|

"Sinemanın 120 yıllık serüveni" sergisi açıldı

Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'ndeki sergi, 10 Nisan'a kadar görülebilecek. Koleksiyoner Şerif Antepli'nin sinema konularına yer verdiği "Sinemanın 120 Yıllık Serüveni" sergisi, Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde ziyarete açıldı.

Yeni Şafak
11:01 - 1/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:04 - 1/04/2015 Çarşamba
AA

Açılışta konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, sinemanın Türkiye'de ve dünyada önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, sinemanın 100. yılında böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.



Türk sinemasının hikayesinin Yeşilköy'deki Ayastefanos Abidesi'nin yıkılışı ile başladığını kaydeden Demircan, "Ruslar 1877 Osmanlı Rus Savaşı'ndan sonra, İstanbul'a kadar geliyor ve İstanbul'a kadar gelmelerinin zaferleri adına bir anıt yapıyor. Sonuç olarak Ayastefanos Abidesi yıkılıyor ve yıkıldığı günü birisi filme çekiyor. İşte o film, Türk sinemasının başlangıcı oluyor" dedi.



Demircan, Türk sinemasının, onlarca, yüzlerce insan yetiştirdiğini ifade ederek, "Biz onlarla gurur duyduk. Çünkü o insanlar aslında bizim aynamızdır. Bizi anlatıyorlar, biz onlara bakarken ağlıyorduk, gülüyorduk, neşeleniyorduk. Çünkü sinemada beyazperdede kendimizi görüyorduk. Bunu anma adına nerede hangi sergi varsa tabii ki başımızın tacıdır" diye konuştu.



Koleksiyoner Şerif Antepli de sinemaya olan tutkusunu şöyle aktardı:


"İlkokul yıllarında babamın pullarına bakarak, pulu sevmeye başladım. Pulu severken sinemayı da çok sevdim. 25 sene evvel üzerinde sinemaya ait fotoğraf ve çizim olan pulları toplamaya başladım. 1995 yılına geldiğimde, dünyada sinemanın 100. yılıydı. Ben de topladığım bu pullarla ilk kişisel sergimi açtım. Bugün de dördüncü kişisel sergimi açıyorum. Benim bütün gayem, topladığım pulları ve objeleri, insanlara sunmak ve paylaşmak. Sergilerimde, insanlara pul ve obje koleksiyonunu sevdirmeye çalışıyorum."



Oyuncu Ediz Hun da sergiden çok etkilendiğini belirterek, böyle koleksiyonların gelecek nesillere aktarılması gerektiğine dikkati çekti.



Hun, "Bizler faniyiz. Bugün varız, yarın olmayacağız. Ama insanlık ebedi. Bunun için başta belediyelerimiz çok önem taşıyor. Bu koleksiyonun yarın da yarınlardan sonra da torunlarımıza, sizin torunlarınıza aktarılacak şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.



Sinemaya dair afişler, pullar, plaklar, kartpostallar, çizgi romanlar, madalyonlar, oyuncaklar, telefon kartları, hatıra paralar ve film şeritlerinin yer aldığı serginin açılışına İzzet Günay, Süleyman Turan, Engin Çağlar, Aram Gülyüz de katıldı.



"Sinemanın 120 Yıllık Serüveni" başlıklı sergi, 10 Nisan'a kadar Beyoğlu Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilecek.

#Türk sineması
#Şerif Antepli
#Beyoğlu Belediyesi
#Ahmet Misbah Demircan
9 yıl önce