|

Türk seçmeni akılcı

Denge Araştırma Başkanı Hasan Basri Yıldız, Türk seçmenin rasyonel ve akılcı olduğunu belirterek, "Medya, 'dolar rayından çıktı, AK Parti öncesi kriz geliyor' algısı yarattı. Mayıs’ta dolar frenlendi, kur düştü. Duygusallık da yerini rasyonaliteye bıraktı. Türk seçmeninin karakteridir; başlangıçta ideolojik küçük partiler etkili olur. Seçimler yaklaştıkça insanlar akılcı düşünür ve istikrar öne çıkar" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/05/2015 Cuma
Güncelleme: 10:44 - 22/05/2015 Cuma
Yeni Şafak
Denge Araştırma Başkanı Hasan Basri Yıldız
Denge Araştırma Başkanı Hasan Basri Yıldız

Türkiye artık 16 gün sonra yapılacak milletvekili genel seçimlerine kilitlendi. Özellikle kararsız seçmenin partisini belirleyeceği süreç olarak adlandırılan bu sürede AK Parti'nin İstanbul'da yaptığı milyonluk miting ön plana çıktı. Geçtiğimiz hafta yayınladığı araştırmada AK Parti'yi yüzde 45,6, HDP'yi ise yüzde 9,5 olarak açıklayan Denge Araştırma Başkanı Hasan Basri Yıldız, vatandaşların son düzlükte güçlü partilerden ve istikrardan yana tavır alacağını belirterek, “HDP'nin barajı aşacağı, Türkiye'nin tekrar koalisyonlara döneceği endişesi AK Parti tabanını konsolide etti ve sokağa döktü" dedi.



AK Parti İstanbul mitinglerine çok önem veriyor ve artık neredeyse tüm mitinglerinde 1 milyonun üzerinde insan toplanıyor…

İstanbul mitingleri çok önemli, AK Parti geleneksel olarak İstanbul'da kurulmuş, örgütlenmiş bir hareket. İstanbul aynı zamanda Anadolu'nun özeti. Anadolu'dan İstanbul'a gelenler sekülerleşmemiş, daha muhafazakar olmuşlardır. Bunun da sosyolojik yansıması olarak Milli Görüş, İstanbul'da örgütlenmiş buradan Anadolu'ya yayılmıştır. Buradan yükselen bir sestir AK Parti. İstanbul hep belirleyici olmuştur.



DÖVİZ DÜŞÜNCE POZİTİF HAVA ESMEYE BAŞLADI


Seçmen üzerinde etkisi olacak mı?

Seçimlerin 3 raunttan oluştuğu kanaatindeyim. Birinci raunt, hazırlık safhası, aday listelerinin YSK'ya verildiği ve seçim beyannamelerinin kamuoyuna duyurulduğu, tartışıldığı bölüm. Bu Nisan ayını kapsıyordu. AK Parti'nin Nisan'da kısmi düşme yaşadığını gördük.



Ne kadar?

Yüzde 47'yken, 45'lere düştü. Bizim ankete göre yüzde 2, başka anketlere göre daha çok düştü. HDP ve MHP'de yükseliş gördük. Ancak AK Parti'deki yüzde 2'lik düşüşü sadece Nisan'daki gelişmelere bağlamak yanlış. Biraz filmi daha geriye saralım…



AK Parti'deki tartışmaları mı kastediyorsunuz?

AK Parti bu tartışmaları yoğun yaşadı ve rahatsızlık sokağa yansıdı. Sokağa yansımasa bugün belki başka bir durumu konuşuyor olacaktık.



Seçmen nasıl okudu?

Acaba ne oluyoruz, tepede bir uyumsuzluk mu var? Bunun sonu nereye varır? Parti programları açıklandığı dönem de medya desteğini alan CHP avantajıyla geçti. Tabii bu Nisan dönemiydi. Türk seçmeni rasyonel bir seçmendir, duygusal seçmen oranı azdır. Seçmen akılcıdır. Bu tartışmalardan çıkarak karar vermesi gerekiyordu. Ve Mayıs ayı bir anlamda karar verilecek aydır, seçmende rasyonel akıl öne çıkar. Döviz kurlarının düşmesiyle de beraber piyasalarda pozitif bir hava esmeye başladı.



MEDYA EKONOMİK KRİZ GELİYOR ALGISI YARATTI


Doların seçime etkisi var mıdır?

Türk insanının ekonomi parametrelerinden biri de döviz kurlarıdır. Diğerleri faiz, işsizlik, enflasyondur. Medya dolardaki aşırı yükseliş üzerine, “dolar rayından çıktı, AK Parti öncesi kriz geliyor" algısı yarattı. Mayıs'ta dolar frenlendi, kur düştü. Seçmendeki duygusallık da yerini rasyonaliteye bıraktı. Bu önemli. Türk seçmeninin karakteridir; başlangıçta ideolojik küçük partiler etkili olur. Fakat seçimler yaklaştıkça insanlar akılcı düşünür ve istikrar öne çıkar. AK Parti'nin oyları yüzde 45'ten 45,6'ya çıktı. HDP oyları 10,2'den 9,5'e geriledi.



KIRILMA NOKTASI İSTANBUL MİTİNGİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılış törenleri ile kamuoyu önüne çıkması nasıl etkiliyor seçmeni?

Tayyip Bey'in yüksek karizması var. Tartışılmaz… Kitlesel hayranları var, adımını attığı her yerde insanların kendisine hayran olduğunu görüyoruz. Heyecan uyandıran, her zaman kitleleri arkasına toplayabilen karizmaya sahip. Bugün AK Parti, Tayyip Bey'den koptu, yollar ayrıştı gibi bir algı oluşsa zaten dağılır.



Oy anlamında etkiledi mi?

Aslında Mayıs ayında mitinglerin de başlamasıyla AK Parti seçmenindeki boşluk giderilmeye başlandı. İstanbul mitingi bunun kırılma noktasıdır, bana göre… AK Parti, bundan sonra artan bir ivmeyle yukarı çıkacaktır.





KILIÇDAROĞLU'NUN BAŞKANLIĞI GARANTİ


Kılıçdaroğlu seçim sonrası genel başkanlığı korur mu?

Hedefi yüzde 35. Program açıklanmadan önce CHP'nin oyları bir önceki seçimlerin de altına, yüzde 24'edüşmüştü. İlerleyen süreçte yükseldi. Şimdi iktidar olamıyor ama genel başkanlığını garanti etti gibi bir pozisyon var. Eğer CHP yüzde 26'nın üzerine binde bir puan çıksa bile genel başkanlığını korur gibi…



Bana sorarsanız yüzde 24 alsa bile genel başkanlığını koruyacak. Partiye hakim oldu ve rakiplerini ekarte etti…

Anketlerdeki gibi yüzde 27 çıkarsa genel başkanlığı garanti altında. Evet, rakiplerini yok etti ve genel başkanlığını garanti altına aldı.



7 Haziran'a yönelik bir sabotaj bekliyor musunuz?

Nisan ayında endişe vardı. Seçimlerin provoke edilebileceğini düşünüyorduk. Tabii bu bir varsayımdı. Bu saate kadar ciddi bir şey olmadı. Bu saatten sonra olabilecek provokasyon ise planlayanların aleyhine gelişir. Bu nedenle olmayacağı kanaatindeyim. Çünkü sosyal olayları el yordamıyla ayarlayamazsınız ve neyi nasıl tetikleyeceğini kimse kestiremez. Seçmenin en duyarlığı olduğu andayız. Her şeyden nem kapıyor. Kimse cesaret edemez diye düşünüyorum.



AK PARTİ TABANI DİRİ


AK Parti'nin ivme yakalaması nasıl olacak?

AK Parti'nin bu seçimde birkaç sınavı var. Biri kendi seçmenini sandığa götürebilmesidir. Nereden bakarsak bakalım yüzde 15 oranında sandığa gitmeyen seçmen kitlesi olacaktır. AK Parti için önemli olan kararsız seçmenini motive etmesi ve sandığa taşıyabilmesidir. AK Parti için birinci sınav budur. Bir heyecan dalgası gerekiyor. İstanbul mitingi bu açıdan önemliydi. Miting başarılı geçmiştir. 1 milyonun üzerindeki kitle aslında AK Parti'nin tabanda diri olduğunu ispatlamıştır. Bu sinerji bütün Anadolu'ya yayılmıştır.



1 milyondan fazla kişiyi Maltepe Meydanı'nda toplayan motivasyon neydi?

AK Parti, İstanbul'da bir miting geleneği oluşturdu. 1 milyon insanı meydanlara toplayabiliyor. O insanlar sıcağın altında 5 saat bekledi. 1 milyondan fazla kişinin toplanmasının nedenlerinden biri de yaşanan tartışmalardı. HDP'nin barajı aşacağı, Türkiye'nin tekrar koalisyonlara döneceği endişesi AK Parti tabanını konsolide etti ve sokağa döktü.



BAŞBAKAN TEMPOYU YÜKSELTTİ


AK Parti'nin konsolide etme stratejisi oldu mu?

Başbakan'ın tespitleri bunu tetikledi. “CHP, MHP, HDP ve paralel yapıyı dörtlü koalisyon" dedi. “Evet, bu dörtlü birleşerek Türkiye'de iktidar olabilir" düşüncesi AK Parti seçmenini harekete geçirdi. Başbakan, akademisyen olması hasebiyle TV ve salon konuşmalarında başarılıydı. İlk dönemlerde salon performansı mitinglere yansımıyordu. Fakat gittikçe temposunun yükseldiğini görüyoruz, gözlemliyoruz ve meydanlardan da hissediyoruz. İstanbul'da bir saate yakın konuştu. Neredeyse nefes almadı ve heyecanı da tempoyu da hiç düşürmedi. Zaman geçtikçe Davutoğlu meydanlara, meydanlar Davutoğlu'na angaje olmaya başladı. Davutoğlu'nun siyaset dili her gün biraz daha güçleniyor ve gün geçtikçe tempoyu yükseltiyor. Tempoyu yükseltmesiyle AK Parti oylarında da yükseliş trendi gözlüyoruz. Bu çok önemli…



MARKSİST SÖYLEM ÜRTKÜTTÜ


Muhaleferin Diyanet'i kaldırma vaadi nasıl etkiledi seçmeni?

HDP'deki kırılma Taksim, Kudüs ve Diyanet ile başladı. Müslümanların kutsalıyla Demirtaş'ın söylemleri arasında bir çelişki doğdu. Muhafazakar Kürtler şunu gördü; Kudüs Demirtaş'ın literatüründe farklı anlamlar ifade ediyor. Marksist söylemin ağırlıkta olduğunu anladı. Ve bir ayrışma oldu. Kırılma noktası oldu. Ve HDP'de düşme başladı. Seçim yaklaştıkça güçlü partiler yükselir. Sağ seçmenin AK Parti, sol seçmenin CHP'de toplanacağını düşünüyorum.



Kılıçdaroğlu'nun aklımızda kalan hamlesi emeklilere 2 maaş ikramiye sözü. Seçmen tercihine etkisi nedir?

CHP bu vaadi iyi kullandı. Ben önümüzdeki günlerde Başbakan'dan emeklilere yönelik bir açıklama, müjde bekliyorum. Farkındaysanız her şey 10 milyon emekli üzerinde düğümlendi. Bu seçimin kilit noktalarından biri emekliler ve HDP'nin barajı aşıp aşmayacağı olacak.



KÜRT VE MİLLİYETÇİ İKİLEMİ


Açılım sürecinin 7 Haziran sonuçları olacak mı?

Uzun süredir silahlar sustu. Süreci bu aşamaya getiren, terörü durduran AK Parti'nin bu seçimlerde açılımın meyvelerini yemesi gerekiyordu. Fakat milliyetçi oyları kaybeder miyim ikileminde kalınca boşluk oluştu. Önümüzdeki günlerde açığı telafi etmesi gerekiyor. Aynı anda hem milliyetçilerin hem Kürtlerin oylarını kazanmak zor. Öncelik hayati mesele olan Kürt meselesini halletmek olmalıydı. Bu halledilse, kaybettiğiniz milliyetçi oylar size döner. AK Parti'nin açılım politikaları olmazsa belki Güneydoğu Türkiye'den ayrışacaktı. Eleştiriyor olsalar da AK Parti'nin Güneydoğu'da olmasına MHP ile CHP'nin de ihtiyacı var. Onlar da biliyor ki AK Parti olmazsa Fırat'ın ötesine geçme şansları yok.



PENSİLVANYA SİYASET ÜZERİNDE YOK


Pensilvanya partilerin aday tercihi üzerinde etkili olmamış görünüyor. Bazı bağımsız adaylar çıktı. Hakan Şükür de bunlardan biri. Şükür seçilir mi?

Seçilmek için değil de bölgedeki AK parti oylarını azaltmak için aday olduğunu düşünüyorum. Zaten kendi aday olmasına rağmen HDP'ye oy istiyor. Pensilvanya'nın yüksek bir oyu olsa 30 Mart'ta ya da 10 Ağustos'ta görürdük. Pensilvanya aslında siyasetin üstünde bir yük. Dörtlü koalisyon denilen partiler üzerine yüktür. İşbirliği yapan sorun yaşar. Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın verdiği Ekrem Dumanlı ile verdiği fotoğraf da HDP aleyhinedir.



Öyleyse seçimin kaybedeni Pensilvanya diyebilir miyiz?

Paralel yapının bir beklentisi var; AK Parti'nin kaybetmesi. AK Parti iktidarını kaybederse onlar kendilerini kazanmış olarak görecek. Ama CHP'nin yanında dursa sosyal demokratları, HDP'nin yanında durursa KCK operasyonları yüzünden Kürtleri, MHP'ye yaklaşırsa partinin tabanındaki ülkücüleri rahatsız eder..



Bazı anketlere göre Saadet Parti ve BBP'nin Milli İttifak'ı yüzde 4 civarında oy alacak. Gerçeklik payı var mı?

Bu AK Parti'den en az 2 puan almaları demektir. Bu mümkün değil. Bizim anketlerde yüzde 2,5 üzerine hiç çıkmadı.



Seçim sonrası “trafo", “elektrik", “kedi" tartışmaları bekliyor musunuz?

Yakın zamanda tüm Türkiye'nin gün boyu karanlıkta olması ilginçtir. Hükümetin sabotaj ihtimaline karşı tedbirini alması gerekir.



#ak aprti
#erdoğan
#açılım süreci
#seçimler
#pensilvanya
#paralel yapı
9 yıl önce