|

"Kırımlı" filminin galası yapıldı

Kırım Türkleri ve Tatar kültürünü romanlarında işleyen Cengiz Dağcı'nın ilk romanı "Korkunç Yıllar"dan uyarlanan"Kırımlı" filminin galası yapıldı.

Yeni Şafak
09:54 - 9/12/2014 Salı
Güncelleme: 07:57 - 9/12/2014 Salı
AA
Özdilek Alışveriş Merkezi'ndeki galaya Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Hakan Ergün ile çok sayıda davetli katıldı. 


Filmin yönetmeni Burak Cem Arlıel gazetecilere yaptığı açıklamada, hissedilir, gerçekten yaşayan bir dünya yaratmak ve izleyenleri yörüngesine çekecek bir hikayeyi perdeye taşımak istediğini kaydederek, "Kırımlı sadece ve naif anlatım dili bu anlamda, karakterlerin nefes alan gerçek birer birey olmasını sağladı. Görsel açıdan kullandığım renkli ve zengin öğelerle birleşen anlatım dili bu sayede aksiyonu ve draması kuvvetli bir film ortaya çıkardı" diye konuştu. 


Filmde "Sadık Turan" karakterini canlandıran Murat Yıldırım da filmin 2. Dünya Savaşı'nda Türk cumhuriyetlerinde yaşayan Türklerin çektiği sıkıntıları aktardığını söyledi. Filmin yönetmeniyle oyuncuların iyi bir film çıkardığını belirten Yıldırım, "Böyle bir film yaptığımız için çok mutluyum" dedi. 


Yıldırım, filmin daha önce "Kırımlı Korkunç Yıllar" olan ismini afişe sığmayacağı gerekçesiyle "Kırımlı" olarak değiştirdiklerini de dile getirdi. 


Basın mensuplarının birden fazla iddialı filmin aynı anda vizyona girmesinin gişeyi nasıl etkileyeceğini sorması üzerine Murat Yıldırım, "Dönem filmi çekiliyor, çekilmeye de devam edilecek. Biz bunun ilki değiliz, en iyisi de değil. Türk sinemasında sadece bir film. Biz görevimizi yaptık. Bundan sonra seyircisi olur olmaz, birçok film girdi vizyona, inanın bu oyuncuların çok fazla ilgilenmemesi gereken şeyler. Şu anda biz görevimizi yaptık, oynadık, belki de Kırım için oldu bu film. Biz çekimlere başladığımızda dünya henüz bu kadar konuşmuyordu. Biz bir şeyler yaptık. Gerisi artık seyircinin takdiri" ifadelerini kullandı. 


Filmde "Maria Koseckhi" karakterini canlandıran Selma Ergeç ise birçok filmin aynı anda vizyona girmesinin oyuncular ve sinema sektörü açısından güzel bir gelişme olduğunu anlattı. Ergeç, "Çok seçenek olduğunda rekabet de artıyor. İyi işlerin çıkması da büyük olasılık. İyi bir film her zaman seyircisini bulur" değerlendirmesinde bulundu. 


Oyunculardan Burç Kümbetlioğlu da "Film, Türk sinemasında şu ana kadar görmediğimiz bir örneği sergileyecek. Çok iyi bir prodüksiyon, çok iyi bir yönetmen ve oyuncu kadrosu. Kesinlikle izlenmesi gerekiyor. Türkiye'de çok fazla savaş filmi çekmeyi beceremiyoruz. Onlar için bir ön ayak olabilir bu iş. İzlenmeli. İzlensin ki bundan daha büyük prodüksiyonlar ve işler çıksın" diye konuştu. 


Oyunculardan Gülçin Santırcıoğlu ise bir roman uyarlamasında rol aldığı için mutlu olduğunu ifade etti. 


Filmin konusu özetle şöyle:


"Rus devrimini takip eden yıllarda kültürel hak ve özgürlük alanlarının genişleyeceğini umarken Rus milliyetçisi siyasetin baskısına maruz kalan Kırım'da doğan Sadık Turan, baskının doruğa tırmandığı Stalin döneminde okula başlar ve bir sabah Kızıl Ordu'ya bağlı askerlerin sınıflarına girip bundan böyle Türk alfabesi yerine Kiril alfabesiyle eğitim yapacaklarını tebliğ etmeleriyle dehşete kapılır ve kısa süre içinde milli kimlikleri dışında inançlarını yaşamalarının engellendiğini, camilerin yıkıldığını görür. 2. Dünya Savaşı başladığında Sovyetler Birliği sınırları içinde yaşayan halklar gibi Kırım Türkleri de askere alınıp cepheye sürülmüştür. Sadık Turan, Kızıl Ordu safında subay olarak bir yandan hayatta kalma diğer yandan birlikte cepheye gönderildiği arkadaşlarına siper olma mücadelesi içindeyken Almanlara esir düşer..."
#Korkunç Yıllar
#Cengiz Dağcı
#Murat Yıldırım
#Burak Cem Arlıel
#Maria Koseckhi
#Kırımlı
#gala
9 yıl önce
default-profile-img