|

Türkiyede yetişkinler bu aşıdan kaçıyor!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Rabin Saba, grip aşısı zamanının geldiğini belirterek, "Ülkemizde risk grubu 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlarda grip aşısı yaptırma oranı yüzde 5. Yüzde 95'lik kesim ise gerektiği halde aşılanmıyor" dedi.

İha
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 14:08 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiyede yetişkinler bu aşıdan kaçıyor!
Türkiyede yetişkinler bu aşıdan kaçıyor!

Sonbahar mevsimiyle birlikte hava sıcaklıklarında sık sık değişimler yaşandığını, bu değişimlerin de özellikle grip ve soğuk algınlığı hastalıklarının artmasına sebep olduğunu belirten Prof. Dr. Saba, grip aşısı yaptırmanın zamanının geldiğini söyledi. Prof. Dr. Saba, eylül ayının grip aşısı için en uygun zaman olduğunu, risk grubundakilerin fazla gecikmeden grip aşı yaptırması gerektiğini bildirdi. Aşıyla korunmanın insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu ancak her hastalığa karşı aşı geliştirilemediğini kaydeden Prof. Dr. Saba, tetanos, difteri ve hepatit aşılarının uzun yıllar koruyuculuğunun olduğunu, grip aşısının ise her yıl yapılması gerektiğini vurguladı.

Grip ile nezle farklı

Gribi influenza mikrobunun yaptığını ifade eden Prof. Dr. Saba, "Gribi toplumda nezle ile karıştırıyoruz. Nezle bizim ayakta geçirdiğimiz, burnumuzun aktığı, hafif halsizlik ile atlattığımız bir hastalıktır. Grip ise halk arasında 'paçavra' hastalığı olarak da bilinen, yüksek ateş, eklem ağrısı ile yatağa düşüren ve çok ağır seyreden bir hastalıktır. Grip olan bir insan çalışamaz. Türkiye'de şu an grip değil ama nezle başladı. Gribin nezleden farkı çok hızlı yayılması ve öldürücü olmasıdır. Bizi aşı gribe karşı koruyor" dedi.

Risk grubunda 10 kat daha öldürücü

Dünya Sağlık Örgütü'nün 6 aylıktan büyük herkesin grip aşısı yaptırmasını önerdiğini ifade eden Prof.Dr. Saba, "Bu aşıyı yaptırmak istemeyenler olabilir ama bir de risk grupları var. Özellikle gribin ağır seyrettiği hasta grubu var. 65 yaşın üstündekiler, 5 yaşın altındakiler, kanser hastaları, KOAH, diyabet gibi kronik hastalığı olanların mutlaka ve mutlaka aşılanması gerekir. Normal popülasyona göre bu grup 4 kat daha fazla gribe yakalanıyor. Hastalığın ağır seyretme oranı normal kişiye göre 10 kat daha fazla oluyor" diye konuştu.

Her yıl yapılmalı

Grip aşısının her yıl yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Saba, "Etken değiştiği için her yıl grip aşısının yapılması gerekiyor. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin yakınlarının da aşılanması gerekir. Çevremiz hasta olmazsa o kişiler de hasta olmaz. Ev sakinleri, sağlık çalışanlarının mutlaka grip aşılarını yaptırması gerekir" dedi.

Dünyada çeşitli grip aşıları olmasına rağmen Türkiye'de iki çeşit aşı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Saba, şunları söyledi:

"Dünya Sağlık Örgütü, 'Hangi aşı olduğu önemli değil, yeter ki bir grip aşısı yapılsın' diyor. Ülkemizde risk grubu 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlarda grip aşısı yaptırma oranı yüzde 5'lerde. Yüzde 95'lik kesim gerektiği halde aşılanmıyor. Aşılanmama sebepleri olarak kişi kendini güvende hissedebilir, aşıdan korkabilir. Maalesef erişkin aşısından bir kaçış var."


10 yıl önce