|

Türkiye'de görülen kanserlerin birinci sebebi sigara

Cihan
00:00 - 2/04/2012 Pazartesi
Güncelleme: 10:24 - 2/04/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye'de görülen kanserlerin birinci sebebi siga
Türkiye'de görülen kanserlerin birinci sebebi siga

Türkiye'de her yıl yeni teşhis edilen 150 bin kanser olgusunun en az 100 bininin direkt sigara kullanımı ile ilişkili olduğu bildirildi. Sadece tütün kontrolü ile Türkiye'de görülen kanserlerin üçte ikisinin önlenebileceği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, son yıllarda kanserin tüm dünyada artış gösterdiğine dikkat çekildi. Açıklamaya göre, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın verilerine göre 2008 yılında dünya genelinde 12 milyon kişiye kanser teşhisi konulurken, bu rakamın 2030 yılında 26 milyonu aşacağı tahmin ediliyor. Bu artışın önemli bir bölümü gelişmekte olan ülkelerde görülecek. Gelişmekte olan ülkelerde kansere bağlı ölümler de artış gösterecek.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, kanserde görülen bu artışın temel üç sebebi; yaşlı nüfusta meydana gelen artış, tütün kullanımı ve obezite. Bu nedenle, ülkelerin finansal kaynaklarına uygun şekilde esas yatırımlarını kanseri önleme ve erken teşhise yönlendirmeleri gerekiyor.

Kanser sıklığı dünya genelindeki hemen her ülkede yıllık yüzde 1–2 oranında artış gösteriyor. Çok az sayıdaki gelişmiş ülkede bu artış kontrol altına alınabilmiş ve negatif bir eğilim görülmeye başlanmış durumda. Kanser kontrolünde başarılı olan bu ülke örnekleri incelendiğinde, kanserle mücadelenin uzun süreçte başarı göstereceği, özellikle tütün, obezite ve beslenme gibi faktörler üzerinde önleyici tedbirler alınması gerekliliği, meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserlerinde de toplum tabanlı tarama programlarının ülke genelinde uygulanması gerekliliği görülüyor.

Türkiye'de de kanser tüm dünyadaki görülen benzer oranlarda artış gösteriyor. Meme, kolorektal ve rahim ağzı kanseri gibi pek çok kanser yükü diğer ülkeler ile kıyaslandığında çok az olduğu görülüyor. Diğer ülkeler ile kıyaslandığında Türkiye için esas sorun tütüne bağlı kanserler. Her yıl yeni teşhis edilen 150 bin kanser olgusunun en az 100 bini direkt olarak sigara kullanımı ile ilişkili. Sadece tütün kontrolü ile Türkiye'de görülen kanserlerin üçte ikisinin önlenmesi mümkün.


12 yıl önce
default-profile-img