|

Geniz eti olan çocuklarda sinüzite dikkat

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Mustafa Mehmet Aykut, sinüzit rahatsızlığı ile ilgili olarak vatandaşlara uyarılarda bulundu. Aykut, sinüzitin özellikle geniz eti olan çocuklar, bademcikleri büyük olanlar ve bağışıklık sistemi yeterli çalışmayanlarda sık görüldüğünü söyledi.

İha
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Güncelleme: 10:03 - 19/09/2014 Cuma
Yeni Şafak
Geniz eti olan çocuklarda sinüzite dikkat
Geniz eti olan çocuklarda sinüzite dikkat

Sinüzit rahatsızlığı hakkında bilgilere veren Op. Dr. Mustafa Mehmet Aykut, "Sinüzit alnımızda, burnumuzun iki yanında ve arkasında bulunan 'sinüs' dediğimiz boşlukların iltihabıdır. Sıklıkla tekrar eden üst solunum yolu enfeksiyonu sonucu oluşur. Çocuklarda da grip sonucu oluşur. Sinüslerin buruna açılım yolları vardır. Bu yolların herhangi bir nedenle tıkanması sinüzite yol açar. Sinüsler içi hava dolu kemik boşluklardır. Kafanın ağırlığını azaltırlar. Beyin gibi hayati organları çarpmalara karşı korurlar. Salgıladıkları sıvılarla solunan havayı nemlendirirler. Sesin rezonansını sağlarlar. Aldığımız havanın ısıtılmasını da sağlarlar" diye konuştu.

Aykut ayrıca, "Sinüzit daha çok geniz eti olan çocuklar, bademcikleri büyük olanlar, alerjik yapıları olanlar ve bağışıklık sistemi yeterli çalışmayanlar da sık görülür. Çocukluk çağında geçirilen sinüzitler kemik veya kıkırdak yapıda iltihaplanmaya neden olursa burun gelişimini bozarak septum deviasyonu denilen kemik, kıkırdak eğriliklerine neden olur. Burun kemiğindeki eğrilikler sinüzit oluşumunu ve kronikleşmesini kolaylaştırır" şeklinde konuştu.

Alerjik Rinit rahatsızlığına da değinen Aykut, "Halk arasında saman nezlesi olarak bilinir. Diğer alerjik hastalıklarla bir arada görülebilir. Burunda kaşıntı, akıntı, hapşırık, öksürük, gözlerde yaşarma, kaşınma gibi belirtiler olur. Zamanla alerjik sinüzit ve astım gibi hastalıklara dönüşebilir. Yani hastalık burundan rinüslere ve akciğerlere doğru kayarak yayılır. Bu hastalığın tedavisinde alleryenden uzak durmak gerekir. Yeterli başarı sağlanmazsa ilaç tedavisi veya aşı tedavisi uygulanır" diye konuştu.

10 yıl önce