|

Refakat zinciri

Yurt dışında kullanılan oylar Türkiye’ye getirilirken, içinde siyasi partilerin temsilcilerinin bulunduğu “refakat zinciri” oluşturuldu. Oyları getiren komisyonun içinde YSK görevlileri ve diplomatik kuryeler de bulunuyor. Getirilen oylar özel güvenlikli odada saklanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 05:50 - 3/06/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, oy kullanma süresi biten yurt dışı seçimlerinin güvenli şekilde tamamlandığını bildirdi. Güven, “Bir zincir kurduk. Oy pusulalarının gönderiminden kullanımına, saklanmasından uçağa getirilmesine, uçaktan teslim alınmasına kadar bütün siyasi partilerin temsilcilerinin bizzat refakat ettiği bir zincir var. Bu zinciri hiç koparmadık. Ona dikkat ettik. Diğer partiler de dışarıdan onlara refakat edebilecekler" dedi.



KİLİTLİ ODADA TUTULUYOR


Yurt dışından gelen oyların güvenlikli ortamda saklandığını söyleyen Güven, “ATO'daki güvenlikli salonun 5 kilidi var. Bunların biri ilçe seçim kurulunda 4'ü de siyasi parti temsilcilerinde. Birlikte açıp birlikte kapatabiliyorlar. Onun dışında kameralarla gözlemleniyor ve emniyet tedbirleri alındı" dedi.



FAZLA BASILAN GERİ TOPLANIR


Güven, oy pusulalarının kaybolması, başkasının eline geçmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Oy pusulası açısından seçim güvenliğinde bir sıkıntı yok. Yasa gereğince fazla basılan oy pusulaları ve kullanılmayanlar da yine siyasi partilerin tutanağıyla geri toplanıyor" dedi. Seçimleri anlayabilmek için seçimleri yöneten kurulların bilinmesi gerektiğini söyleyen Güven, seçimlerin yargı denetimi altında yapıldığını vurguladı.





YARIŞAN DA YAPAN DA PARTİLER


Kurul'da, 11 üyenin yanı sıra son seçimde en çok oy alan 4 siyasi parti temsilcisi ile TBMM'de grubu bulunan siyasi parti temsilcisinin de görev yaptığını anlatan Güven, böylelikle YSK'nın işlemlerinin, Türkiye'deki seçmenin yüzde 95'ini temsil eden siyasi partiler tarafından gözlemlendiğini kaydetti. Güven, “İlçe seçim kurulunun 7 üyesinden 4'ü siyasi parti temsilcisi. Her zaman her yerde tekrar ediyorum, seçimlerde yarışan da seçimleri yapan da siyasi partilerdir" diye konuştu.



Gümrük kapılarında devam


YSK randevu ile oy kullanma uygulamasını genel seçim için kaldırdı. 7 Haziran seçiminde oy kullanabilecek gurbetçi seçmen sayısı 2 milyon 866 bine ulaştı. Bu seçmenler için 54 ülkedeki 112 temsilciliğe 427 sandık kuruldu. Bu ülkelerde 8 Mayıs'ta başlayan oy verme işlemi 31 Mayıs'ta son ermişti. Resmi olmayan sonuçlara göre gümrük kapılarında kullanılan oylar dahil 1 milyon 27 bin gurbetçi sandık başına gitti. Bunlardan 928 bini dış temsilciliklerde oy kullanırken, 99 bin gurbetçi ise gümrük kapılarında oy kullandı. Gurbetçi seçmenlerin gümrük kapılarında oy verme işlemi ise 7 Haziran'a kadar devam edecek.



En çok oy Almanya'da


Haziran seçimleri için en fazla oy, gurbetçilerin yoğun olarak yaşadığı Almanya'dan geldi. Almanya'da 1 milyon 405 bin gurbetçi seçmenden 533 bin 382'si oy kullandı. En çok oy kullanılan ülkeler sıralamasında Almanya'yı takip eden ülkeler ise şöyle: Fransa 122 bin, Hollanda 86 bin, Belçika 50 bin, İsviçre 40 bin, Avusturya 40 bin, KKTC 28 bin, İngiltere 28 bin, ABD 19 bin, Danimarka 10 bin, İsveç 8 bin, Avustralya 7 bin, Kanada 4 bin, İtalya 4 bin 860, Rusya 2 bin 796, Norveç 2 bin 444, Romanya 2 bin 344.



Arnavutluk rekor kırdı


Yurt dışında katılım oranı ise yüzde 35,85'e çıktı. Seçime katılım oranının en yüksek gerçekleştiği ülke yüzde 61,44'le Arnavutluk. Arnavutluk'u yüzde 48,31 ile Çek Cumhuriyeti takip ederken, bu oran Fransa'da 39,36, Almanya'da 37,96, olarak belirlendi. Katılım oranının en düşük olduğu ülke ise yüzde 6,5 ile İsrail oldu.



Milletvekilleri hazır bulundu


Berlin ile Hamburg ve Hannover şehirlerinde kullanılan oylar Türkiye'ye gidecek uçağa yüklendi. Türkiye'den gelen gözlemci heyet oyları teslim alıp ve tutanak tuttuktan sonra oy konteynerleri Türkiye'den gelen THY uçağının kargo bölümüne kondu. Gözlemci heyette AK Parti Niğde Milletvekili Ömer Selvi ve CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ile bazı resmi yetkililer yer aldı.



Kuryeler getiriyor


7Haziran seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) sandık kurduğu 54 ülkedeki 112 temsilcilikte oy verme işlemi 31 Mayıs akşamı sona erdi. Yurt dışında yaşayan seçmenlerin oyları Türk Hava Yolları'ndan kiralanan uçaklarla Türkiye'ye getiriliyor.



KİŞİ SAYISI KADAR BOŞ KOLTUK


Uçaklarda komisyonların dışında Dışişleri Bakanlığı ve YSK görevlileri de bulunuyor. 3 uçakta toplam 28 görevli yer alıyor. Seçimlerde Avrupa dışında kalan oylar yolcu koltuklarında diplomatik kuryeler tarafından taşınıyor. Diğer 80 temsilcilikteki oylar için 184 diplomatik kurye görev yapıyor. Kuryenin taşıdığı torba sayısı kadar boş koltuk kiralanıyor. Sandık sayısının fazla olduğu bölgelerde ise diplomatik kurye sayısı ve oylar için satın alınan yolcu koltuğu sayısının da artırılacağı öğrenildi.





#Yüksek Seçim Kurulu
#Sadi Güven
#yurtdışı oyları
#oy kullanma süresi
9 yıl önce