|

171 filmi, 130 bin sinemasever izledi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 34. İstanbul Film Festivali'nde 455 seansta gösterilen 171 filmi, 130 bin sinemasever izledi.

Yeni Şafak
09:00 - 22/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 12:21 - 22/04/2015 Çarşamba
AA

İKSV'den yapılan açıklamaya göre, on birinci kez Akbank desteğiyle düzenlenen İstanbul Film Festivali'nin 34'üncüsü, 19 Nisan Pazar günü sona erdi.



Festivalde iki hafta boyunca 8 salonda, 455 seansta uzun ve kısa metrajlı gösterilen 171 filmi, toplam 130 bin sinemasever izledi. Festival boyunca film gösterimlerinin 115'i yönetmen, oyuncu ya da yapımcıların katılımıyla gerçekleştirildi.



Festivale film gösterimleri, etkinlikler ve konuklarla yapılan söyleşilerin yanı sıra gösterim iptalleri ve sinema sektörünün sıkıntıları damgasını vurdu. "Kuzey/Bakur" filminin kayıt tescil belgesi olmadığı için festivalde gösterilememesinin ardından, festivalin Altın Lale Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması, Altın Lale Uluslararası Yarışma, FACE İnsan Hakları Yarışması, Yarışma Dışı ve Yeni Türkiye Sineması bölümlerinde gösterilen 33 film, gösterimlerini iptal etme kararı aldı. Festivalin tüm jürileri bu karara destek vererek görevlerinden çekildi ve festivalin ödül töreni iptal edildi.



Festival sürecince festival konuklarının katıldığı 6 sinema dersi ve panel, 1 konser ve 3 partinin yanı sıra bu yıl onuncu yılını kutlayan "Köprüde Buluşmalar" kapsamında Türkiye'den sinemacılar ile buluşmak amacıyla gelen yaklaşık 100 uluslararası sinema profesyoneli, atölyelere seçilen proje ve filmlerin yönetmen ve yapımcıları ile yaklaşık 450 toplantı yaptı.



İstanbul Film Festivali, bu yıl ayrıca film gösterimlerinin yanında etkinlikleriyle de Kadıköy yakasına taşındı. Rexx Sineması'nın 2 salonunda yapılan film gösterimleri, yönetmen söyleşileriyle ilk hafta sonu Kadıköy sokaklarında "Fil'm Hafızası" işbirliğinde ücretsiz parti de gerçekleştirildi.



"Yılanların Öcü", 53 yıl sonra yeniden gösterildi


İstanbul Film Festivali'nin Groupama işbirliğiyle sekiz yıl önce başlattığı "Türk Klasikleri Yeniden" projesi için bu yıl Metin Erksan'ın, başrollerini Fikret Hakan, Nurhan Nur, Aliye Rona, Kadir Savun, Şadiye Arcıman ve Erol Taş'ın paylaştığı, 1962 yapımı filmi "Yılanların Öcü" yenilenerek izleyicilerle buluştu. Fanatik Film tarafından restore edilen filmin TİM Show Center'da gerçekleştirilen özel gösterimine başrol oyuncularından Nurhan Nur'un yanı sıra özgün müziklerini yapan Yalçın Tura ve romanın yazarı Fakir Baykurt'un kızı Işık Baykurt katıldı.



Onur ödülleri


Festivalin açılış töreninde yönetmen ve yapımcı Yılmaz Atadeniz, müzisyen Cahit Berkay, oyuncu Nebahat Çehre, senarist ve yönetmen Safa Önal ve oyuncu Süleyman Turan'a "Sinema Onur Ödülleri" takdim edildi.



İstanbul Film Festivali'ni izlemek için yurtdışından gelen 350'yi aşkın konuğun arasında Venedik, Cannes, Berlin, Selanik, Moskova, Hamburg, Batum, Göteburg, Saraybosna, Busan, Sofya, Amiens, Tiflis, Locarno, Fantasia, Erivan, Vilnius, Odessa, Karlovy Vary, Forum des Images gibi uluslararası film festivallerinin temsilcileri de vardı.



İstanbul Film Festivali, gelecek yıl yine nisan ayında İstanbullu sinemaseverle buluşacak.

#İstanbul Film Festivali
#son
#İKSV
9 yıl önce