|

Sağlıkta 'dijital dönem' başladı

Aa
00:00 - 9/05/2012 Çarşamba
Güncelleme: 00:21 - 9/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Sağlıkta 'dijital dönem' başladı
Sağlıkta 'dijital dönem' başladı

Sağlık Bakanlığı tarafından kabul edilen 'Dijital Hastane Projesi'nin uygulandığı Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hastalar ve doktorlara dijital dünyanın olanaklarıyla hizmet dönemi başladı.

Doktorların tablet bilgisayarlarla hasta takibi yaptığı hastanede, ameliyatlarda dev monitörlü bilgisayarlar kullanılıyor. Hastaların ceplerinde taşıdığı dijital sağlık kartları sayesinde yurt dışındaki hastanelerde bile tetkikler izlenebiliyor.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Bozkurt, proje kapsamında hastanede ayaktan takip edilen ve yatan hastaların tüm bilgilerine ulaşılabilmesi için hekimlere, asistan hekimlere ve hemşirelere tablet bilgisayar dağıtıldığını söyledi. Bozkurt, bu bilgisayarlarla hastalara ait radyoloji ve labaratuvar sonuçlarının takip edilebildiğini ve hastanın tedavisinin şekillendirilebildiğini belirtti.

Tablet bilgisayarlarla eczaneye ilaç siparişinin de yapılabildiğini dile getiren Bozkurt, bu şekilde hastanın işlemlerinin hem kısa sürede hem de etkin bir şekilde yönetilebildiğine işaret etti.

Bilgisayarların yoğun bakımda ve acilde de etkin şekilde kullanılabildiğini kaydeden Bozkurt, bu yolla yoğun bakım ya da acil doktorunun başka bir hastanın başındayken bile diğer hastasını da gözleyebildiğini kaydetti.

SAĞLIK KARTI CÜZDANDA TAŞINIYOR

Prof. Dr. Bozkurt, hastahanelerinde özellikle takibi gereken kronik hastalar için dijital sağlık kartları çıkardıklarını belirtti. Bilgisayar bağlantılı bu kartlarla hastanın, tüm görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerinin yurt dışında da kullanılabileceğini dile getiren Bozkurt, 'Kişisel bilgi kartına yüklediğimiz tüm tetkikler, herhangi bir ülkedeki doktorun bilgisayarı tarafından da izlenebilecek' dedi.

Bozkurt, 'Uygulamayı şimdilik özellikle kronik hastalar ve evde bakım hastaları için başlattık. Önümüzdeki dönemde tüm hastalara bu sağlık kartlarını dağıtmayı hedefliyoruz' dedi.

12 yıl önce