|

Sinema dünyasının en yaşlı yönetmeni öldü

Sinema dünyasının en yaşlı yönetmeni olarak bilinen Portekizli Manoel de Oliveira, 106 yaşında hayata veda etti. Oliveira'nın doğup yaşadığı Porto kenti belediyesi, ünlü yönetmenin ölümünü internet sitesinden duyurdu.

Yeni Şafak
15:09 - 3/04/2015 Cuma
Güncelleme: 12:11 - 3/04/2015 Cuma
AA

Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho, Oliveira'nın filmleriyle Portekiz kültürünün dünyada tanınmasına büyük katkıda bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva da "Portekiz, çağdaş kültürünün en önemli isimlerinden birini kaybetti" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.



Dünyanın en yaşlı yönetmeni olarak bilinen Oliveira, ileri yaşına karşın çalışmaya devam etmiş ve son filmi "The Old Man of Belem" geçen yıl Venedik Film Festivali'nde gösterilmişti.



Oliveira, yönetmenlik kariyerine 1931'de Portekiz'in ikinci en büyük kenti ve memleketi olan Porto ile ilgili 18 dakikalık bir belgesel çekerek başlamıştı. "Hard Labor on the River Douro" adlı belgesel, Porto'daki Douro nehrinde çalışan işçilerinin yaşadığı güçlükleri anlatıyordu. Oliveira, "Aniki Bobo" adlı ilk uzun metrajlı filmini 1942'de çekmişti.



Kariyeri boyunca 50'den fazla filme imza atan Oliveira, Venedik Film Festivali'nde 1985 ve 2004'te iki kez Altın Aslan ödülüne layık görülmüştü. Oliveira'ya 2008'de de Cannes Film Festivali'nde "Altın Palmiye Yaşam Boyu Başarı Ödülü" verilmişti.



#Pedro Passos Coelho
#Oliveira
#Sinema
9 yıl önce