|

Kiralar yüksek ulaşım pahalı

Yeni Şafak seçim otobüsüyle Yunus Emre’nin memleketi Eskişehir’de halkın nabzını tuttuk. Belediyenin CHP’de olduğu Eskişehir’de vatandaşlar AK Parti’nin genel seçimde yine birinci çıkacağına düşünüyor. İki üniversitenin olduğu kentte öğrenciler kiraların yüksek ve ulaşımın pahalı olmasından yakınıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2015 Pazartesi
Güncelleme: 03:34 - 25/05/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

7 Haziran seçimleri öncesi il il gezen Yeni Şafak seçim otobüsü bu kez rotayı Yunus Emre'nin memleketi Eskişehir'e çevirdi. Seçmene mikrofon uzatan seçim otobüsü, vatandaşların sorunlarını dinledi. Yerel yönetimin CHP'de olduğu kentte 2011'deki genel seçimlerde 5 milletvekilinden üçünü AK Parti, ikisini CHP, bir tanesini de MHP çıkardı. Tablonun değişmeyeceğini düşünen Eskişehirliler, AK Parti'nin yine birinci parti olacağını söylüyor. Şehirde emekliler halinden oldukça memnun görünse de vatandaşlar şehrin ana yolundan geçen tramvay hattı nedeniyle oluşan trafikten şikayetçi. Aynı zamanda öğrenci kenti olan Eskişehir'de en büyük sorun kira ve ulaşım.


TRAMVAYA BİNMEK İÇİN 5 TL ÖDÜYORUZ

Eskişehir'deki üniversitede okuyan Elif Tunca, ulaşımda kullanılan Eskart'ı olmayan öğrencilerin tramvaya binmek 5 TL ödediğini söylüyor. “Bu öğrenci ne yiyip içecek?" diye soran Tunca, “Zaten evler, kiralar pahalı. Öğrencinin tek sıkıntısı ulaşım. Son dönemde bir kez daha zam yapıldı. Öğrenciler için verilen Eskart'ın yoksa tramvaya 5 TL ödüyorsun" diyor. Tıp öğrencisi Nisa Nur Kaya ise ev kiralarının yüksek olmasından dert yanıyor. Kaya şunları aktarıyor. “Eskişehir'de öğrenciye göre kiralar çok pahalı. 1 artı 1'ler 400 TL'den başlıyor. Genelde ulaşım için tramvayı tercih ediyoruz ancak o da çok dolu oluyor ve pahalı" diye konuşuyor.


TRAFİK VE OTOPARKA ÇÖZÜM İSTİYORUM

Eskişehirli esnaf ise trafik ve otopark sorunu için yerel yönetimlerden çözüm bekliyor. Ekonomik gidişattan memnun esnaf Yasin Uğur, “Eskişehir'de genel olarak trafik ve otopark sorunu var, o da yolların dar olmasından kaynaklanıyor. Odunpazarı bölgesinde de otopark sıkıntısı var. Şehir içi ve şehir dışından gelen turistler burada araçlarını park edecek yer sıkıntısı çekiyor" diyor. Yeni Türkiye'den beklentilerini sıralayan Uğur bu konuda biraz zorlanır zira beklentilerini çoğunun hükümet tarafından yapıldığına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Çıta iyice yükseldi, bundan sonra biz ne isteriz, hükümet ne yapar bilmiyoruz."


14 YILDA BİLE YAPAMAZ

7 Haziran'a sayılı günler kala haliyle Eskişehirlilerin gündeminde seçimler var. Muhalefetin vaatleri de kentte konuşuluyor. Bunları inandırıcı bulmadığını söyleyen Mustafa Gökçebayır şunları aktarıyor: “Koalisyonları da gördük. Mazota gecede 3 sefer zam geldiğini de gördük. Şu an da çıkıp düşüyor ama en azından bir istikrar var. Kılıçdaroğlu 4 yıl istiyor, değil 4 yıl, 14 yıl olsa o söylediği vaatleri yapamaz."



Halimden memnunum

Yeni Şafak ve TV Net seçim otobüsü Eskişehir'e doğru yol alırken yolda duruyor. Keçileri otlatan çoban Mustafa Erdoğan otobüsümüzü ziyaret ediyor. “Ben halimden memnunum" diyor ve ekliyor: “Eskişehir'e bağlı Gökbahçe ve Karacaşehir tarafında keçi otlatıyorum. Türkiye'nin durumu iyi, bizim açımızdan da çok iyi. Ben halimden memnunum. Sonuç ne olur bilmiyorum ama. İyi bir Türkiye istiyoruz."



14 yıl öncesini biliyoruz


Daha önce AK Parti'yi desteklemediğini ancak hükümetten memnun olduğunu dile getiren Gürbüz Gökçebayır 2001 krizini hatırlatıyor. Gökçebayır, “Gidişat iyi, en azından istikrar var Türkiye'de. Biz esnafız, 12 yıl önceki durumu da biliyoruz, o zaman battık. Yazarkasalar fırlatıldı. Şimdi dünya genelinde bir kriz var ama Türkiye iyi" diyor. Soğuk cam ustası Şeniz Erden ise şunları aktarıyor: “Muhalefet liderlerinin vaatlerini inandırıcı bulmuyorum. Benim gördüğüm kadarıyla boş vaatler"



MHP'LİLER TAKDİR EDİYOR


Emekli Mehmet Ören MHP'li olduğunu ancak AK Parti tarafından yapılan gelişmeleri takdirle karşıladığını söyledi. Ören, sözlerini şöyle sürdürdü: “Refah içerisindeyiz. Ben AK Partili değilim ama yiğidi öldür hakkını yeme. MHP buradan bir milletvekili adayı çıkarabilir, gönlüm MHP'den yana. MHP'liyim ama AK Parti'nin yaptıklarını da takdir ediyorum. Hangi parti olursa olsun, tek başına iktidar olmasını istiyorum. Geçmiş zamanda, 15 sene önceki dönemle şimdi arasında gözle görülebilir bir ilerleme var. Ticari, ekonomik anlamda birileri bas bas bağırsa bile bu ülke epeyce bir yol kat etti. Çok şükür, aldığım maaşla da geçiniyorum şu anda."



Siyasete genç isimler lazım


Yeni Türkiye beklentisi için, “İyi bir genç nesil yetişmeli" diyen Kadriye Ersan, “7 Haziran'dan sonra daha güzel yaşam kalitesi olan bir Türkiye istiyoruz. Alıştıklarımızın daha da iyisini istiyoruz. Daha ileriye gitmeyi amaçlıyoruz. Önce gençlerden başlanmalı. Başbakan olan kişinin yaşı genç olmalı. Siyasette genç isimler olmalı. 25-35 yaş arası gençleri görmek istiyoruz" önerisinde bulunuyor.



EKONOMİK GİDİŞAT İYİ


Esnafın durumunun iyi olduğunu belirten Kasap Kadir Şen ise, Türkiye ekonomisinin Avrupa'dan daha iyi noktada olduğunu söylüyor. Başkanlık sistemini istediğini dile getiren Şen, “Şu anki gidişat güzel. Son 10 yılda okullar, hastaneler, yollar çok güzel. Yatırımlar güzel, ekonomi iyiye gidiyor. Dünyanın en iyi hastaneleri var Türkiye'de. Ulaşım daha iyi oldu. Başkanlık sistemini gelmesini istiyor ve destekliyorum" diyor.









#Yunus Emre
#Yeni Şafak seçim otobüsü
#Eskişehir
#AK Parti
9 yıl önce