|

Sonbaharda nasıl beslenmeliyiz?

Sonbahar aylarında mevsimsel değişikliklere bağlı olarak bağışıklık sisteminin zayıfladığı ve bu nedenle beslenmeye daha fazla önem verilmesi gerektiği belirtildi.

İha
00:00 - 21/10/2014 Salı
Güncelleme: 17:00 - 21/10/2014 Salı
Yeni Şafak
Sonbaharda nasıl beslenmeliyiz?
Sonbaharda nasıl beslenmeliyiz?

Kış aylarına girilen şu günlerde havaların soğumasının bağışıklık sistemini zayıflattığını ve gribal enfeksiyonlara neden olduğunu kaydeden Diyetisyen Raife Bayel, ''Kış ayları yaklaşırken havaların soğuması ile birlikte bağışıklık sistemimiz zayıflıyor. Bu nedenlerden dolayı soğuk algınlığı ve gribe yakalanma riskimiz de artmış bulunmakta'' dedi.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve vücudu kışa hazırlamak için A, C ve E vitaminlerinin bolca tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Bayel, ''Bağışıklık sistemimizi güçlendirebilmek için A, C, ve E vitaminlerinden destek alabiliriz. A vitamini özellikle yeşil yapraklı sebzelerde havuçta, brokoli gibi bol miktarda bulunuyor. C vitamini ise kuşburnu maydanoz, yeşil biber limon, mandalina, portakal gibi mevsim meyvelerinde bol miktarda bulunmaktadır. E vitamini de yine yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlarda; fındık, fıstık ceviz ve balıkta bol miktarda bulunmakta. E vitaminin bir diğer özelliği ise A ve C vitaminin okside olmasını engelleyerek etkinliklerini artırmaktır'' diye konuştu.

Yeşilliğin ve meyvenin her öğün tüketilmesi çağrısında bulunan diyetisten Raife Bayel, ''Besin gruplarının hemen hemen bütün öğünlerde yer almasına özen gösterilmeli. 3 ana öğün ve 3 ara öğünden vazgeçmemeliyiz. Özellikle yeşilliğin ve meyvenin her öğünde yer alması gerekiyor. Bu ürünler bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskimizi azaltarak kilo koruma yöntemi olarak da kullanılabilinir. Sebze meyve tüketimi günde 5 ile 8 porsiyon arasında tutulmalıdır. Özellikle bu mevsimde güneş ışınlarından daha az faydalandığımız için D vitamini sentezinde sıkıntı yaşamaktayız. D vitamini sadece güneş ışınlarından alıyoruz ama balık belki bu konuda bize yardımcı olabilir. Haftada 2-3 defa balık tüketilebilir. Aynı zamanda kuru baklagillerden faydalanabiliriz'' ifadelerini kullandı.

10 yıl önce