|

Türk sineması 2014’te iki ileri bir geri

Türk sineması, çekilen film sayısı ve bilet satışları bakımından 2014’te büyük başarılara imza attı. 2014’te 103 yerli film vizyona girdi. Satılan bilet sayısı 35 milyona ulaştı. Yerli filmlerin ilk 5’inin toplam seyirci sayısı 17.5 milyon olurken, geriye kalan rakamı 100’e yakın film paylaştı. Dağıtım ve salon sorunları devam ederken, sinemanın endüstriyel ortamı hala oluşamadı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/01/2015 Cuma
Güncelleme: 20:34 - 1/01/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Bir yıl daha bitti, sinema sektörünün hesap defteri açıldı. Bir yandan hayata veda edenlerin hüznü, öte yandan elde edilen kimi başarılar, imza atılan rekorlar ve elbette süregelen bazı tartışmalarla dolu bir yıl oldu, 2014. Yapımcısından yönetmenine, oyuncusundan seyircisine kadar yüzleri gülenler de oldu, hayal kırıklığı ile yeni projelerin başına geçenler de. Sinemanın dağıtım ve salon sıkıntıları tüm yoğunluğuyla devam ederken, festivallerde ödüle boğulan bazı filmler vizyona girme şansı dahi bulamadı. 


İşte ana hatlarıyla Türk sinemasının 2014 macerası: 

SEYİRCİ SAYISINDA 35 MİLYONLUK REKOR

Türk sinemasının 2014 karnesindeki en büyük başarı, kesilen bilet sayısında görüldü. 2013 yılına göre %28 artış gösteren bilet sayısı, 2014 yılında 35 milyonluk rakama ulaştı. Ancak moralleri bozacak bilgiler, satır aralarında gizli. Zira 35 milyonluk yerli film seyircisinin yaklaşık 17.5 milyonu ilk sıradaki 5 filme ait. Geriye kalan rakamı ise 100’e yakın yerli film paylaşıyor. Bu da büyüyen rakamın ardındaki gizli tehlikeyi gösteriyor. Seyirci sayısındaki büyük artış, sektörün son derece küçük bir bölümüne kazanç olarak yansıyor. 

YERLİ FİLM SAYISI ARTTI 

Sinema Genel Müdürü Cem Erkul’un aktardığı bilgilere göre, bu yıl 103 yerli film vizyona girerken, toplam film hasılatındaki yerli filmlerin payı yüzde 56’yi aştı. Yerli film izleme oranı yüzde 59 olurken, yine yerli film seyirci sayısı, geçen seneye göre % 30 artış gösterdi.

Sinemamızın kayıpları

2014, Türk sinemasının değerli bazı isimlerini kaybettiğimiz bir yıl oldu. Sinemamızın iki önemli ustası, geride çok sayıda önemli film bırakarak aramızdan ayrıldı. Ah Güzel İstanbul, Gramafon Avrat ve Cemo gibi çok sayıda özgün filmin senaryosunu kaleme alan değerli Ayşe Şasa, uzun süren hastalığına yenik düştü. ‘Bir şeylerin başlaması için bazı şeylerin bitmesi gerekiyor’ diyen Şasa, son yıllarda yazı ve sözleriyle özlem duyduğu o yolculuğa çıkmış oldu. Yine usta olduğu kadar hanımefendi tavrıyla da sinemamızın müstesna isimlerinden olan oyuncu Çolpan İlhan, bu yıl kaybettiğimiz diğer bir önemli isim oldu.  Süheyl Eğriboz, Selçuk Uluergüven, Zafer Önen, Savaş Akova, Altan Günbay ve Tuncay Gürel, yitirdiğimiz diğer bazı oyuncular.


Rekor Recep İvedik’te 

2014 yılının en çok seyredilen film listesinde önceki yıllarda olduğu gibi komedi filmleri damga vurdu. En çok seyredilen filmler listesi, 3 film dışında komedi filmlerinden oluşuyor. Yılın en çok seyredilen filmi 7 milyon 369 bin rakamıyla Recep İvedik-4 oldu. Eyvah Eyvah serisinin üçüncü filmi 3 milyon 414 binle ikinci sırada yer alırken, Düğün Dernek-2 ise 2 milyon 889 bin rakamıyla listenin üçüncü filmi oldu. Listede yer alan diğer yerli filmler ve seyirci rakamları ise şöyle; 

4. Pek Yakında 2 milyon 183 bin

5. Unutursam Fısılda  1 milyon 658 bin 6. Birleşen Gönüller  1 milyon 542 7. Deliha  1 milyon 456 bin 8. İncir Reçeli 2 1 milyon 378 bin 9. Patron Mutlu Son İstiyor  1 milyon 297 bin 10. Mandıra Filozofu  955 bin

32 yıl sonra ikinci altın palmiye

Sinemamızın 2014 yılı başarılarından biri de Nuri Bilge Ceylan eliyle geldi. Ceylan, 67. Cannes Film Festivali’nde Kış Uykusu adlı filmiyle Altın Palmiye Ödülü’nü alarak büyük bir başarıya imza attı. Böylece Yılmaz Güney’in Yol filmiyle 1982’de Berlin’de sahnede kaldırdığı En İyi Film Ödülü’nü 32 yıl sonra bu kez Nuri Bilge Ceylan, Kış Uykusu isimli filmle kaldırdı. 


Altın Portakal'ı çürütmek istediler

Yılın en tatsız olaylarından biri hiç kuşkusuz 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yaşanan krizdi. Festivalin belgesel bölümünde gösterilecek olan ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ adlı belgeselde yer alan Cumhurbaşkanı'na yönelik ağır hakaret ve küfürlerin çıkarılmak istenmesiyle başlayan tartışma, bazı çevrelerin manipülasyonlarıyla büyük bir krize dönüştürüldü. Festival yönetiminin zaaflarıyla büyüyen kriz, Antalya Büyük Şehir Belediyesi’nin duruşuyla atlatıldı. Böylece istifa ve protestolarıyla Türkiye’nin en köklü film festivalini akamete uğratmak isteyen çevrelerin çabası son anda engellenmiş oldu. 


100. yıl kutlamaları sönük geçti

2014 yılı Türk sinemasının 100. yıldönümü olması bakımından da önemliydi. Çeşitli kurum ve kuruluşların muhtelif etkinliklerle değerlendirilmesi beklenen 2014, bu yönüyle oldukça sönük geçti. Kültür Bakanlığı’nın 100. yıl vesilesiyle düzenlediği En İyi 100 Film anketi, sorunlarla boğuşan sinema sektörünü tatmin etmezken, yıl içinde yapılan en coşkulu etkinlik Üsküdar Belediyesi’nin Film Arası Dergisi’yle ortaklaşa düzenlediği 50 Yıldır Parlayan Yıldız adlı kutlama gecesi oldu. Türk sinemasının efsane oyuncularından Hülya Koçyiğit’in sanatının 50. yılı dolayısıyla hazırlanan geceye ilgi yoğun olurken, Koçyiğit’in yıllar sonra sahnede şarkı söylediği etkinliğin yankıları uzun süre devam etti.

#Cem Erkul
#Türk sineması
#Gramafon Avrat
9 yıl önce