|

Sırf bu yüzden alt üstler!

Uzmanlar, "Televizyon çocuğun beyin gelişimine katkı sağlar" düşüncesinin yanlış olduğunu söylüyor ve, "Çocukların sosyal iletişimi, kelime dağarcıkları olumsuz etkileniyor" diyor.

Cihan
00:00 - 5/03/2013 Salı
Güncelleme: 15:30 - 5/03/2013 Salı
Yeni Şafak
Sırf bu yüzden alt üstler!
Sırf bu yüzden alt üstler!

Çocuk Nörolojisi Bölümü''nden Prof. Dr. Ahmet Yaramış, ''televizyon çocuğumun beyin gelişimine katkı sağlar'' düşüncesinin yanlış olduğunu aksine çocukların beyin gelişimini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Televizyonun çocukların bütün dengesini alt üst ettiğini kaydeden Yaramış, ''Çocukların dil becerilerini, kelime dağarcıklarını, çevreleri ile olan sözel, görsel ve sosyal iletişimlerini ve motor becerilerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.'' dedi.

Çocukların uzun süre televizyon izlemesinin zihinsel, ruhsal ve fiziksel gelişimleri açısından birçok olumsuz etkileri bulunuyor. 2 yaşına kadar çocuğun büyüme ve gelişmesi ne kadar önemliyse beyin gelişimi de o derece önemli. Prof. Dr. Yaramış, çocukların zihinsel gelişimleri için erişkin ve diğer çocuklar ile pozitif iletişime ve interaktif oyunlara ihtiyaçları olduğunu söyledi. Çocukların beyinleri yaşamlarının ilk yıllarında itibaren hızla geliştiğini dile getiren Yaramış, beyin gelişiminin ilk yılın sonunda doğduğu anınkinden üç katına ulaştığın kaydetti.

Çocukların bu dönemde maruz kaldıkları uyaranların, pozitif veya negatif olarak beyin gelişimi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ifade eden Yaramış, ''Çocuklara, (özellikle beyin gelişimi sürecindeyken) uzun süre televizyon izletilmesi, her çocuk için olmasa da bazı çocukların dil becerilerini, kelime dağarcıklarını, çevreleri ile olan sözel, görsel ve sosyal iletişimlerini ve motor becerilerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.'' şeklinde konuştu.

Birçok anne ve babanın inanışına göre erken yaşlarda televizyon izlemenin çocuğun beyin gelişimine katkı sağladığı tezinin yapılan kontrollü çalışmalarla çürütüldüğünü söyleyen Yaramış, televizyonun aksine yeme bozuklukları, aşırı kilo alımı, kalp rahatsızlığı, şiddete eğilim, uyku bozuklukları ve konuşma geriliklerine neden olduğunu belirtti. Çocukların uzun süre televizyon izlemesinin, astım, alerjik hastalığının yanı sıra hipertansiyon gibi kronik hastalıklara da eğilimi artırdığı ayrıca ruh sağlıklarını olumsuz yönde etkilediğinin bilindiğini kaydeden Yaramış, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bu nedenle aileler çocuklarıyla bebek dahi olsa sık sık konuşmalı, göz teması kurmalı, ev ortamında mümkünse renkli giysiler giyerek bebeğin dikkatini daha çok toplamaya çalışmalıdırlar. Bebekleri, kucağa alarak sevgi gösterisinde bulunulmalı. Huysuzluk yapmasın diye kendi başlarına televizyon karşısında saatlerce vakit geçirmelerine izin verilmemelidir. Duygusal ve sosyal iletişimin daha sağlıklı gelişmesi için çocukları aile ortamında mümkün olduğu kadar açık bir şekilde ve geleneksel yöntemlerle yetiştirilmesi önerilmektedir.''

ÇOCUĞUNUZU ŞİDDET İÇEREN FİLMLERDEN UZAK TUTUN

Çocukların şiddet içeren görüntülerden uzak tutulması gerektiğinin altını çizen Yaramış, ''Yapılan araştırmalarda, korku ve şiddet içeren çizgi film, sinema filmi ve dizi izleyen çocuklarda; kabus görme, uyku problemi, yalnız kalmaktan korkma gibi sorunların geliştiği belirlenmiştir. Bu nedenle televizyon izlenecekse, çocuğun yaşına, kişilik özelliklerine uygun programlar seçilmeli ve mümkünse ebeveynler çocuklarıyla birlikte kısa sureli televizyon izlemelidirler.'' şeklinde konuştu.

"Çocukların televizyon, video, bilgisayar oyunları karşısında geçirdikleri sürenin günde 1-2 saatten fazla olmamasına ebeveynler ve bakıcılar tarafından dikkat edilmesi gerekiyor" diyen Yaramış, ''Yapılan çalışmalar; aşırı televizyon izleyen çocukların daha göbekli, kanda trigliserit (doğal yağ) seviyelerinin daha yüksek olduğu ve kalp hastalıkları ile birlikte diyabet (şeker hastalığı) risklerinin daha fazla olduğunu göstermiştir. Ayni zamanda Bu durum çocuğun okul performansını ve eğitim başarısını da olumsuz yönde etkilemektedir.'' ifadelerine yer verdi

11 yıl önce
default-profile-img