|

Sınırda ABD-YPG işbirliği

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısındaki köylerde yaşayan Arap ve Türkmenler, PYD ile ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin işbirliğiyle seçim öncesi göçe zorlanıyor. Yaklaşık 1700 kişi Türkiye sınırında çadır kurdu. Bölgedeki kaynaklar koalisyonun desteğiyle demografik yapısıyla ilgili operasyon yapıldığını belirtiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 00:05 - 3/06/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Seçim manipülasyonu sınır ötesinden başladı. ABD öncülüğündeki koalisyon jetleri, Suriye'nin Haseki ve Rusalayn kasabalarına bağlı köyleri 3 gündür bombalıyor. Hedef Arap ve Türkmenleri kaçırtıp PYD'ye alan açmak ve seçim öncesinde Türkiye'ye göç dalgası başlatmak. IŞİD'in muhaliflere saldırısını fırsat bilen PYD, Suriye'nin demografik yapısını değiştirmek ve Türkiye sınırına yeni bir göç dalgası başlatmak için harekete geçti. Şanlıurfa'daki Akçakale Sınır Kapısı'nın karşısındaki bölgede yaşayan Arap ve Türkmen halkı göçe zorlayan PYD'nin silahlı kanadı YPG, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin de hava saldırısı desteğiyle yaklaşık 10 bin kişiyi yerinden etti. Bölgedeki kaynaklara göre PYD, Tel Abyad'dan Suyuk bölgesine uzanan alanda Arap ve Türkmenlere yönelik bu planı uyguluyor. IŞİD ile YPG arasındaki Kobani savaşının ardından YPG, yaklaşık 800 yerleşim birimini ele geçirmişti. Buralarda yaşayan halkla YPG arasında zaman zaman sorunlar yaşanıyordu.



5 KÖY BOMBALANDI


Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine bağlı Yeşiltepe Mahallesi'nin kaşısında yer alan Suriye'nin Haseki ve Rasulayn kasabalarına bağlı İsa Abdul, Zeydi, Rucun, Arva, Haveyna, Mesri köylerine 30 ve 31 Mayıs tarihlerinde ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerince saldırı düzenlendi. Köylerde yaşayan bazı sivillerin de bu saldırılarda yaşamını yitirdiği belirtildi. Bombalardan kaçan 1700 köylü PKK-PYD güçlerince Türkiye sınırına yönlendirildi. Yeşiltepe Mahallesi sınırındaki tel örgülerin Türkiye tarafının mayınlı olması nedeniyle sınırdan geçemeyen ve tel örgülerin diğer tarafında çadır kuran Suriyeliler kendilerine yardım eli uzatılmasını bekliyor.





SEÇİM ÖNCESİ TÜRKİYE'YE GÖÇ DALGASI PLANI


Halep'te de benzer bir girişim gündeme gelebilir. Azez kentinde yoğunlaşan çatışmalar IŞİD üstünlüğüyle sona ererse, PYD'nin aynı yöntemi Halep'te de kullanacağı belirtiliyor. Halep ve çevresindeki köylerin neredeyse tamamı Araplardan oluşuyor. Türkiye sınırına sürülen köylülerin Akçakale'den içeri alınması halinde bu bölgeye en az 100 bin kişinin daha benzer şekilde göçe zorlanacağının da altı çiziliyor. Koalisyon güçlerinin desteğiyle etnik temizlik gerçekleştirilmesinin ardından boşaltılan köylere PYD nüfusun


yerleştirilmesi sağlanmasının planlandığı Suriye'de tartışılan bir diğer konu.



YARDIM BEKLİYORLAR




Şanlıurfa Valiliği Suriyelilerin Türkiye tarafına geçişine müsaade etmezken dün sabah 04.20'de çadırların yakınlarına da yine koalisyon güçlerince bomba atıldığı ifade edildi. Sınırda tel örgüleri geçmeye çalışan köylülerin ise oldukça zor şartlarda yaşam mücadelesi verdiği belirtiliyor. Bölgedeki yerel kaynaklar köylülere yardım çağrısı yapıyor.  İSTANBUL


#Abdul
#Zeydi
#Rucun
#Arva
#Haveyna
#Mesri
9 yıl önce