|

Sıkılan sivilce cilde bakın nasıl zarar veriyor

Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Karadağ Köse, her yaş grubunun problemi olabilen sivilcelerin (aknelerin) özgüveni azaltan, sosyal hayatı etkileyen önemli bir sorun olduğunu söyledi.

İha
00:00 - 17/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 15:53 - 17/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Sıkılan sivilce cilde bakın nasıl zarar veriyor
Sıkılan sivilce cilde bakın nasıl zarar veriyor

Dr. Köse, sivilcelerin derinin yağ oranı bakımından yüksek olan yerlerinde siyah veya beyaz nokta olarak çıktığını, iltihaplı veya iltihapsız kırmızı kabarıklık, derin sivilce ve kist şeklinde kendini gösterdiğini, genellikle yüz, boyun, omuz, göğüs, sırt bölgesinde görüldüğünü belirtti.

Sivilceleri sıkmayın

Sivilcelerin sürekli çıktığı aktif dönemin görüntü olarak verdiği rahatsızlık bir yana, tedavi edilmeyen sivilcelerin ciltte hayat boyu devam eden izler bırakabileceğini de dile getiren Köse, 'Sivilcelerinizi sıkmak sivilcenin iz bırakmasını kolaylaştıracağı gibi aynı zamanda da leke kalmasına sebep olacaktır. Bilinenin aksine sivilceler sadece sıkıldığı veya oynandığı zaman iz bırakmamaktadır. Sivilceden sonra kalıcı iz kalmasının nedeni, çoğu kez sivilcenin derinliği ve şiddetidir. Çok iltihaplı, nodüler ve kistik sivilceler iz bırakabilirler. Bu nedenle sivilce zamanında tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır' dedi.

Köse, şöyle devam etti: 'Sivilce ister hafif ister şiddetli olsun mutlaka hekimin vereceği bilgiler doğrultusunda kontrollü biçimde tedavi edilmelidir. Ancak farklı türde ve şiddette sivilcenin tedavisi için değişik seçenekler vardır ve tedavinin başarılı olabilmesi için uygun olanının seçilmesi gerekir. Tedavi sonrası kalan sivilce izlerini yok etmek amacıyla kimyasal peeling, dermoroller, mezoterapi ve franksiyonel lazer gibi birçok dermokozmetik uygulamalar, dermatoloji uzmanları tarafından uygulanan ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilen yöntemlerdir.'

Dermokozmetik ürün seçerken dermotologo danışı
n

Kullanılan kozmetik malzemelerin iyi seçilmesi gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Özlem Karadağ Köse şu bilgileri verdi: 'Hatalı kozmetik ürünlerden kaçınılmalı ve deri tipine uygun olanlar seçilmelidir. Sivilceli cilde sahip olanlar daha çok su bazlı kozmetik ürünleri tercih etmelidir. Yağlı kozmetik ürünler, gözenekleri tıkayarak, sivilce gelişmesine neden olmaktadır. Sivilceli cilde sahip olan kişilerin yağsız, su bazlı, non-komedojenik olan kozmetik ürünleri tercih etmeleri gerekir. Sivilceli cildin nefes alamabilmesi için makyaj mümkün olduğunca az yapılmalı, mineral makyaj ürünleri tercih edilmeli ve gece yatmadan önce çıkarılmalıdır. Eller yüzle fazla temas ettirilmemeli, sivilceler koparılmaktan kaçınılmalı, iltihaplı ve derin sivilceler (nodüller) varsa kalıcı izler söz konusu olabileceğinden müdahale edilmemeli ve bir dermatoloğa başvurulmalıdır. Yapılan araştırmalar, beslenmenin sivilce üzerinde doğrudan etkisi olmadığını gösterse de, meyve ve sebze açısından zengin, sağlıklı beslenme cildin en önemli dostudur. Sivilce oluşumunu arttırdığı gözlenirse kuruyemiş, çikolata, turşu, baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Cildin esnekliğinin arttırılması, toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olabilmek için bol bol su içilmelidir. Ruhsal stres sivilcelerin çıkmasında etken olabileceği için mümkün olduğunca stresten uzak durulmaya çalışılmalıdır. Kadın hastaların sivilceye ek olarak kıllanma artışı ve/veya adet düzensizliği varsa polikistik over sendromu gibi altta yatabilecek hastalıkların araştırılması açısından ileri tetkik (hormon düzeyleri ve ultrason vb.) yapılması için konusunda uzman bir doktora başvurmalarında fayda vardır.'


10 yıl önce