|

SIK KULLANILANLARA EKLE

Ali Murat Güven
00:00 - 3/01/2010 Pazar
Güncelleme: 22:58 - 2/01/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
SIK KULLANILANLARA EKLE
SIK KULLANILANLARA EKLE

SİTENİN ADI
: "SADİBEY"

İNTERNET ADRESİ
:

KURULUŞ TARİHİ
: Haziran-2005 / Türkiye'de SİYAD üyesi bir sinema yazarının kurduğu ilk kişisel internet sitesi

KURUCUSU
: Sadi Çilingir / Sinema Yazarı (SİYAD Basınla İlişkiler Kurulu Üyesi)

YAZAR KADROSU
: Sadi Çilingir, Ali Ulvi Uyanık, Ali Erden, Gizem Ertürk, Hakan Sonok, Orhan Ünser, Serpil Boydak, Gülay Oktar Ural, Nur Özgenalp, Selin Sabit, Yasemin Sim Esmen ve Emir Batuş sürekli yazarları arasında yer alıyor. Bunun dışında, bazıları düzenli, bazıları da zaman zaman özgün makaleler gönderen daha bir çok konuk yazara sahip…

EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ
: Hem güncel sinemayı hem sinema tarihini, hem Türk sinemasını hem de yabancı sinemayı aynı düzeyde önemseyen zengin içeriği… Gösterime girecek/giren filmlere ilişkin poster, lobi fotoğrafı, fragman, resmî internet sitesi, IMDb adresi, basın bülteni, gösterim tarihi, yapımcı-ithalatçı-dağıtıcı firma adları gibi yığınla önemli bilgi ve belgeye erişebilmek için internette saatlerce kırk kapı dolaşması, çoğu kez bu da yetmediği için bir sürü şirkete telefonlar açması gereken sinema sayfası editörlerine; yanısıra film görselleri biriktiren, izleyeceği yapımların teknik künyesine ilişkin ayrıntıları merak eden rafine sinemaseverlere bütün bu malzemeleri günü geldiğinde bir İsviçre saati dakikliğinde ve eksiksizce sunması… Kuru bir teşekkürden öte karşılığı olmayan bu muazzam hizmeti de 2005 yaz aylarından beri her hafta hiç aksatmadan sabırla yürütmesi… Sinema yazarlığı mesleğine, her ırktan, her inanıştan, her ideolojik görüşten ve her meşrepten meslek erbabını aynı samimiyetle kucakladığı mutlak bir tarafsızlık içinde yaklaşması; marksist bir sinema yazarıyla dindar bir sinema yazarının onun sitesinde görüşlerini yan yana ve hiç bir sansüre uğramaksızın okurlarla rahatça paylaşabilmesi…

ALİ MURAT GÜVEN'İN YORUMU:
Meslekteki ustamız Sadi Çilingir ve popülaritesi her geçen gün artan sitesinin tanıtımı, bu haftaki olağan sayfa planlarımız arasında yer almaktaydı. Fakat, sitenin kuruluş tarihini sormak üzere kendisini aradığımızda aldığımız sürpriz bir haber, yapmayı düşündüğümüz bu küçük tanıtımı bir anda daha da anlamlı hâle getirdi. Telefona çıkan hayat arkadaşı Elif Oral Çilingir'in verdiği bilgilere göre, Sadi ağabeyimiz 29 Aralık Salı günü İstanbul-Memorial Hastanesi'nde bir by-pass ameliyatı geçirerek kalbindeki dört tıkalı damar değiştirilmiş. Kendisi şu anda hâlâ hastanede ve tahmin edileceği üzere zor bir nekahet dönemi geçiriyor. İşin ilginç yanı ise böylesine ciddi bir ameliyata girerken, kendi sitesi dahil hiç bir yayın organına herhangi bir bilgi notu iletmemesi, “Şu işi kimseyi rahatsız etmeden aradan çıkartalım” dediği eşiyle birlikte sessiz sedasız hastanenin yolunu tutması… Ki bu kendine münhasır davranışı da onun -biz sinema editörlerince yakından bilinen- benzersiz alçakgönüllülüğünün yepyeni bir yansıması olarak daha şimdiden güzel hatıralarımız arasına katıldı.

Yeni yılla birlikte 59 yaşını deviren Sadi Çilingir'in en kısa zamanda tekrar sağlığına kavuşup işinin başına ve sevenlerinin yanına bomba gibi dönmesini diliyoruz. Dualarımız seninledir Sadi ağabey; bizler için çok özel ve değerli olduğunu bilmeni istiyoruz.

(Bu arada, SİYAD'ın resmî internet sitesinin editörlerine de küçük bir uyarım var: Hanımlar beyler, uyumayın lütfen, en popüler üyelerinizden biri açık kalp ameliyatı geçirdi!)


14 yıl önce