|

Hayatla mücadele filmlerde kaldı

Günaydın Vietnam, Patch Adams ve Ölü Ozanlar Derneği gibi filmlerde modernizmin dayattığı yaşam biçimine itiraz eden ünlü oyuncu Robin Williams, yine modern hayatın sebep olduğu düzensiz yaşam, yoğun stres ve depresyona dayanamayarak intihar etti. Williams''tan geriye ''daha fazla mücadeleyi'' öğütleyen filmleri kaldı.

Suat Köçer
00:00 - 15/08/2014 Cuma
Güncelleme: 21:49 - 14/08/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Hayatla mücadele filmlerde kaldı
Hayatla mücadele filmlerde kaldı

Robin Williams, Hollywood''un sıra dışı isimlerinden biriydi. Zorlukları aşarak elde ettiği şöhret, renkli kişiliği, hayata pozitif yönleriyle bakabilen olgun yapısı, ilişkilerindeki samimiyetiyle, nevi şahsına münhasır bir karaktere sahipti. Can Dostum, Günaydın Vietnam, Patch Adams ve Ölü Ozanlar Derneği gibi filmlerinde modernizmin dayattığı yaşam biçimine itiraz eden ünlü oyuncu, ne yazık ki ilerleyen yıllarda yine modern hayatın sebep olduğu düzensiz yaşam, yoğun stres ve depresyona dayanamayarak intihar etti.

FİLMLERİNDE TEK TİP''E İTİRAZ ETTİ

Üniversitede Siyaset Bilimi bölümü okuyan Robin Williams''ın yaşamı en az kişiliği ve filmleri kadar renkli aslında. Mezuniyetinin ardından gece kulüplerinde program ve gösteriler yapan Williams, birkaç film deneyiminin ardından, ilk önemli çıkışını 1987''de rol aldığı Günaydın Vietnam filmiyle yaptı. Daha sonra Can Dostum, Patch Adams ve Ölü Ozanlar Derneği gibi filmlerde oynayan ünü oyuncu, canlandırdığı karakterlerde modern hayatın getirdiği tek tipliğe karşı dikkat çekici mesajlar verdi. Bireyin kendi farklılığını toplumsal baskılara karşı koruması gerektiğini rolleriyle hatırlatan Robin Williams, kendine özgü oyunculuğu ve çıkışlarıyla dünyada olduğu kadar Türkiye''de de büyük bir üne kavuştu.

Ödülü çok, huzuru yoktu

Olgunluk yıllarında sinema sektörünün aranan yüzlerinden olan ünlü oyuncu, TV ve show dünyasında da başarılarıyla adından sıkça söz ettirdi. Üç kez ''En İyi Erkek Oyuncu'' dalında Oscar''a aday gösterilen Robin Williams, 1997 yılında Can Dostum filmiyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü''nü aldı. İki Emmy, altı Altın Küre, altı Grammy ve iki Sinema Oyuncuları Derneği ödülüne layık görülen usta oyuncu, ne yazık ki kişisel yaşamında aynı huzur ve mutluluğu bulamadı. Uzun süre alkol tedavisi gören Williams, son yollarında da şiddetli depresyonla mücadele etti. Yoğun stres ve depresyona daha fazla dayanamayan usta, 11 Ağustos''ta Kaliforniya''daki evinde, ölü bulundu. Filmlerinde olduğu kadar, kişisel yaşamında da hayata tutunma mesajları veren usta oyuncunun kemeriyle intihar etmesi, oldukça trajik bir son olarak yorumlandı. Williams''tan geriye ''daha fazla mücadeleyi'' öğütleyen filmleri kaldı.

Kült filmleriyle hafızalara kazındı
Robin Williams, bazıları kültleşerek sinema tarihinde yer alan çok sayıda önemli filmde rol aldı. İşte Williams''ın kült filmlerinden birkaçı.
Günaydın Vietnam- 1987

1987 yapımı bir film olan Günaydın Vietnam, orduya yyaın yapan radyo DJ''i Adrian Cronauer''ın hikâyesini konu ediyor. Cronauer, önceki ciddi ve sıkıcı hava dalgalarını, mizah ve hippi nağmeleriyle dolu yaylım ateşiyle yok eder. Askerler tarafından çok sevilir, ancak üst yönetim içinde öfke uyandırır. Film, savaşın dehşetine, komedinin ve iyimserliğin çerçevesinden bakıyor.

Can Dostum - 1997

Başrollerini Robin Williams ve Matt Damon''ın paylaştığı, senaryosu da yine iki ünlü oyuncu Matt Damon ve Ben Affleck'' ait olan Can Dostum, bir gencin suç batağından çıkıp, yeni bir kimlik kazanma serüvenini anlatıyor. Robin Williams''e En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar''ını kazandıran film, tüm dünyada milyonlarca sinemaseverin beğenisini kazanan kült bir filme dönüştü.

Ölü Ozanlar Derneği-1987

Williams''ın önemli filmlerinden Ölü Ozanlar Derneği, dünyadaki hakim eğitim mantalitesini eleştiren güçlü bir sinema klasiği. Peter Weir''in yönettiği ve En İyi Özgün Senaryo Oscar''ının sahibi olan film, John Keating (Robin Williams) adlı çok başarılı ve bir o kadar da farklı olan edebiyat öğretmeninin çok disiplinli bir erkek okulu olan Welton Academy''de (takma adı Hell-ton) öğretmenlik yapmaya geldiğinde başlar. Bay Keating, çoğu baskı altında olan öğrencileri edebiyat ve şiirin bambaşka dünyasıyla tanıştırır.

PatchAdams-1999

İntihar eğilimli biri olarak girdiği akıl hastanesinde gördüklerinden sonra Patch Adams (Robin Williams), çıktıktan sonra tıp fakültesine öğrenci olarak girer. Okulda başarılı bir öğrenci olmasına karşın, ideallerinden dolayı hocalarından tepki görür. Amacı ''hayata renk katarak'' mizah yoluyla tedaviye katkıda bulunmaktır. Film, tedavi sürecinde moral ve hasta-doktor ilişkilerine yaptığı vurgularla da oldukça dikkat çekmişti.


10 yıl önce