|

"Annem ve Babam" belgeseli İstanbul'da

Türk kökenli Fransız yönetmen Müret İşitmez'in "Annem ve Babam" belgeseli, Fransa ile Türkiye arasındaki karşılıklı iş gücü anlaşmasının 50. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında izleyiciyle buluştu

Yeni Şafak
11:49 - 8/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:52 - 8/04/2015 Çarşamba
AA

Fransa'da geçen ay gösterime giren ve Fransızca adı "Ma mere et mon pere" olan belgesel, Fransız Kültür Merkezi'nde izleyiciyle buluştu.



Müret İşitmez'in 1970'li yıllarda Fransa'ya göçen ailesinin hikayesini anlattığı filmin ardından söyleşi gerçekleştirildi. Burada konuşan İşitmez, Avrupa'ya, özellikle de Almanya'ya göçle ilgili daha önce kurgu filmler yapıldığını belirterek, filminin ise Fransa'ya Türk göçünü ele alan ilk belgesel niteliğinde olduğunu söyledi.



Anne ve babasının göç kararına hep saygı duyduğunu ifade eden İşitmez, filminin daha iyisini bulma umuduyla başka yere gitme cesaretini gösterenlere adandığını vurguladı.



- Karşılıklı iş gücü anlaşmasının 50. yıl dönümü



Fransa ile Türkiye arasında 8 Nisan 1965'te imzalanan karşılıklı iş gücü anlaşmasının 50. yıl dönümü vesilesiyle Fransız Göç ve Entegrasyon Bürosu (OFII), Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA), Galatasaray Üniversitesi ve Fransız Kültür Merkezi'nin işbirliğiyle 7-9 Nisan'da bir dizi etkinlik düzenleniyor.



Bu kapsamda yarın Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach ile Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanı İsmail Demiryürek'in de katılacağı konferansta İş Gücü Anlaşması'nın sonuçları, vize politikaları üzerine süregelen tartışmalar ve serbest dolaşım konuları ele alınacak.



Anadolu Ajansı Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel'in Fransa'daki Türk göçünün sosyal, mesleki ve coğrafi manzarasını göçmen portreleri aracılığıyla ortaya koyan "Demir Atanlar" sergisi de yarın Fransız Kültür Merkezi'nde açılacak. Sergi, 30 Nisan'a dek Fransız Kültür Merkezi ve OFII'nin Türkiye temsilciliğinde ziyarete açık kalacak.

#Müret İşitmez
#Annem ve Babam
#Fransız Kültür Merkezi
9 yıl önce