|

'Emperyalizmin en önemli savaş aracı sinema'

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Türk Sineması'nı öğrencilere anlatması için yapımcı ve yönetmen Veysel Karani Önen'i konuk etti. Önen, öğrenciler ile gerçekleştirdiği söyleşide, emperyalizmin en önemli savaş aracının sinema olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
13:32 - 24/03/2015 Salı
Güncelleme: 11:44 - 24/03/2015 Salı
IHA

TÇMB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi sinema ve yönetmenlik konusunda düzenlediği söyleşide Veysel Karani Önen'i öğrencilerle buluşturdu. Türk Sineması'nın 100. yılı münasebetiyle hazırlanmış olan “Yeşilçam'ın Gözüyle İstanbul” adlı belgeselin yapımcısı olan Önen, öğrencilerin ilgi odağı oldu. Yaklaşık 300 öğrencinin ve öğretmenlerinin ilgiyle takip ettiği toplantı lisenin konferans salonunda gerçekleşti. Film yapımı, sinema ve sanat konusunda öğrencilerin sorularıyla devam eden söyleşi, yapımını Önen'in üstlendiği “Yeşilçam'ın Gözüyle İstanbul” belgeselin tanıtım videosunun gösterilmesi ile devam etti.



Veysel Karani Önen: "Emperyalizmin En Önemli Savaş Aracı Sinema" AYŞE BÜŞRA ERKEÇ 2015-03-24T13:43:01.7486397+02:00 Veysel Karani Önen: "Emperyalizmin En Önemli Savaş Aracı Sinema"



“ANLATACAK ÖZGÜN BİR HİKAYENİZ OLSUN''

Sinema veya bir sanat alanında eser çıkarmak isteyenlerin, ilk önce anlatacakları özgün bir hikayelerinin olması gerektiğini belirten Önen, sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemize, insanımıza ve insanlığa söyleyecek farklı bir sözümüz ve önermemiz olmak zorunda. Mukallitlikten şiddetle uzak, kendine has ve fakat başka fikir ve görüşlere de saygılı olmalıyız. İnsanlığın karşısına özgün fikir, teklif ve önermelerle çıkabiliriz ancak. Başkalarının çiğnediği sakızı ağzınıza almayın."



Veysel Karani Önen AYŞE BÜŞRA ERKEÇ 2015-03-24T13:43:30.4363898+02:00 Veysel Karani Önen: "Emperyalizmin En Önemli Savaş Aracı Sinema"



"EMPERYALİZMİN EN ÖNEMLİ SAVAŞ ARACI SİNEMA"

Bir öğrencinin, “Sinemanın mesaj veya öğüt vermesi gerekiyor mu?” sorusunu ise Önen, “Sinema veya herhangi bir sanat kesinlikle ve asla bir öğüt, bir mesaj, bir yol gösterme amacıyla yapılmaz. Özellikle sinema aslında bir eğlence aracıdır. İnsanlar sizin eserinizi izlediklerinde kendilerini ayrıcalıklı ve özel hissediyorlarsa, harcadıkları zamanın veya ödedikleri bedelin karşılığını aldıklarına inanıyorlarsa başarılı olmuşsunuz demektir. Mesaj sinemanın amacı değildir ve fakat en önemli sonuçlarından biridir. Bugün sinema emperyalizmin en önemli savaş araçlarından biri konumundadır. İzlediklerimiz ister reklam filmi olsun ister dramatik bir eser isterse belgesel olsun bize mutlaka bir önermede bulunuyor. Bu eserler bir hayat tarzı veya yaşama biçimini bizim zihnimizde meşrulaştırıyor” şeklinde cevapladı.


Veysel Karani Önen daha sonra Sinema Kulübü üyesi öğrencilerinin hazırladığı trafik konulu kısa filmi inceledi ve değerlendirmelerde bulundu.




#Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği
#Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
#Türk Sineması
#yönetmen Veysel Karani Önen
#emperyalizm
9 yıl önce
default-profile-img