|

Yaz sıcağında daha tehlikeli!

Yazın sıcakta sigara içmenin daha tehlikeli olduğunu belirten Prof. Dr. Leyla Sağlam "Tansiyon, kalp damar hastaları hem sıcakta risk altında hem de sigara içtikleri zaman riskleri katlanıyor" dedi.

Yeni Şafak
10:04 - 2/06/2015 Tuesday
AA

Sağlam, yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün 31 Mayıs'ı sigarasız gün olarak kabul etmesiyle her yıl özel bir konuya dikkat çekildiğini, bu yılki konunun da "tütün ürünlerinin yasa dışı ticareti" olarak belirlendiğini söyledi.



Yapılan çalışmalarda sigara kullanımında yasal olmayan yollarla temin edilen sigara kullanım oranının yüzde 10 kadar olduğunun tahmin edildiğini anlatan Sağlam, ülkelere göre bu oran değişmekle her ülkede bu sorunun yaşandığını belirtti.



Sağlam, sigaranın neden olduğu hastalıkların başında akciğer kanseri, kalp damar hastalıkları, kronik akciğer hastalıkları geldiğini ifade ederek, sigara içme süresinin önemli olduğunu çünkü ne kadar uzun yıl içilirse hastalık risklerinin o kadar arttığına dikkati çekti.



"Sigara kanserlere neden oluyor"


Sigara kullanımının vücutta geri döndürülemez zararlara neden olduğunu dile getiren Sağlam, "Akciğer kanseri başta olmak üzere tüm organ kanserleri riskini artırıyor. Özellikle idrar kesesi kanserlerini arttırıyor" ifadesini kullandı.



Sigara kansere neden oluyor



"Çocuklar risk altında"


Sağlam, sigara kullananların verdiği zarar bakımından özellikle çocukların mağdur olan grubu teşkil ettiğinin altını çizerek, "Çünkü sigara nedeniyle oluşan ölümlerin yüzde 10'unu çocuklar oluşturmaktadır. Çocuklar, sigara içmedikleri halde sadece sigara dumanına maruz kalarak böyle bir sonuçla karşı karşıya gelmeyi hiç hak etmiyorlar. Bu nedenle sigara içen erişkinlere, anne-babalara, rol modellere, doktorlara, öğretmenlere çok büyük sorumluluklar düşmektedir" şeklinde konuştu.



Herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiği zaman daha sağlıklı, huzurlu, mutlu ailelere, ülkeye sahip olunacağını belirten Sağlam, şöyle devam etti:



"Tansiyon, kalp damar hastaları, hem sıcakta risk altındadır hem de sigara içtikleri zaman riskleri katlanıyor. Onun için yazın sıcakta sigara içmek daha tehlikeli. Ayrıca, sigara kadınlara daha çok zarar veriyor. Ciltlerinin yaşlanmasına, kısırlığa da neden olabiliyor. Kadınların genetik yapısından dolayı sigara daha çok zarar veriyor. Kadınlarda sigara içme oranı daha düşük olduğu için de kadınlar sigara üreticilerinin hedef kitlesi haline gelmektedir. Sigara kullanımın cazip hale getirmek için her türlü yolu deniyorlar. Sigara içmeleri için hangi maddeler bağımlılık yaparsa onları da katıyorlar."


#yazın sigara içmek
#sigara içmek
#Prof. Dr. Leyla Sağlam
9 years ago