|

12 Eylül'ün gerçekleri

12 Eylül döneminde düşünceleri ve inançları yüzünden hapse atılanları beyaz perdeye taşıyan Bizim Hikaye yarın vizyona girecek. Filmin sadece bir kesimin haksızlığını ön plana çıkarmadığını anlatan yönetmen Yasin Uslu “Her kesimin uğradığı haksızlığı anlatmaya çalıştım” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 19:03 - 25/03/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

12Eylül 1980 darbesi Türkiye'nin en kara sayfaları arasında yer alıyor. Bu dönemde düşünceleri ve inançları yüzünden hapse atılanları beyaz perdeye taşıyan Bizim Hikaye yarın vizyona girecek. Acı, umut ve sevda öyküsünün anlatıldığı filmin senaristliğini ve yönetmenliğini Yasin Uslu üstleniyor. Filmde özellikle bir kesimin haksızlığına vurgu yapmak istemediklerini anlatan Uslu “İhtilal öncesi ve sonrası yaşananlar gerek sağ gerekse sol taraf adına çok acı. Ben bu filmi çekerken bir tarafı temsil etmedim. Özünde sağ ve sol kesimin uğradığı haksızlığı anlatmaya çalıştım. Filmdeki ailenin hayat yapısı Türkiye gerçeğidir” diye konuştu.



ADİL OLUNMALIYDI


Filmde sadece yazdığı bir kitaptan ötürü düşünce suçlusu sayılan İsmail'in yaşadıkları anlatılıyor. Hüküm verirken adil olunması gerektiğine vurgu yapan Uslu “Din, dil, mezhep ayrımı olmaksızın adil davranılmalıydı. Hak etmediği cezayı yaşamaya mahkûm insanlar hala ne yazık ki var. Suç işleyen cezalandırılıyorsa, haksız yere hapsetmek ve ceza vermek de suçtur. Bu suçu işleyenler de o koğuşa girmeliler” dedi.



Aile kavramı korunmalı


Bizim Hikaye'nin unutulmuş değerleri hatırlatacağını söyleyen Uslu ailenin önemli bir kavram olduğunu ve korunması gerektiğini belirtti. Uslu şöyle konuştu “Bizim hikaye Ahmet'in hikayesi. Kabullenmişliğe isyan eden, pes etmeyen, yanlışı düzeltmek pahasına hayatını, kendini düşünmekten vazgeçebilecek güçte bir adam. İnandığı doğru/ doğrular adına mücadele eden insanlar keşke daha çok olsa. Ama bunu barışçıl zeminde yapmak kaydıyla.” Yarın vizyona girecek filmin başrollerini Cansel Elçin, Sera Tokdemir, Haluk Piyes ve Burcu Kıratlı paylaşıyor.


#12 Eylül
#Bizim Hikaye
#sinema
9 yıl önce