|

Ne israfı!

AK Parti İzmir adayı Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun seçim çalışmalarını takip ettik. Egelilerin büyük ilgi gösterdiği Eroğlu, muhalefetin ‘israf’ yaygarasına ilginç bir cevap veriyor: “İsraf etsek 4 bakanlığı tek çatıda toplar mıydık? Meteorolojinin bile ayrı bakanı vardı ama havayı ölçecek aleti yoktu!”

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2015 Cuma
Güncelleme: 00:41 - 29/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

7 Haziran seçimleri öncesi adayların bir gününe tanıklık ettiğimiz 'Adaylarla 11 Saat' yazı dizisinde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun seçim çalışmalarını izledik. İzmir 1'inci Bölge 1'inci sıradan milletvekili adayı Eroğlu, “Ege'nin evladı” olarak görülüyor. Bölgede çok sevilen Eroğlu, İzmir'de oldukça iyi bir hava yakalamış durumda. Metroya, tekneye, otobüse binen vatandaşla iç içe olan Eroğlu'na ilgi şehrin ideolojik rengi düşünüldüğünde ilk etapta şaşırtıcı geliyor. Ancak Veysel Eroğlu gibi İzmir'in suyuna, yeşiline dokunmuş bir adayın sahaya inmesi işin gerçek rengini ortaya çıkarmış. Eroğlu'nun da altını çizdiği gibi 10 yıl öncesiyle bugünü arasında neredeyse hiçbir gelişme farkı bulunmayan İzmir'de CHP'li belediyelerin hizmet eksiği, yine CHP'nin yürüttüğü ideolojik kampanyalarla ustaca örtülüyor.



BU ŞEHRİN HER ŞEYİNİ BİLİRİM


Veysel Eroğlu'na muhalefet partilerinin yönelttiği en büyük eleştiri İzmirli olmaması. Fakat buna Veysel Eroğlu'nun cevabı hazır. “İzmir'i karış karış bilirim” diyen Eroğlu, akrabalarının yarısının İzmir'de olduğunu söylüyor. Eroğlu, “Ana kuşaklama kanalını yaparken yardım istediler. Tüm altyapısını, üstyapısını ezbere bilirim. Korozyona uğramaması için hangi teknikleri kim uyguladı diye sorsalar beni söylerler. O günlerde bunu bilen birkaç kişiden biriydik. İzmir'le övünen Kılıçdaroğlu'na 'İzmir'de kaç ilçe var?' diye sorsanız bilmez” diyor. Altyapısı çökmüş durumdaki İzmir'de halkın hizmete susadığını dile getiren Eroğlu, kentin durumunu '1994 öncesi İstanbul'a benzetiyor.



SPEKÜLASYONLARA CEVAP VERDİ


Gezimiz sırasında Eroğlu, devletin harcamaları üzerinden yapılan spekülasyonlara da noktayı koyuyor. Bir zamanlar Meteoroloji'den sorumlu bir devlet bakanlığının bile bulunduğunu ancak bugün meteorolojiyi kendisine bağlı bir genel müdürün yönettiğini hatırlatan Eroğlu, “Eski Türkiye'de Orman Bakanı vardı, Meteoroloji'den, su işlerinden sorumlu ayrı ayrı devlet bakanları vardı, şimdi hepsi tek bakanlık altında. 4 bakanın yaptığı işi tek başıma yapıyorum. İsraf yapan bir hükümet olsak bu bakanlıkları kaldırır mıydık? Her biri için ayrı ayrı bakanlık binaları, kadrolar, makam araçları vardı. Şimdi tek bakanlık binasından yönetiyoruz. Bakanlığı vardı ama 2002'ye kadar hava durumunu elle ölçüyorduk. Meteorolojinin bile ayrı bakanı vardı ama havayı ölçecek aleti yoktu. 2002'ye kadar kullanılan tüm aletleri müzeye kaldırdık sergiliyoruz. Savaş uçaklarımız Allah'a emanet bir şekilde havalanıyordu. Bugün tanesi 8 milyon TL eden 18 ayrı radarla ölçüm yapıyoruz” diyor.



İzmir'i uçuracak


“İzmir'e ufuk açmak istiyoruz” diyen Veysel Eroğlu, pek çoğu yazılı hale gelmiş ve programa alınmış vaatlerini şöyle sıralıyor: “Seçim sonrası yapılacak yatırımlarla İzmir, Türkiye'nin turizm ve sanayi başkenti olacak. İzmir'i organik gıda üretimi merkezi yapacağız. Tıbbi şifalı bitkiler konusunda çok iyi bir planlamayla 5 milyar dolar ihracat yapacak hale getirmeyi hedefliyoruz. İzmir'in kısa mevsimlik deniz turizmi var. Biz bunu 12 aya dönüştüreceğiz. İzmir doğa, sağlık, spor, termal, kongre turizm merkezi olacak. Kişi başı 10 bin dolar harcayan turisti hedefliyoruz. Yüksek teknoloji sanayiini İzmir'e getirme düşüncemiz var. Tüm bunlar için beşinci bölge teşvikleri çıktı. Bunlar sadece hükümetin yaptıkları. Ancak yetmiyor. Büyükşehir'in buna ayak uydurması gerekiyor.”



Bu şarkıyı kimse bilmez




Tekneyle Karşıyaka'ya geçiyoruz, burada partililer karşılıyor bakanı. Burada Eroğlu'nun bir sırrını öğreniyoruz. Bakan Eroğlu, İzmir'de çalıştığı yıllardan dilinde kalan ve unutmadığı “Karşıyaka'da İzmir'in gülü” isimli bir şarkıyı soruyor Karşıyakalılara. Ama hiçbiri bilmiyor. İzmir'e özel ve unutulmaya yüz tutan şarkılardan biri olduğunu öğreniyoruz.



Ege'nin vekili


İzmir, iki bölgeden toplam 26 milletvekili çıkarıyor. 2011 seçimlerinde AK Parti 11, CHP 13, MHP 2 vekil çıkardı. Eroğlu, 1'inci bölgenin 1'inci sıra adayı. 4 milyon 200 bin nüfuslu İzmir'de nüfusun büyük bölümü Karşıyaka, Konak, Karabağlar, Buca, Gaziemir, Buca, Bornova'da yaşıyor. Eroğlu da seçim sürecinde yoğunluğu bu ilçelere vemiş. Bir Ege çocuğu olarak bölgede çok sevilen Eroğlu, yatırımlar gereği bölgedeki Muğla, Aydın, Afyon, Manisa gibi illere günübirlik desteğe gidiyor.



Bir esnaf çocuğu


Veysel Eroğlu'nun İzmir'de vatandaşla diyaloğu oldukça sıcak. Eroğlu bunu esnaf çocuğu olmasına bağlıyor. Eroğlu, “Esnaflık bir eğitimdir. Sosyolojik ve psikolojik olarak eğitiyor. İSKİ Genel Müdürü oluncaya kadar babama yardım ettim. Babamın Afyonkarahisar'da manifatura, tuhafiye dükkanı vardı. Lise ve üniversite yıllarında yaz aylarında dükkanda olurduk. Onun bana faydası çok oldu. Sokağı tanıma fırsatım oldu” diyor.



Beykoz'a Kanuni Parkı


Veysel Eroğlu, İstanbul için de özel bir müjde veriyor. Eroğlu, Beykoz'da New York'taki Central Park'ın üç katı büyüklüğünde Kanuni Sultan Süleyman Parkı'nın yakında açılışının yapılacağını söylüyor.






#7 Haziran seçimleri
#Veysel Eroğlu
#seçimler
9 yıl önce