|

Yurt dışında seçim 8 Mayıs’ta başlıyor

Türkiye'de 7 Haziran'da yapılacak olan milletvekili genel seçimleri için başta Avrupa olmak üzere yurt dışındaki seçmenler yaklaşık bir ay öncesinden, 8 Mayıs'ta oy kullanmaya başlayacak. Almanya’da 1 milyon 408 bin 550 seçmen sandık başına gidecek. 8-31 Mayıs tarihleri arasında 13 bölgede 80 sandık kurulacak ve cumartesi, pazar da dahil her gün 9 saat boyunca oy kullanılabilecek.

Yeni Şafak
10:17 - 5/05/2015 Salı
Güncelleme: 07:44 - 5/05/2015 Salı
Yeni Şafak

İlk kez geçen yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanan yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları

7 Haziran'da yapılacak genel seçimler için sandık başına ikinci kez gidecek. Yurt dışında 18 yaşını doldurmuş, Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı Türkiye vatandaşları 8-31 Mayıs tarihleri arasında sandık kurulan dış temsilciliklerde veya gümrüklerde oyunu kullanabilecek.


için seçim bölge sayısı artırıldı. Başkonsoloslukların bulunduğu 13 kent seçim bölgesi olarak ilan edilirken, buralarda toplam kurulacak sandık sayısı ise 80 olarak açıklandı. Seçmenler 8-31 Mayıs arasında cumartesi pazar da dahil her gün 10.00 ile 19.00 saatlerinde sandığa giderek oyunu kullanabilecek.



Oylar nasıl sayılacak nereye eklenecek?


Yurt dışında kullanılan oyların Türkiye'nin genel oylarına eklenecek. Yurt dışından kullanılan oylar Yüksek Seçim Kurulu bünyesindeki Yurt dışı İlçe Seçim Kurulu'nun (en son genel seçimlerde en fazla oy alan üç siyasi partimizin temsilcileri kurulda hazır bulunacaktır) gözetimi ve denetimi altında Türkiye'de açık olarak sayılıp ve tutanak altına alınacak. Yurt dışından ağzı mühürlü olarak gelen oy torbaları, yurt içinde oy verme süresi bittikten sonra (bir başkan, bir kamu görevlisi üye ve son milletvekili genel seçimlerinde Türkiye genelinde en çok oy alan üç siyasi partinin bildirdiği üyelerden oluşan) sandık kurulu denetimi altında açılarak sayım ve dökümü yapılacak ve tutanaklar tutulacak. Yurt dışında verilecek oylar, Türkiye'nin genel oylarına eklenecek ve sonra oransal şekilde partilerin oylarına şehir şehir eklenecek. Herhangi bir partinin Türkiye'de aldığı oy oranına bakılarak yurt dışında verilen oylar aynı oranda şehirlere dağıtılacak.


Oy verme işlemi sırasında nüfus cüzdanı ve ya pasaport bulundurma şartı


Oy kullanma işlemlerinin ise yerel saatle saat 10.00-19.00 arasında yapılacağı öğrenildi. 31 Mayıs'a kadar dış temsilciliklerde oy kullanma fırsatını değerlendiremeyenler, 7 Haziran'a kadar gümrüklerde oyunu kullanabilecek. Oy verme işlemi sırasında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası taşıyan nüfus cüzdanı veya pasaportu bulundurma şartı aranıyor.



Ülkelere göre oy verme tarihleri


Almanya, Fransa, Danimarka

, Belçika, Avusturya'da 8-31 Mayıs, Hollanda'da 29-31 Mayıs, İngiltere'de 30-31 Mayıs, İsveç'te 31 Mayıs, Norveç'te 22-31 Mayıs arasında seçim yapılacak.


#Yurt dışı
#seçim 2015
#seçmen sorgulama
#yurt dışı seçmen sorgulama
#Ülkelere göre oy verme tarihleri
#Almanya
#Fransa
#Danimarka​
#Belçika
#​ Avusturya
#İngiltere
#Hollanda
#İsveç
#Norveç
9 yıl önce