|

Sezaryenle doğumda ölüm riski

Gerekmediği halde sezeryan ameliyatı ile gerçekleşen doğumlarda hastalık ve ölüm (morbidite ve mortalite) oranı normal doğuma oranla daha yüksek oluyor.

İha
00:00 - 22/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 11:32 - 22/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Sezaryenle doğumda ölüm riski
Sezaryenle doğumda ölüm riski

Gerekli olmadığı halde sadece doğum sırasında oluşacak ağrı ve sancılardan dolayı sıkça tercih edilen sezaryanla doğum yöntemi sanılanın aksine anne ve bebek için riskli olabiliyor. Sezaryanla doğum yerine normal doğumun tercih edilmesi ise doğumun ardından annenin hızlı iyileşmesi ve bebeğin bakımına dair hâkimiyeti açısından çok daha olumlu sonuçlar doğuruyor.

Konu ile ilgili bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nurcan Dalan, bazı durumlarda anne ve bebek için hayat kurtarıcı olan sezaryan ameliyatının, çok gerekmediği sürece tercih edilmemesi gerektiğini söyledi. Op. Dr. Nurcan Dalan, hastaların genellikle sezeryan olduklarında hiçbir sorunla karşılaşmayacaklarını zannetmelerinin aksine çok gerekli olmadığı halde yapılırsa bebeğin kuvöze girmesi ya da hastalanması, anne ve bebek için morbidite ve mortalite gibi risklerin oluşabileceğini söyledi.

Sezaryanı gerekli kılabilecek durumları özetleyen Op. Dr. Dalan, '''Bebeğin çok iri olması ya da bebek küçük olmasına rağmen annenin kalça kemik çatısının dar olması, bebeğin kalp atışlarının doğumu kaldıramayacak kadar düşmesi, bazen gelişme geriliklerinde bebeğin ağrıları kaldıramayacak durumda olması ya da annenin ve bebeğin hayatını riske atacak kanama durumları sezaryan ameliyatını gerekli hale getirebilir''' dedi.

Kadın vücudunun zaten normal doğum üzerine yaratılmış olduğunu dile getiren Op. Dr. Dalan, doğum sırasında çekeceği sancıdan korktuğu için, normal doğum yapmasında hiçbir sakınca olmamasına rağmen özellilikle sezaryan isteyen hastalar olduğunu söyledi. Dalan, bu hastalar için de ağrısız ve konforlu bir şekilde normal doğum yapabilecekleri Epidural doğum tekniğini önerdi.

Normal doğumun, eğer doğum sırasında bir sorun çıkmazsa, doğumun ardından çok çabuk iyileşme gibi bir avantajı olduğunu da belirten Dalan, ''' Normal doğumun ardından anne, doğar doğmaz bebeğine hâkim olup, emzirebiliyor ve onunla dilediği gibi ilgilenebiliyor.

Gerekmediği halde sezaryen olmanız sadece ve sadece kendinizin ve bebeğinizin sağlığını tehlikeye atmak demektir. Lütfen normal doğum yapmaya çalışın. Bebeğiniz ve sizin için en sağlıklı ve en doğrusu normal doğumu tercih etmeniz olacaktır''' diye konuştu.

Dalan ayrıca, daha önce bir kere sezeryan ameliyatı geçirmiş olan hanımların, eğer bu ameliyatı çatı darlığı nedeniyle geçirmedilerse, daha sonrasında normal doğum da yapabileceğinin de altını çizdi. Sezaryan ile doğum yaptıktan sonra ikinci bebeği normal doğum ile dünyaya getirmek isteyenlerin eğer risk unsuru varsa zaten doktorları tarafından uyarılacağını da ifade eden Dalan, '''Doktorunuz uyarmadıysa normal doğumu tercih edebilirsiniz. Ancak ikinci ve üçüncü sezaryan ameliyatından sonra kişinin normal doğum yapmak istemesi riski yükselteceği için pek tercih edilmemelidir''' dedi.

9 yıl önce