|

Sinüzit testini kendiniz de yapabilirsiniz

Sinüzit, Türkiye'de her yıl 15 milyona yakın insanı etkileyen bir sağlık sorunu. Sağlık problemlerinde ilk sıralarda sayılan diyabet ve kalp yetmezliğinden daha fazla hayat kalitesini bozan bir hastalık. Sadece fiziksel ve fonksiyonel açıdan değil, psikolojik olarak da kişiyi etkiliyor

Sağlık Servisi
00:00 - 10/03/2009 Salı
Güncelleme: 22:58 - 9/03/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Sinüzit testini kendiniz de yapabilirsiniz
Sinüzit testini kendiniz de yapabilirsiniz

Yapılan bir araştırma, sinüzit hastalığın Amerika'da her yıl 8 milyar doların üzerinde ilaç maliyetine yol açtığını ortaya koyuyor. Bu durum Türkiye'de de çok farklı değil... Op. Dr. Süreyya Şeneldir, uygulayabileceğiniz bir testle sinüzit olup olmadığınızı tespit edebileceğinizi belirtiyor.

Sinüzit nedir?

Sinüzit; sinüs mukozasının iltihabıdır. Bu hastalık, sinüslerin burun içi ile irtibatını sağlayan sinüs ağızlarının tıkanması sonucu, ortaya çıkar.

Kendi kendimize sinüzit testi uygulayabilir miyiz?

Aşağıdaki soruların üç veya daha fazlasına evet diyorsanız sinüzit olma ihtimaliniz yüksek ve böyle bir durunda kulak burun boğaz uzmanına gidilmesi tavsiye edilir.


  • Yüzünüzde ağırlık hissi var mı?

  • Burnunuz tıkalı mı?

  • Koyu, sarı-yeşil burun akıntınız var mı?

  • Geniz akıntınız var mı?

  • Koku duyunuzda azalma var mı?

  • Baş ağrınız var mı?

  • Nefes darlığı hissi ve öksürük var mı?

    Yeni yöntem balon sinüsoplasti nedir?

    Balon Sinüsoplasti adı verilen teknikle daralmış sinüs delikleri açılıyor ve sinüs ağzına bir balon yerleştiriliyor. Daha sonra balon serum ile şişirildikten sonra şişen balon tıkalı sinüsün ağzını genişletiyor.

    Avantajları nelerdir?
    Düşük kanama miktarı:
    bazı vakalarda hiç doku çıkartmak gerekmediği için kanama da çok az olmaktadır.
    Hızlı iyileşme:
    çoğu hasta 24 saatte normal hayatına dönebilmektedir.

    Balon sinüsoplasti ile, uygulanan diğer tekniklerin aksine burun içinde hiçbir dokuya zarar vermeden, kanamaya yol açmadan ve tampon gerekmeden hızlı bir şekilde iyileşme sağlanarak hastanın müdahaleden bir gün sonra günlük yaşantısına dönmesi sağlanıyor.

    Operasyon ne kadar sürüyor?

    Operasyon yaklaşık 15 dakika sürüyor. Genel anestezi altında işlem yapılıyor.


    Üç ay süren burun tıkanıklığına dikkat

    Sinüzit tipleri nelerdir?

    Akut ve kronik sinüzit olmak üzere başlıca iki ana grupta incelenirler. Akut sinüziti her insan senede birkaç kez geçirebilir. Soğuğa maruz kalma, alerji, çevresel kirlilik, vücut direncinin düşmesi gibi kolaylaştırıcı faktörlerin etkisi ile başlar. Burunda basınç hissi, burun tıkanıklığı ve ateş ile kendini gösterir. Bu şikayetler 3 ay veya daha fazla sürerse kronik sinüzit adını alır.

    Tedavi seçeneği var mı?

    Sinüzitin sebebi sinüs deliklerinin tıkanmasıdır. Bu tıkalı delikler açıldığı zaman sinüzit de iyileşir. İlaç tedavisi erken dönemde oldukça etkilidir. Israrlı ilaç tedavisine cevap vermeyen ve kronikleşmiş sinüzitlerde ameliyat gerekebilir. Ameliyattaki amaç, tıkalı olan sinüs yollarını açmaktır.



  • 15 yıl önce
    default-profile-img