|

Boğaziçi Film Festivali'ne 100 ülke katıldı

Bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul Boğaziçi Film Festivali, 14-28 Kasım'da sanatseverlerle buluşacak. Festivalin tanıtım toplantısında konuşan Yürütme Kurulu Başkanı Ogün Şanlıer, Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen festivale büyük ilgi olduğunu belirterek, 100'den fazla ülkeden 4 bine yakın filmle başvurulduğunu söyledi.

Aa
00:00 - 6/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 15:51 - 6/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Boğaziçi Film Festivali'ne 100 ülke katıldı
Boğaziçi Film Festivali'ne 100 ülke katıldı

Festival kapsamında bu yıl yapım destek fonu oluşturduklarını ifade eden Şanlıer, "Bu fonla kısa film yapımcılarına destek vermeyi amaçladık. 100 kısa filme destek vererek festivalde yarışmalarını sağlayacağız. Bu yıl 20 film yarışmaya hak kazandı. Kalan 80 film de önümüzdeki dönemde desteklenecek" dedi.

Genel Sanat Yönetmeni Kamil Koç, festivalde kısa metrajlı filmleri yarıştırdıklarını ancak kısa film festivali olmadıklarını söyledi.

Kısa filmi önemsediklerinin altını çizen Koç, kısa filmi, sinema sektörünün Ar-Ge'si, geleceği ve dinamik bir yapı olarak gördüklerini ve bu alanın sürekli korunması, kollanması, geliştirilmesi gerektiğine inandıklarını aktardı.

Kamil Koç, Türkiye'de festival ve etkinliklerin kısa filme destek vermediğine dikkati çekerek, dünyanın ve Türkiye'nin geldiği nokta itibarıyla İstanbul'un dünya sinemasının merkezlerinden biri olabileceğini vurguladı.

Festival, 28 Kasım'a kadar sürecek

İstanbul Boğaziçi Film Festivali Danışmanı ve jüri üyesi Belçim Bilgin, festivalin, vizyonu ve etkinlikleriyle sinemaya ciddi katkı sağlayacağını düşündüğünü dile getirdi.

Katılımın yüksek olmasının heyecan verici olduğunu vurgulayan Bilgin, bu sene, Türkiye sinemasının 100. yılına layık bir festival yapacaklarını kaydetti.

Bilgin, Türkiye sinemasının bütününü kapsamayı hedefleyen festivalin sadece Türkiye'de değil, dünyada da genç sinemacıları kazanmayı amaçlayan festival olma yolunda ilerlediğini aktardı.

Danışman ve jüri üyesi Semir Aslanyürek, festivalin gerçekleşmesinden mutluluk duyduğunu belirterek, "Artık, kısa film diye bir şey var ve bu sadece gençlerin yaptığı bir şey değil. Kendimden biliyorum, kısa film yapmak, uzun metrajlı film yapmaktan çok daha zor. Kısa film çok önemli. Bu festivalin kısa filme ayrılması da çok önemli bir eksikliği gidermekte" diye konuştu.

Festival etkinlikleri

Festivalin "onur konuğu" Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600. yıl dönümü dolayısıyla Polonya olarak belirlendi. Bu kapsamda, "Asfalt Çiçekleri", "Hayat Çok Güzel", "Dondurmam Gaymak", "Magda", "Düzelti", İDA", "Hayallerin Ötesinde", "Sen Tanrısın", "Düşmek Korkusu", "Babamın Bisikleti", "Taş Bebek", Sev Beni", "Walesa" ve "Yozgat Blues" filmleri festival izleyicisi ile buluşacak.

Festivalin "Gişe Dostu Filmler" bölümünde, "Düğün Dernek", "Kelebeğin Rüyası", "Mandıra Filozofu", "Patron Mutlu Son İstiyor" filmleri ile "Eyvah Eyvah" ile "Hükümet Kadın" filmlerinin serileri yer alacak. Festival kapsamında, "Bir Portre: Derviş Zaim" başlığı altında Zaim'in filmleri gösterilecek.

Atölye, söyleşi ve panellerin de gerçekleştirileceği festivalin etkinlik ve gösterimleri Atlas Sineması, Cine Majestik Sinemaları, Bağlarbaşı Kültür Merkezi, Tarık Zafer Tunaya Kültür ve Kongre Merkezi ile Tophane-i Amire Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Avrupa Sineması'ndan örneklerin de gösterileceği festivalde, Altın Küre Başkan Yardımcısı Lorenzo Soria büyük jüri başkanı olarak yer alacak.

Brad Pitt, James Franco, Hell Berry gibi oyuncuların koçluğunu yapan Ivana Chubbuck, oyuncu Omar Metwally, Oscarlı yönetmen Sam French ve Hırvat oyuncu Kristina Krepela da festival kapsamında eğitim ve söyleşilere katılacak.

Festivalin programına "http://www.bogazicifilmfestivali.com" adresinden ulaşılabilecek.

9 yıl önce