|

Şaibe çetesine Soros desteği

7 Haziran seçimlerinde gayri resmi sandık bekçiliği yapmaya soyunan Oy ve Ötesi gibi grupların altından Avrupa ve Amerikalı fonlar çıktı. Uluslararası para spekülatörü George Soros bağlantılı onlarca dernek, şaibe algısı oluşturan ve Amerikalı, Avrupalı pek çok fondan destek alan grupların gelişimleri ve söylemleri, Ukrayna'da, Gürcistan'da ve darbe yapılan diğer ülkelerdeki girişimlerle birebir aynı. Söz konusu grupların hedefi ise çok açık: Seçimlerde yalan söyleyerek sahte tutanak ve pusulalar paylaşarak şaibe algısı oluşturup halkı sokağa dökmek. Grup liderlerinin 30 Mart seçimlerinde sonradan gerçek dışı olduğu ortaya çıkan yüzlerce manipülasyon içerikli twit attığı ve paylaşımda bulunduğu belirlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 13:02 - 4/06/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye'nin kaderini belirleyecek 7 Haziran seçimlerine sayılı günler kala Doğan, Paralel, ve Gezi yanlısı medya grupları seçimlere yönelik algı operasyonlarına hız vedi. Tüm bu yayınların merkezinde ise şaibe algısı oluşturmaya çalışan Oy ve Ötesi gibi gruplara açıkça verilen destek var. Tüm söylemlerini "seçimler güvenli değil" mesajı üzerine kuran ve devasa salonlarda yüzlerce kişiye adeta manipülasyon eğitimleri veren Oy ve Ötesi, Türkiye'nin Oyları gibi gruplar incelenince arkalarındaki Avrupa ve Amerikalı para fonları net bir şekilde görülüyor. İşte ilginç bağlantılar...



SOSYAL MEDYADA ÖRGÜTLENİYORLAR


Özellikle sosyal medya ve basın kuruluşları aracılığıyla 'açık toplum ve şeffaflık' algısıyla örgütlenen gruplar başlıca Oy ve Ötesi, Türkiye'nin Oyları, Güçbirliği ve Ortak Nokta girişimi olarak biliniyor. Oy ve Ötesi; Türkiye Barolar Birliği, İstanbul Barosu, Antalya Barosu, Muğla Barosu, İstanbul Hepimizin, Babıhayal ve Denge ve Denetleme Ağı tarafından destekleniyor.



SOROS İLE 'GÜÇBİRLİĞİ'


Güçbirliği isimli grup ise Türkiye'deki 'hayır işleri' operasyonları için yalnızca yurtdışındaki kurumlarla çalışıyor. Güçbirliği'nin ortak çalıştığı kurumlardan Turkish Philantrophy Funds'ın yönetim kurulu üyesi Lou Anne King Jensen, Soros'a bağlı Crest Foundation yöneticiliğini de yürütüyor. Turkish Philantrophy Funds'un Boğaziçi ve Sabancı Üniversiteleri, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Darüşşafaka Okulları gibi kurumlar ve Soros destekli STK'larla işbirliği yaptığı biliniyor.



DENGE DENETLEME AĞI


Oy ve Ötesi'nin internet sitesinde "Bize destek veren kurumlar" listesinde yer alan Denge ve Denetleme Ağı, ilk olarak yeni Anayasa çalışmalarıyla gündeme geldi. Yurtdışı destekli fondan beslenen Denge ve Denetleme Ağı'nın Ocak 2014- Aralık 2015 dönemi için öngördüğü bütçe 3,3 milyon TL. Ağın sekreteryasını üstlenen İstanbul Politikalar Merkezi (IPM), National Demokratic Institute (NDI) tarafından da destekleniyor. 2014-2015 döneminde sekreterya personeli ve idari masraflar için kullanılan toplam 922 milyon TL'lik tutar da IPM ve NDI tarafından karşılanmış.



YURTDIŞINDAN BESLENİYOR


Denge ve Denetleme Ağı'na Ocak 2014'ten bu yana Avrupa Birliği Komisyonu Sivil Düşün Programı, İstanbul Politikalar Merkezi, National Democratic Institute, Birleşik Krallık Dış İşleri Bakanlığı Avrupa'yı Birleştirme Programı, Alman Marshall Vakfı Karadeniz İşbirliği Fonu ve Hollanda Kraliyeti MATRA Programı'ndan toplamda 1 milyon 965 bin TL aktarıldı.



CEMAAT DE AĞIN İÇİNDE


Denge ve Denetleme Ağı'na üye kurumlar ise dikkat çekici. Başta cemaate yakınlığıyla bilinen Gazeteci ve Yazarlar Vakfı (GYV), P24 - Bağımsız Gazetecilik Platformu, Asuri Süryani Derneği, CEM VAKFI Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Vakfı Yenibosna Merkez Şubesi, Hebun LGBT Derneği / Varoluş (Hebun) Toplumsal Cinsiyet Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, Hrant Dink Vakfı, İHD / İnsan Hakları Derneği, KAGİDER / Türkiye Kadın Girişimciler Derneği, Yeni Anayasa Girişimi, Türkiye Gazeteciler Sendikası. Öte yandan Uluslararası Demokrasi Enstitüsü'nün (NDI) Türkiye Direktör Yardımcısı Ebru Ağduk, Denge ve Denetleme Ağı'nın yeni anayasayla ilgili çalışmalarında yer aldı. Ağduk, şu an Oy ve Ötesi'ne destek sağlayan Denge ve Denetleme Ağı'nda aktif olarak görev yapıyor.



“ORTAK NOKTA” DESTEK VERİYOR


Mart 2014'te gerçekleştirilen yerel seçimlerde, İstanbul ve Ankara'da sandık gönüllüsü olmak isteyen vatandaşlar Türkiye'nin Oyları adıyla bir araya geldi. Bir Ortak Nokta projesi olarak gündeme gelen Türkiye'nin Oyları'yla, gönüllü faaliyetlerin yurt geneline yayılması hedeflendi. Uluslararası para spekülatörü George Soros'un desteklediği 'şeffaflık' maskeli sözde demokrasi çalışmalarının Türkiye'deki yürütücülerinden olan Ortak Nokta, 'Değişimi Başlat' mottosuyla hareket ediyor.



AÇIK TOPLUM İNŞA EDİLİYOR


Balkan ve Doğu Avrupa ülkelerinde onlarca vakıf kuran Soros, Orta ve Doğu Avrupa, eski SSCB ülkeleri, Guatemala, Haiti, Moğolistan, Güney Afrika gibi ülkelerde de sözde 'açık toplum'un gelişmesine katkı sağlıyor. Siyasi ve ideolojik müdahaleleri legalleştirmek için inşa edilen "Açık Toplum Enstitüsü" yönetim değişimleri gerçekleştiriliyor ve ülkelerin adeta içi boşaltıldıktan sonra sözde demokratlara terkediliyor. Soros, dış ülkelerdeki faaliyetlerini üniversite kurarak, öğrenci akademisyen ve profesyonellere akademik işbirliği olanakları sağlayarak, STK, basın, kültürel girişimler ile kadın örgütleri yoluyla sürdürüyor.



GEZİ'DE DE BAŞROLDEYDİLER


Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın Gezi Parkı eylemlerinin devam ettiği günlerde, 15 Haziran 2013'te İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda, sosyal medya üzerinden yapılan provokatif paylaşımların, protestoları amacından saptırarak halk ve devletin karşı karşıya getirilmesini amaçladığı kaydedilmişti. KOM Dairesi tarafından yazılan yazıda, adı spekülasyonlarla anılan George Soros tarafından kurulan Açık Toplum Enstitüsü Danışma Kurulu Üyesi olan Mehmet Osman Kavala'nın, Gezi Parkı protestolarında organizatör ve finansör olduğu belirtilmişti. söz konusu ismin himayesindeki pek çok grubun Gezi Parkı davasında adı geçen şahısları yönlendirdiğine dikkat çekilmiş ve bu bilgiler Radikal'de de haber olmuştu.



AYNI GEZİ'DEKİ GİBİ


Gürcistan'da eski Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze, 2004'de gerçekleşen seçimlerde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle düzenlenen protesto gösterilerini ve parlamento baskınını Soros'un finanse ettiğini açıklamıştı. Şevardnadze, yaptığı açıklamada Soros Fonu'na ülkenin içişlerine karışmaması yönünde uyarıda bulunurken, Soros, Şevardnadze'nin rakibi Mihail Saakaşvili'ye "Açık Toplum" ödülünü vermişti. Nitekim daha önce Yugoslavya seçimlerinde de muhalefet örgütünün sembolü ve sloganlarının aynısı, Gürcistan seçimlerinde de boy göstermişti. Soros'un Yugoslavya'da bu muhalefet örgütüne para yardımı yaptığı ortaya çıkmıştı.



T24'LE BAĞLANTILI


İnternet haber sitesi T24, şaibe algısı oluşturan gruplara açık destek veriyor. Gezi Parkı ve 17 Aralık darbe girişimlerini açıktan destekleyen site P24 ve K24 isimli yan sitelerle bağlantılı faaliyet gösteriyor. Gülen Cemaatine ve Gezi olaylarına desteğiyle bilinen T24 internet sitesi, K24 üzerinden, P24 adıyla kurulan Bağımsız Gazeteciler Platformuyla organik bağlantıya sahip. Her ne kadar okuyucuların katkılarıyla faaliyet gösterdiklei iddia edilse de tüm yurt dışı kaynaklı operasyonlar gibi T24'ün arkasında da yurt dışı fonlar var. Bunlaın başında ise ABD'nin "demokrasi götürme ajansı" olan NED geliyor. 1980'li yılların başında ABD Başkanı Ronald Regan döneminde tohumları atılan, 1997 yılında 40 milyon dolar harcama yetkisi verildiği iddia edilen Uluslararası Demokrasi Vakfı (NED) tüm dünyada örgütlendi. NED'in Türkiye'deki en önemli bağlantılarından biri de Gülen Hareketi. Gülen'in ABD çıkış tarihiyle NED'in ekonomik ve siyasal meşruiyet kazandığı tarihler arasında benzerlik bulunuyor. T24'ün yayınlarına ve içeriklerine bakıldığında tüm çıplaklığıyla görülebiliyor.



SOSYAL MEDYADAN İLETİŞİM KURUYOR


Sosyal medya üzerinden organize olan Oy ve Ötesi oluşumu, vatandaşlarla da bu şekilde iletişim kuruyor. 7 Haziran'da sandıkta hile iddialarına ilişkin Samanyolu TV'de boy gösteren oluşum, çeşitli 'tweet'lerle de manipülasyon yapıyor. 10 Ağustos tarihli 'tweet'te “Birçok sandıkta 142 belgeli görevlilerin mükerrer oy kullanma teşebbüslerini avukatlarımızın desteğiyle engelledik”, 30 Mart tarihli bir başka 'tweet'te ise “Benim değil partilerin görevi deyip sayın sırasındaki aritmetik problemine şahit olalı tam 1 yıl oldu. Kayıt olmalısın. Sandik.oyveotesi.org” ifadeleri yer alıyor.



İŞTE ADIM ADIM KAOS PLANI


Seçim gecesi ve sonrası şaibe algısı yerleştirmek isteyen şebekenin yol haritası şöyle:



* Seçim sabahı sandık kurullarına kendi elemanlarını müşahit olarak sokmaya çalışacaklar.



* Gün içerisinde gelişmeleri manipüle ederek sosyal medya ağları ile paylaşacaklar.



* Sandık sonuçları tutanaklara geçirilirken her türlü itiraz ve tartışmalar kameraya alınacak, köpürtülecek ve işbirliği içerisindeki medyaya servis edilecek.



* 30 Mart'taki gibi bazı tutanakları tahrif ederek yayınlayan grupların aynı sahtekarlığı 7 Haziran'da da yapması bekleniyor.



* Üyeler, tüm stratejilerini HDP'nin barajı geçmesi üzerine kurdular, sandıklar açılır açılmaz bu yönde propaganda yapacaklar.





#seçimler
#seçim şike
#partiler
#sandık görevlileri
9 yıl önce