|

PKK belgeseli için festivalden çekildiler

34’üncüsü düzenlenen İstanbul Film Festivali'nde Bakur adlı PKK propagandası yapan belgesel Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından festivalden çıkarıldı. Bu kararı 'sansür' olarak iddia eden 22 film de festivalden çekildi. Kültür Bakanlığı ise belgesel ile 'terör örgütü propagandasının' yapıldığını ve bunun da hiçbir şekilde temel demokratik değerlerle ve düşünce özgürlüğünün evrensel kriterleriyle bağdaşmayan bir durum olduğunu açıkladı.

Yeni Şafak
13:22 - 14/04/2015 Salı
Güncelleme: 13:23 - 14/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Bu yıl 34'üncüsü düzenlenen İstanbul Film Festivali'nde, PKK propagandası yapılan 'Bakur' adlı belgeselin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir yazı ile gösterimden çıkarıldı. Bakanlığın bu kararını 'sansür' sayan 22 film de, PKK propagandası yapılan belgeselden yana tavır alarak festivalden çekilme kararı aldı.



Kültür ve Turizm Bakanlığı ise belgeselde 'terör örgütü propagandasının' söz konusu olduğunu, bunun hiçbir şekilde temel demokratik değerlerle ve düşünce özgürlüğünün evrensel kriterleriyle bağdaşmayan bir durum olduğunu açıkladı.



Bakanlık'tan yapılan açıklamasa şöyle denildi: "Ayrıca filmle ilgili yapılan haberlerde 'PKK belgeseli' nitelemesinin kullanılmasının da işaret ettiği gibi ortada terör örgütü propagandasının söz konusu olması hiçbir şekilde temel demokratik değerlerle ve düşünce özgürlüğünün evrensel kriterleriyle bağdaşmayan bir durumdur. Bu noktada da 'PKK belgeseli' nitelemesinin işaret ettiği gibi, terör örgütü propagandası konusu da söz konusu vakfı ve festival yönetimini ilgilendirmektedir. Tüm bunların öncesinde ise gerek festival yönetimince gerekse de filmin yapımcıları tarafından filmin gösterimi için yerine getirmekle yükümlü oldukları yasal sürecin hiçbir şekilde başlatılmadığı hatta yok sayıldığı da açıktır. Noksanlıkları gizleyerek, yanlışlıklar silsilesi olarak devam eden bu süreçte Bakanlığımızı sansür uygulayan bir kurum olarak göstermeye çalışmak en hafif ifadeyle yalan beyandır. Bu itibarla, aksine iddialar gerçekle bağdaşmamaktadır."



Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ile yönetmen Çayan Demirel'in yönettiği "Bir Gerilla Belgeseli: BAKUR' (Kuzey)"


adlı belgesel adına festivalden çekilen filmler ise şöyle:



Gürcan Keltek, Aziz Mullaaziz, Fırat Gürgen (Koloni)


Cem Kaya (Motör)


Eytan İpeker (İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi)


Erol Karakaya (İs)


Bingöl Elmas (Komşu Komşu Hu)


Gürkan Hacır, Özlem Küskü (Haziran Yangını)


Kazım Öz (Beyaz Çınar)


İhsan Kaçar, Ömer Leventoğlu (Berroj)


Zekeriya Aydoğan (Çırılçıplak/Şılfîtazî)


Deniz Yeşil (Yollara Düştük)


Hacı Orman (Homo Politicus)


Metin Kaya (Soluk)


Nadir Öperli, Emel Emine Balcı (Nefesim Kesilene Kadar)


Faruk Hacıhafızoğlu (Kar Korsanları)


Barış Atay (Eksik)


Bilge Elif Turhan, Tolga Karaçelik (Sarmaşık)


Caner Erzincan (Yeni Dünya)


Ali Atay (Limonata)


Mehmet Eryılmaz (Misafir)


Murat Düzgünoğlu, Osman Özcan (Neden Tarkovski Olamıyorum)


Çiğdem Vitrinel (Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku)


Zeynep Dadak (Ufak Hakikatler)


#Bakur filmi
#İstanbul Film Festivali
#PKK Propagandası
9 yıl önce