|

O ‘hacker’a el çektirildi

Enerji Bakanı Taner Yıldız, elektrik santrallerinde bilgi işlemci olarak çalışan İ.T.’ye, Yeni Şafak’ın haberi üzerine işten el çektirildiğini açıkladı. Gazetelerin Ankara temsilcilerine konuşan Bakan Yıldız, Elektrik Üretim A.Ş’nin hizmet aldığı Eltem-Tek’te çalışan İ.T.'nin enerji kesintisinde rolü olup olmadığının araştırıldığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:05 - 2/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yeni Şafak'ın önceki gün 'Trafoda 'hacker' var' başlığıyla manşetine taşıdığı TEİAŞ bünyesindeki Eltem-Tek'te bilgi işlemci olarak çalışırken iken bankaların ve kamu kurumlarının sistemlerine giren İ.T isimli personelin görevden el çektirildiğini söyledi. Kayseri'de gazetelerin Ankara Temsilcilerini ağırlayan Bakan Yıldız, gazetecilerin sorularını şöyle cevapladı:



SİSTEME SALDIRI VAR MI BAKILIYOR


Siber saldırıya yönelik önlem aldınız mı?

Enerji Bakanlığı'nın bünyesinde bulunmayan ve hizmet aldığımız bir şirketin elemanından bahsediyoruz. EÜAŞ'nin hizmet aldığı Eltem-Tek'te çalışan birisi. O kişinin olayda bir rolü olmuş mu talimat verdik araştırılıyor. EÜAŞ'la ilgili santrallerle ilgili sıkıntıda bu kişinin bir rolü var mı yok mu araştırıyoruz.



O ŞİRKETİN OPERASYONEL GÖREVİ YOK


Varsa sıkıntılı bir durum varsa kamuoyu ile paylaşacağız. Ama şu anda 'böyle bir şey var' diye bir şey söyleyemem. Yeni Şafak'ın haberindeki kişiyle ilgili soruşturma devam ediyor. Hizmet alımı yaptığımız bir şirket. Ama yine ciddiyetle araştırılıyor. Bu kişi Eltem-Tek'e girdiğinde soruşturma yapılmış ama bir sabıka dosyası yok. Kakkında devam eden mahkeme kararları var. İşten el çektirildi. Ama Eltem-Tek'e verilen işte böyle bir operasyonel görev yok.



7 HAZİRAN'DA SIKINTI YAŞANMAYACAK


Ulusal Enter Konnekte sistemimizin herhangi bir siber saldırıya açık olup olmadığına dair bir çalışma yapıyoruz. Seçim günü bir sıkıntı yaşayamayacağımızı umuyoruz. O yönde tedbirlerimiz var. Belli noktalarda 21 bölgeden On-Line girişler, birebir haberleşme var. Kayseri'de oyumu kullandıktan sonra o merkezin başına gideceğim. Bir siber saldırıya maruz kalmadan sistemde sıkıntı olmadan seçim gününü yöneteceğimizi düşünüyorum.



MUHALEFET ŞİMDİDEN GEREKÇE ARIYOR


Bu seçimde bir güvensizlik var. Elektrik kesintisi olacağı yönünde algı çok yüksek.

Bu gerçeğin önünde. Hem de çok çok önünde. Bunda muhalefetin de büyük payı var. Cumhurbaşkanlığı seçimi, yerel seçimler oldu. Ben YSK Başkanı ile konuştum. 'Benim oyum elektrik kesildiği için sayılmadı, haksızlığa uğradım diye müracaat eden bir parti var mı' dedim. 'Hiç kimsenin oyu elektrik kesintisinden dolayı sayılmadı' diye bir şey olmadı. 7 Kişilik sandık kurulunun 5'i siyasi. Gerçek diyor ki elektrik kesintisiyle ilgili herhangi bir sıkıntı yoktur. Gerçek bu iken algı ne? Anket sonuçlarını gördükçe arkasına sığınacak bir gerekçe arıyorlar.



Sebeplerden biri kediydi


Ben trafo arızalarına ilişkin sebepleri sayarken İstanbul'da olan olaylardan biri olarak da 'trafoya kedinin girdiğini' söyledim. Ben espriye olan ihtiyacın bu kadar şiddetli olduğunu tahmin etmemiştim. O kedi trafoda ölmüştü.



Halk istikrar istiyor


Seçimler azınlık hükümeti koalisyon gibi bir sonuç çıkarır mı?

Ortak aklıselim şunu söylüyor: 'AK Parti iktidarda olacaksa, ben rahatlıkla kendi partim olan CHP'ye oy vereyim ama AK Parti iktidarda olmayacaksa AK Parti'ye oy veririm.' Türkiye'nin istikrarına önem veren sağduyulu seçmen bunu söylüyor. Türkiye'nin istikrarı birçok partinin üzerinde çıkıyor. AK Parti'yi oy verenlerin haricinde bir oran var, o oran AK Parti'ye oy vermediği halde AK Parti'nin iktidarda kalmasını istiyor. 'Ben koalisyon istemiyorum. AK Parti iktidardaysa ben partime oy vereceğim' diyor. Ben istikrarın koalisyon gibi bir yapıyı barındırmayacağına inanıyorum. Ben koalisyon ihtimalini görmüyorum. Vatandaşın ön planda tuttuğu siyasi istikrar.



DAVA ŞUURLARI MAKAMLARIN ÜZERİNDE


Seçimlerde Abdullah Gül'ün etkisi ne oldu?

Abdullah Gül'ün tabii ki partiye büyük katkıları oldu. Partimize kattığı çok önemli değerler var. Kayseri de Türkiye de kendisini çok seviyor. Dışişleri Bakanlığı döneminde de Cumhurbaşkanlığı döneminde de çok başarılı icraatlarda bulundu. Şimdi aday değil ama aday olmaması bu sevginin askıya almasına neden olmadı. Türkiye bu sevgiyi askıya almadı. Kesintiye almadı. Gördüğümüz bu. AK Parti'ye emek veren herkesin ayrı ayrı katkısı var. Abdullah Gül sevilen bir isim. Bu seçim döneminde Kayseri'de üç dönemi dolduran 3 kişi var. Kayseri adaylık konusunda değişim yaşıyor. 9 adayın 7'si yeni aday. Ben adaylardan daha öte de AK Parti politikalarının konuşulacağına inanıyorum.



Gül ismini AK Parti'nin geleceğinde nasıl görüyorsunuz?

Birbirleriyle çok samimiler. Bir ayrılık olduğu kanaatinde değilim. Onlar birbirinin hukukunu korurlar ve dava şuurları makamlarının üzerindedir. Ben bunu her zaman gördüm.



Seçim gecesi dört helikopter görevde




Seçim güvenliğiyle ilgili aldığınız ekstra önlem nedir?

Hem Enerji Bakanlığı'nda hem elektrik dağıtım birimlerinde görev yapan 8 bin kişi var izinleri kaldırıldı. Terör riski olan bazı yerlerin güvenliğini artırdık. Teknikle ilgili olarak Türkiye'nin bütün yerlerinde bakım ve onarımlar kaldırıldı. Bir de iletim hatlarıyla alakalı, enfraruj ışınlarla görev yapan helikopterlerimiz belli noktalarda bulunacaklar. İlk defa bu seçimde kullanılacak.



ISINAN HATLARA UÇACAKLAR


'Diyelim ki bir yerde ısınma var, bir yerde risk var, olağan dışı bir şeyde' müdahil olabiliyoruz. Onları tespit edip bakım onarım için haber veriyordu. Şimdi, anlık yapacağız. Cuma, Cumartesi, Pazar, Pazartesi yapacağız bunları. Bu helikopterden 4 tane var. Bu maksat için donanımlı bir helikopterdir. Bizim bu helikopterlerle ilgili hizmet alımımız yıllık 10 milyon Euro. Arıza olmadan giriyoruz. Bu helikopterler 52 bin kilometrenin hepsini geziyor. 150 kilovolt elektrik iletim hattının üstünü geziyor bu helikopterler. Her türlü önlemi aldık. Bu helikopterlerle anlık müdahale edeceğiz. Vatandaşlar müsterih olsun seçim güvenliğiyle ilgili bir şey olmayacak. 52 bin kilometreyi dolaşıp kontrol edecekler.



SABOTAJA KEFİL OLAMAM


Ama ben sabotaja kefil olmam. Kızgınlığımı ifade edeyim. Sizin Kürt kardeşlerimize giden elektriği sabote ederseniz sabote ettiğiniz devlet olmuyor vatandaş oluyor. Şırnak'ta Silopi'de 150 kilovoltluk bir hatta saldırı oldu. Siz direği bombalarsanız elektrik kesilir. Trafo patlatılırsa elektrik kesilir. Yüksekova havaalanında çalışan iş makinasına sabotaj yaparsanız o devlete değil vatandaşa oluyor.



#seçimler
#taner yıldız
#seçim güvenliği
9 yıl önce