|

50 yıldır parlayan yıldız

Susuz Yaz’la sinemaya adımını atan ve çok sayıda başyapıtta rol alarak sinema tarihine damgasını vuran usta oyuncu Hülya Koçyiğit, sayısız ödülle taçlandırdığı sinemasının 50. yılını, dostları ve sinemaseverlerin katılacağı bir geceyle kutluyor.

Yeni Şafak
04:00 - 14/11/2014 Cuma
Güncelleme: 09:34 - 14/11/2014 Cuma
Yeni Şafak

SUAT KÖÇER / YENİ ŞAFAK

Tarihler 1963’ü gösterdiğinde, bir Türk filmi ilk kez yurt dışında ödül alarak ülkeyi büyük sevince boğar.  Sinemanın kimlik sancısı çektiği o yıllarda, Metin Erksan isimli bu genç adamın başarısı sinemanın geleceğine dair bir umut ışığı yakar. Ülkesine Berlin’den Altın Ayı kazandıran Susuz Yaz, Erksan’ın hanesine yazdığı başarısının yanında, Türk sinemasına bir de genç yetenek armağan eder. Erol Taş ve Yılmaz Duru’yla birlikte Susuz Yaz’da boy gösteren 16 yaşındaki o genç kız, etkileyici oyunculuğuyla bir anda sinemaseverlerin gönlünü fetheder. Henüz çocuk denecek yaşlarda dikkatleri üzerine çeken o genç kız, yüz yıllık Türk sinema tarihine adını altın harflerle yazdıran, Hülya Koçyiğit’ten başkası değildir.

BİR YILDA 15 FİLM 

Susuz Yaz’ın estirdiği rüzgârla bir anda sinema dünyasın gündemine oturan Hülya Koçyiğit, peş peşe rol aldığı filmlerle kısa sürede milyonların tanıdığı bir yıldıza dönüşür. Yönetmenlerin film teklifleri, yapımcıların istekleri kesilmez ve Koçyiğit aynı yıl tam 15 filmde oynayarak büyük bir başarıya imza atar. Geniş kitlelerin beğenisini kazanan usta oyuncu Dudaktan Kalbe, Samanyolu, Kınalı Yapıncak gibi filmlerle adeta seyircinin gönlünde taht kurar. 

JÖNLERİN GÖZDESİ

60’lı yıllardan itibaren Yeşilçam melodramlarının aranan ismi haline gelen Hülya Koçyiğit, açık hava sinema geleneğinin hâkim olduğu o yıllarda sinemaya akın eden yediden yetmişe herkesin tanıdığı bir şöhret olmuştur artık. Dönemin jönleri Kartal Tibet, Engin Çağlar, Cüneyt Arkın ve Ediz Hun’la başrolleri paylaşan Koçyiğit, ikinci ve asıl önemli çıkışını ise Türk sinemasının büyük ustası Lütfi Akad’la yapar.

'Gelin'le zirveye çıktı

Erman Film’e Ömer Lütfi Akad’la çalışmak istediğini söyleyen usta oyuncu, Akad’ın Türk sinema tarihine damga vuran Gelin-Düğün-Diyet adlı üçlemesinde rol alarak oyunculuk kariyerini bambaşka mecralara taşır. Sonraki yıllarda Halit Refiğ ve Şerif Gören gibi yönetmenlerin filmlerinde özgün karakterler canlandırmaya devam eden Hülya Koçyiğit, Yeşilçam klişelerini yıkarak çok farklı bir oyunculuk profili çizer.


Elini taşın altına koydu

Türk sinemasının 50 yılına damga vuran usta oyuncu Hülya Koçyiğit, toplumsal meselelere olan duyarlılığını yalnızca filmleriyle değil, sosyal yaşamıyla da ortaya koydu. Pek çok sosyal sorunu katıldığı panel, konferans, yürüyüş ve girişimlerle gündeme taşıyan Hülya Koçyiğit, son olarak hükümet tarafından terör olaylarının sonlandırılması amacıyla başlatılan yeni sürece aktif destek vererek, Akil İnsanlar heyetinde yer almıştı. Eleştiriler karşısında geri adım atmayan usta oyuncu, akan kanın durması için herkesi fedakârlıkta bulunmaya çağırmıştı.


50. altın yıl kutlanacak 

Üsküdar Belediyesi, 200’e yakın filmde başrol oynayarak Türk sinema tarihine adını yazdıran usta oyuncu Hülya Koçyiğit’in 50. yılını, düzenleyeceği bir geceyle kutluyor. İçeriğini Film Arası Dergisi ekibinin hazırladığı geceye sanatçının ailesi, dostları, çok sayıda meslektaşı ve sevenleri katılıyor. Koçyiğit’in fotoğraflarından oluşan bir sergiyle başlayacak olan gece, Öykü Gürman’ın seslendireceği Yeşilçam şarkılarıyla sona erecek. 50. Yıldır Parlayan Yıldız; Hülya Koçyiğit gecesi, bugün saat 19.00’da, Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. 

#50 yıldır
#parlayan
#yıldız
9 yıl önce