|

Stres yapan hacı adayının sağlık sorunları artıyor

Türkiye Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, hacı adaylarının muayenelerinde, yorgunluk, heyecan ve strese bağlı çeşitli sağlık sorunları ortaya çıktığını söyledi.

Aa
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Güncelleme: 10:23 - 19/09/2014 Cuma
Yeni Şafak
Stres yapan hacı adayının sağlık sorunları artıyor
Stres yapan hacı adayının sağlık sorunları artıyor

Hüsem Hatipoğlu, amaçlarının, hacı adaylarının mutlu ve sağlıklı şekilde geri dönmelerini sağlamak olduğunu vurgulayarak, "Hacı adaylarımızın yapılan muayenelerinde tansiyon yüksekliği, kalp şikayetleri, diyabet, astım nöbetleri, vücutta alerjik döküntüler, gastrit ve ülser gibi mide-bağırsak şikayetlerinin ağırlıklı olduğunu gördük. Aslında bunların çoğu yorgunluk, heyecan ve stresle ilişkilidir. Bazılarının bavullarını son dakikada hazırladıklarını, son geceyi de uykusuz geçirdiklerini öğrendik" diye konuştu.

Bazılarının Suudi Arabistan'a gitmeden önce muhakkak yapılması gereken menenjit (meningokok) aşısını yaptırmamış olduklarına değinen Hatipoğlu, söz konusu aşının tam korumayı sağlaması açısından en az 10 gün önce yapılmasında fayda olduğunu hatırlattı.

Ortadoğu Solunum Sendromu-Koronavirüsü (MERS-CoV) ile ilgili Suudi Arabistan'ın almış olduğu tedbirlerin işe yaradığını, vakalardaki artışın durduğunu anlatan Hatipoğlu, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü olarak MERS-CoV ile ilgili broşürü Diyanet İşleri Başkanlığı ile de görüşerek hacı adayının çantasında olacak şekilde düzenlendiğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı hacı adaylarının hep yanında

Hatipoğlu, MERS-CoV virüsünün özgün bir tedavisi olmadığından bulaşma ve korunma yöntemlerinin çok iyi bilinmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Ellerin her seferinde sabunla çok iyi yıkanması ve kalabalık yerlerde maske kullanılması ana korunma yöntemlerinin başında gelir. Gerek MERS-CoV'dan gerekse diğer enfeksiyonlardan korunma yöntemlerini bir broşürde geniş şekilde belirttik. Her kesimin anlayacağı bir dille yazdığımız broşürü hacı adaylarımızın çok iyi okumalarını istiyoruz. Hacı adaylarımızın rahat ve huzurlu olmalarını, stres yapmamalarını ve Sağlık Bakanlığı olarak yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyoruz. Kendilerini dönünceye kadar takip edeceğiz. Hatta döndükten sonra da yine Sağlık Bakanlığımıza bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna bağlı Aile Hekimleri vasıtasıyla hacılarımız 14 gün süreyle takip edilecektir. Her türlü sağlık sorunlarında gerek yurtdışında ve gerekse dönüşlerinde 7/24 saat Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak hizmet veren 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattımızı aramaları mümkündür."

10 yıl önce