|

SİNEMAYI SANAT YAPANLAR: SERGIO LEONE

“Western türünü yeniden kuran sinemacı” / Kuruluş sürecindeki ABD'nin ve özellikle de kanunların henüz yerli yerine oturmadığı “Vahşi Batı” döneminin iflah olmaz bir tutkunuydu.

Ali Murat Güven
00:00 - 16/01/2010 Cumartesi
Güncelleme: 10:34 - 10/01/2010 Pazar
Yeni Şafak
SİNEMAYI SANAT YAPANLAR: SERGIO LEONE
SİNEMAYI SANAT YAPANLAR: SERGIO LEONE

DOĞUM TARİHİ VE YERİ:
3 Ocak 1929 / Roma-İtalya

ÖLÜM TARİHİ:
30 Nisan 1989 / Roma-İtalya (Kalp krizi)

LÂKABI:
“Western türünü yeniden kuran sinemacı” / Kuruluş sürecindeki ABD'nin ve özellikle de kanunların henüz yerli yerine oturmadığı “Vahşi Batı” döneminin iflah olmaz bir tutkunuydu.

EN TİPİK ÖZELLİKLERİ:
Sinemadaki en yakın çalışma arkadaşlarından biri olan besteci Ennio Morricone'nin muhteşem melodileri eşliğinde, insan yüzlerinin (“extreme close-up” denilen) çok yakın planları… Silahlı çatışma sahnelerinin öncesi ve sonrasında uzun sessizlikler; zaman zaman da bu sessizliklere eşlik eden rüzgâr ve sinir bozucu bir takım gıcırtılar… Farklı noktalarda durarak bir üçgen oluşturan üç adamın birbirlerine ateş ettikleri “Meksika stili” düellolar… Ve tabiî, bütün bu görsel cambazlıkları sergilerken kullandığı, gösterinin olmazsa olmazı konumundaki “scope” geniş perde formatı…

YÖNETTİĞİ FİLMLERİN SAYISI (1961-1984 arası / Yalnızca uzun metrajlı drama): 7

(Ayrıca, 1954-1975 yılları arasında 5 adet uzun metrajlı filmde de jeneriklere adını koydurmadan kısmî yönetmenliklere imza attı, onun özgün stilini fazlasıyla içeren“Benim Adım Hiç Kimse” / “My Name is Nobody” gibi popüler westernlerde konsept danışmanlığı ve yapımcılık gibi görevler üstlendi.)


KILAVUZ SÖZLERİ:

- “Western türünde filmler hiç kimsenin tekelinde değildir. Çünkü, Kuzey Amerika kıtasının tarihi, Amerikalı sinemacıların tek başlarına keşfedebileceklerinden çok daha büyük bir okyanus…”


- “Vahşi Batı üzerine iyi bir film çekmenin, iyi düzeyde İngilizce bilmekle hiç bir ilişkisi yoktur.” (Leone, “Hoşçakal” / “Goodbye” dışında tek kelime İngilizce bilmezdi ve Amerikalı aktörlerin görev yaptığı bütün setlerinde, onlarla bir İtalyanca-İngilizce tercüman aracılığıyla anlaşıyordu.)


MESLEKTEKİ EN HAS ADAMLARI:
1) Ennio Morricone / İtalyan film müzikleri bestecisi (1928-…) / Leone'nin ilkokul arkadaşı. Yönetmenin ilk filmi “Rodos Anıtı” hariç, diğer bütün filmlerinin müziklerini yaptı. 2) Tonino Delli Colli / İtalyan görüntü yönetmeni (1922-2005) / Leone'nin en beğenilen üç filminin görüntü yönetmenliğini yaptı. 3) Clint Eastwood / Amerikalı oyuncu, senarist, yönetmen ve yapımcı (1930-…) / Leone'nin ünlü “Dolar üçlemesi”nde başrol oyuncusu olarak çalıştı.

MUTLAKA İZLENMESİ GEREKEN 5 FİLMİ:

- “Bir Zamanlar Amerika'da” (Once Upon a Time in America), 1984


- “Batı'da Kan Var” (C'era Una Volta Il West), 1968


- “İyi, Kötü, Çirkin” (Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo.), 1966


- “Birkaç Dolar Daha İçin” (Per Qualche Dollaro In Più), 1965


- “Bir Avuç Dolar İçin” (Per Un Pugno Di Dollari), 1964


14 yıl önce