|

Sağlıklı beslenmenin altın kuralları

Gebelik boyunca beslenme konusunda uygulanacak kurallarla bu süreç sorunsuz olarak geçirilebilir. Uzmanlar anne adaylarının sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmelerinde, beslenme alışkanlıkları önemli olduğunu belirterek beslenme uyarılarıların da bulundu

Yeni Şafak
11:23 - 25/03/2015 Çarşamba
IHA

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Ülkü Aksoy, gebelikte dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemi hakkında şu bilgileri verdi:



Gebeler tek tip beslenmeden uzak durmalı


"Gebelik döneminde anne adayları tek tip beslenmeden uzak durmalı ve her besin grubundan yeterli miktarda tüketmelidir. Protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineraller vücudun ihtiyacı kadar alınmalıdır. Anne adayları gebelikte daha fazla besin tüketimine ihtiyaç duyar. Gebelerin günlük alması gereken kalori miktarı 2300 kilokaloridir. Yani normal insanlara göre günde 300 kilokalori daha fazla almaları gerekmektedir. Bu dönemde beslenmesine özen göstermeyen, besin tüketimi dengesiz ve sağlıksız olan gebelerin, vücudundaki vitamin ve mineral miktarında azalma ortaya çıkar.



Gebelikte düzenli kilo takibi yapılmalı


Gebelik boyunca düzenli kilo takibi yapılması, hem anne hem de bebek sağlığı için yaşamsal önem taşımaktadır. İdeal kilo hesabı, boy ve kilo arasındaki ilişkiye göre belirlenen vücut kitle indeksine göre belirlenerek takip edilmektedir. Anne adaylarının gebelik boyunca dengeli ve yeterli beslenerek ortalama 10-12 kilo almaları beklenirken, aşırı zayıf gebelerin 12 kilogramdan fazla alması normaldir. Hamileliğin ilk üç ayında ortalama 1-3 kilogram, diğer aylarda ise ayda 1 kilo alması beklenmektedir.



Gebeler sağlıklı beslenme kurallarına uymalı


• Öğünler sık ve az az porsiyonlar halinde olmalıdır. Uzun süre aç kalınmamalı, besinler az ve sık tüketilmelidir.


• Gebelerin aldığı gıdaların taze olmasına dikkat edilmelidir. Konserve, beklemiş gıdalar ve içinde katkı maddeleri bulunan ya da saklanan gıdalar yerine taze ve doğal besinler tüketilmelidir.


• Anne adayları yedikleri gıdaların çeşitliliğine önem vermelidir. Bu şekilde pek çok vitamin ve mineralin alınması mümkün olmaktadır.


• Aşırı yağlı, tatlı, baharatlı ve kalorili gıdalar yerine protein ve karbonhidrat zengini yiyecekler, yağ oranı düşük besinler tüketilmemelidir.


• Önemli olan gebelerin kilo alması değil, bebeğin hamilelik boyunca yeterli şekilde beslenmesidir.


• Gebelikte tansiyon durumu veya riski varsa protein alımı artırılabilir. Gebeliğe bağlı şeker hastalığı söz konusu ise diyetisyenin önereceği şekilde kalori kısıtlamasına gidilmesi gerekebilir.


• Gebelikte dışarıdan hap olarak alınması gereken iki madde folik asit ve demirdir. Dengeli beslenebilen bir gebede bunların dışında vitamin veya mineral alımı doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde verilmelidir.


• Eğer gebeliğe bağlı bacak kramplarınız oluyorsa magnezyum ve kalsiyumu, ilave olarak doktorunuz size reçete edebilir."



#gebe beslenmesi
#düzenli kilo takibi
9 yıl önce