|

Uzun süre oturanları bekleyen hastalık

Uzmanlar uzun süre masa başında çalışanların, kalp sağlığı açısından risk altında olduğunu belirtti.

Yeni Şafak
08:56 - 29/03/2015 Pazar
Güncelleme: 09:07 - 29/03/2015 Pazar
DHA

Kalp Damar Cerrahı Doç.Dr. Mehmet Özkan masa başında oturan insanların normalde ayakta çalışanlara göre hastalıklar açısından daha fazla risk faktörü taşıdıklarına dikkat çekti. Günde en az 9-10 saat oturarak çalışanların risk altında olduğunu söyleyen Doç.Dr. Özkan, "Çünkü sürekli oturduğumuz zaman vücudumuzun kas kitlesi özellikle bacaklardaki ve alt ekstremiteler de kan dolaşımı zayıflamakta bu da kanın pıhtılaşmasına sebep olmaktadır. Uçak ve otobüslerle uzun yolculuk yapan insanların buna dikkat etmeleri, uzun yolculuklar yapacakları zaman kan sulandırıcı alınmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü arkasından bir pıhtıyla akciğer embolisi atarak hayati ölümcül hastalıklara neden olmakta" dedi.


Sürekli oturan insanların her saat başı yürüyüş yaparak ofislerinde egzersiz yapmalarını tavsiye eden Doç.Dr. Mehmet Özkan, "Özellikle yürüyüş ve esneme hareketleri yaparak bu tehlikelerden uzak durabilirler. Ayrıca uzun oturuşlarda, televizyon karşısında oturan insanlar az kalori yaktıkları için obeziteye neden olmakta, obezite şeker hastalığını tetiklemekte, damar tıkanıklığı dışında kalp krizi riskini artırmaktadır. O yüzden sürekli oturmak günümüzün hastalığı olarak kabul edilmekte. Masa başında çalışan insanların kalp sağlığı açısından daha dikkatli olmaları gerekir" diye konuştu.


Gençlerin internet alışkanlıklarına da değinen Doç.Dr. Mehmet Özkan şöyle devam etti:


"Gençler, bilgisayar başında saatlerce sabit durmakta ve saatlerce oturdukları için risk altındalar. Aynı şekilde sürekli oturarak bacak damarlarındaki dolaşım zayıflamakta, bacak toplar damarlarında pıhtı oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu pıhtıların hareket ederek akciğere gidip akciğer embolisi yaratarak ölümlere neden olabilmektedir. Bu nedenle saatlerce masa başında ve bilgisayar başında oturmamaları lazım."





#oturmak
#Samsun
#kalp krizi
9 yıl önce