|

İstanbul Film Festivali’nde sansür tartışması büyüyor

34. İstanbul Film Festivali'nde sansür tartışması yaşanıyor. Kültür Bakanlığı'nın, İKSV'ye gönderdiği tebligatla 'kayıt ve tescil belgesi' almamış olan yerli filmlerin programdan çıkarılmasını istediğini bildirmesi üzerine 'Bakur' belgeseli gösterilememiş ve bunu üzerine tartışmalar başlamıştı.

Yeni Şafak
15:55 - 13/04/2015 Pazartesi
Güncelleme: 16:13 - 13/04/2015 Pazartesi
Diğer

2011 yılında Zenne filmi de aynı belgeyi yetiştiremediği için 2. Uluslararası Malatya Film Festivali'nde gösterilememişti.



TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nden 11 Nisan Cumartesi günü İKSV'ye gönderilen yazıda 2004 yılından beri yürürlükte olan “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in 15. maddesi uyarınca festivallerde gösterilecek Türkiye'de üretilen filmlerin kayıt tescil belgesi almış olması zorunluluğu hatırlatıldı.



Bu belgeye sahip olmayan ve PKK'lıların kamp hayatını anlatan Bakur/Kuzey belgeselinin gösterimi de iptal edilmiş oldu.



2004 yılından beri yürürlükte olan bir yasanın özellikle Bakur filmine uygulanmış gibi gösterilmesi ve sansür tartışmalarının bu film üzerinden yürütülmesi ise konuyu farklı bir noktaya çekme gayretlerini akla getirdi.



Filmin yapımcısı Sürela Film yaptığı açıklamada “Kültür Bakanlığı'nın festivallerde yeniden eser işletme dayatmasına girişmesi BAKUR belgeseli gösterimi açısından bir engelmiş gibi sunulmakla birlikte, asıl olarak tüm sinema izleyicilerini ve film emekçilerini yakından ilgilendirmektedir. " diyerek söz konusu gösterim iptalinin sadece Bakur filmine yönelik olmadığını belirtti.



İstanbul Film Festivali, 13 Nisan Pazartesi günü bir basın toplantısı düzenleyerek festivalle ilgili gelişmeleri aktardı. Sinefesto.com'um haberine göre, basın toplantısında konuşan jüri başkanı Zeki Demirkubuz: “Filmin yasaklanmasına çok önceden karar verilmiş. Kararın siyasi olduğunu düşünüyorum." dedi.



Yönetmen Rolf De Heer ise: “Uluslararası Yarışma Jürisi ifade özgürlüğüne bir saldırı olarak gördüğü bu hadise nedeniyle festivalden çekilmiştir." açıklamasında bulundu.



Festival direktörü Azize Tan yönetim olarak festivalden çekilen filmlerin aldıkları kararı desteklediklerini belirterek “Bu problemi sektörün tüm aktörleriyle dayanışma içinde çözebileceğimize inanıyorum." dedi.



Ulusal ve Uluslararası Yarışmaların Kapanış Töreni İptal Edildi


İstanbul Film Festivali, 13 Nisan Pazartesi günü bir basın toplantısı düzenleyerek festivalle ilgili gelişmeleri aktardı. Martı Istanbul Hotel'de gerçekleştirilen toplantıya İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan'ın yanı sıra festivalin jüri üyeleri de katıldı. Festivalde filmi olan yerli ve yabancı sinemacılar da toplantıya katılan konuklar arasındaydı.



12 Nisan günü gerçekleşen gösterim iptalinin ardından festivalin Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması, Uluslararası Yarışma, İnsan Hakları Yarışması, Yarışma Dışı ve Yeni Türkiye Sineması bölümlerinde gösterilen filmlerin büyük çoğunluğu filmlerini göstermeme kararı aldı. Toplantıda, 34. İstanbul Film Festivali'nde gerçekleştirilmesi planlanan Altın Lale Uluslararası Yarışması'nda yer alan film gösterimlerinin devam edeceği ancak Ulusal ve Uluslararası Altın Lale ve Ulusal Belgesel Yarışmaları ile festivalin kapanış töreninin iptal edildiği açıklandı.



Toplantıda, festivallerde gösterilecek Türkiye'de üretilmiş yapımların kayıt tescil belgesi almış olmasını zorunlu tutan “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in değişmesi ve yerli ve yabancı filmler arasında gözetilen farklı uygulamanın kaldırılmasının sağlanması için tüm sektöre, festivallere, meslek birliklerine dayanışma içinde olma çağrısı yapıldı. İstanbul Film Festivali, festivalde filmlerini göstermeme kararı alan film ekiplerini de gösterim saatlerinde sinema salonlarına gelerek, kendilerine ait olan bu süreyi bir tartışma alanına çevirmeye davet etti.



Toplantıda konuşan İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan, bugüne dek fiilen uygulanmamakta olsa da bu yönetmeliğin uzun yıllardır festivaller ve sinemacılar için aslında büyük bir sıkıntı yarattığını, yönetmeliğin değişmesi için festivalin daha önce de görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Tan konuşmasında “Bu durumun bahsi geçen yönetmeliğin değiştirilmesi için sinema camiasını bir araya getiren bir fırsata dönüşmesini umuyorum. Sektördeki sıkıntıların aşılması için, yeni sinema yasasının çıkartılmasının ve filmlerin festival ve kültürel kapsamlı etkinliklerde rahatça gösterilmesinin yolunun açılması gerektiğini düşünüyorum," dedi.



Türkiye'de üretilen filmler kayıt tescil belgesi olmadan festivallerde gösterilemiyor


TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nden 11 Nisan Cumartesi günü İKSV'ye bir yazı gönderildi. Bu yazıyla 2004 yılından beri yürürlükte olan “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in 15. maddesi uyarınca festivallerde gösterilecek Türkiye'de üretilen filmlerin kayıt tescil belgesi almış olması zorunluluğu hatırlatıldı.



İstanbul Film Festivali yönetmeliği uyarınca festivale başvuran filmlerden bu belge talep edilmiyor. Ancak, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nden yapılan bu hatırlatmayla Türkiye'de üretilen ve kayıt tescil belgesi olmayan filmlerin gösterilmesi halinde hukuki yaptırım uygulanacağı tekrar belirtildi.



İKSV, bu doğrultuda 12 Nisan Pazar günü bu belgeye sahip olmayan filmlerin İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilemeyeceğini açıkladı ve aynı gün saat 16.00'da gösterilmesi planlanan Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu'nun Kuzey / Bakur adlı filminin gösterimi gerçekleştirilemedi.



Bu gelişmeler doğrultusunda festival programında yer alan 22 filmin yönetmen ve yapımcıları, “Festivallerde gösterilecek yabancı filmlerden istenmeyen bu belgelerin yerli yapımlar için bir zorunluluk haline getirilmesini kabul etmiyoruz. Bunu bir baskı ve sansür olarak nitelendiriyoruz." açıklamasıyla filmlerini İstanbul Film Festivali'nde göstermeme kararı aldı.



#sinema
#film
#istanbul film festivali
#sansür
9 yıl önce