevmemesi ve yeterli hissetmemesi kişilerde özgüven eksikliği dediğimiz psikolojik problemin ortaya çıkmasına neden olur.



Özgüven eksikliği yaşayan bireyler, kendilerini yetersiz, mutsuz ve başarısız olarak görmektedir. Bireyin hissettiği bu duygular iş, aile, arkadaş ve sosyal çevreyle olan ilişkilerini bozabilmekte ve yaşam kalitelerini düşürmektedir" ifadelerini kullandı.


Öge, bu belirtilerden bir kaçını yaşayanların uzman psikolog desteği almasını önerdi.



ELEŞTİRİYE KARŞI ALINGANLIK GÖSTERMEK

Uzman Psikoloğu Yelda Öge özgüven eksikliğinin 7 belirtisini; Eleştiriye Karşı Alınganlık Göstermek, Özgüvene Çelişkili Cevap Vermek, Aşırı Eleştirel Yaklaşım, Başkalarını Suçlama Eğilimi, İşkence İsteği, Rekabetle İlgili Olumsuz Hisler, Yalnızlık ve Çekingenlik Eğilimi olarak sıraladı. Öge, sıraladığı 7 maddenin ilk 4'ünü şöyle tanımladı;


“Eleştiriye Karşı Alınganlık Göstermek: Özgüveni düşük olan bireyler, hata yaptıklarının farkında olsalar bile çevrelerindeki kişilerin hatalarını onlara fark ettirmelerinden hoşnut olmazlar. Eleştiriler yapıcı ve naif olsa dahi, bunu kişisel bir saldırı olarak algılayıp, öfkelenebilirler. Özgüvene Çelişkili Cevap Vermek: Bu iki şekilde görülebilir. Özgüven eksikliği yaşayan bazı insanlar kendileri hakkında sürekli olarak iltifat duymak isterken, bazıları ise kendi hakkında olumlu bir şey duymaktan hoşnut olmaz çünkü kendi hissettikleri olumsuz duygularıyla çelişmeye başlar. Aşırı Eleştirel Yaklaşım: Kendilerini iyi hissetmeyen bireyler başkaları hakkında da olumsuz ve yargılayıcı bir bakış açısına sahiptir. Yani sürekli kendisinin çok kötü olmadığını kanıtlamak için çevresindekilerde hata ve kusur arar. Çevrelerinde onlardan daha çekici, akıllı, başarılı bireyler olduğu takdirde kendilerinin iyi olduğuna ikna olmazlar. Başkalarını Suçlama Eğilimi: Sık sık kendi zayıflıklarını bastırabilmek için, hatalarını başka insanlara yüklemeye çalışırlar. Kendi yaptıkları eksikler ya da hatalar için başkalarını suçlarlar."



SOSYAL ORTAMLARDAN KAÇINIRLAR

Uzman Psikoloğu Yelda Öge, özgüven eksikliğinin belirtilerini anlatmaya son 3 maddeyi açıklayarak, şöyle devam etti:


İşkence İsteği: Yoğun özgüven eksikliği yaşayan bir birey başkalarına ya da onların yaptığı işlere zarar vermek isteyebilir. Başkalarını suçlama eğilimi kontrol edilemez noktaya gelebilir. Rekabetle İlgili Olumsuz Hisler: Aşağılık kompleksi olan bireyler de herhangi bir proje, oyun, iş ya da yarışmada galip gelmek ister. Fakat böyle durumlardan kaybedebileceklerine inandıkları için genellikle kaçınmayı tercih ederler. Birinci olamama ya da tercih edilmeme inancı başarısız olduklarını hissetmelerine ve korkmalarına neden olur. Yalnızlık ve Çekingenlik Eğilimi: Özgüven eksikliği yaşayan bireyler diğer insanlar kadar zeki, başarılı ve çekici olabileceklerine inanmadıkları için diğer insanların da onların hakkında bu şekilde düşündüklerine inanırlar. Bu yüzden sosyal ortamlardan sıklıkla kaçınırlar. Sosyal bir ortamda bulunmak zorunda kalırlarsa sessiz kalmayı, konuşmamayı tercih ederler. Sosyal ortamlara katılırlarsa, hata yapabileceklerinden ve eleştirileceklerinden endişe duyarlar."

#özgüven
#özgüven eksikliği
#Uzman Psikoloğu Yelda Öge
9 yıl önce