|

Türk sineması hafızasına kavuşuyor

Türk Sineması Araştırmaları, bugüne dek ihmal edilen arşiv çalışmasına yeni bir boyut kazandırdı. Dijital ve fiziki arşiviyle sinemamızın hafızasına kavuşmasını sağlayan projenin internet portalı yayına başladı.

Aysel Yaşa
04:00 - 9/12/2014 الثلاثاء
Güncelleme: 10:03 - 9/12/2014 الثلاثاء
Yeni Şafak
Osmanlı döneminden başlayarak Türk sinemasının arşivini oluşturan Türk Sineması Araştırmaları projesi son sürat devam ediyor. 2013 yılının eylül ayında Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) tarafından, İstanbul Şehir Üniversitesi ortaklığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteği ile hayata geçirilen proje, Türk sineması hakkında yapılacak araştırmalar için bilimsel, güvenilir, kapsamlı ve tasnifli bir başvuru kaynağı oluşturmayı hedefliyor. Bugüne dek yapılan çalışmalar, www.tsa.org.tr adresinden paylaşılmaya başlandı bile. TSA Portal İnternet Sitesi, Türk sinemasıyla ilgili özel dosyalar, haberler, makaleler ve söyleşilerin yer alacağı, vizyondaki Türk filmleri güncel gişe hasılatları gibi güncel içeriklerin de paylaşılacağı kullanıcılarına puanlama, yorum yapma, bilgi paylaşma gibi interaktif özellikler sunan bir platform olarak tasarlanmış. Projenin koordinatörlüğünü en son Maşuk’un Nefesi belgeselini çeken Murat Pay üstleniyor. 

7 BİN FİLM, 25 BİN KİŞİ

Bugün internet veri tabanı üzerinden sunulan arşiv çalışmaları, 9 aylık bir çalışma sürecinin sonucu. 13 kişilik ekip, 20’ye yakın gönüllüyle sürdürülen projenin 2 ayağı var. İlki dijital arşiv veri tabanı. Pay, projeyi şöyle detaylandırıyor: “Burada,  Türk sineması çatısı altında üretilmiş filmler, filmlerle ilgili kişiler, bu 2 temel başlıkla ilgili yapılmış süreli yayınlar, kitaplar, tezleri ele alan, künyeleyen, analiz eden ve paylaşan bir yapı söz konusu.” TSA’nın portalında 7 bin film, 25 bin kişi, 750 kitap, 500 tez, bin 500 makale, 250 dergi, 500 söyleşi ve 10 bin afiş ve film görseli bulunuyor. 

MAKEDONYA ARŞİVİNE GİDİLDİ

Projenin en önemli özelliği birincil kaynaklardan elde edilen, doğru bilgilerin veri tabanına işlenmesi. Bu yüzden Başbakanlık ve Osmanlı arşivleri, Salt Arşiv, Kızılay Arşivi, hatta Makedonya’da bulunan sinematek arşivinden bile yararlanılmış. Bunun yanı sıra yurt dışında kırka yakın arşivle görüşülüp ellerinde Türk sinemasıyla ilgili envanterler de tespit edilmiş. Projede, gelinen aşamada, şu anda film ve kişilerle ilgili temel künyelere ulaşılıyor. Bir yandan da filmler izlenip künyeleniyor. Yönetmen Pay, “Bugüne dek bin 200 film izlendi, sinopsisleri yazıldı ve etiketlemeleri bitirildi. Yani şu anda Türk sinemasına yönelik, arşivlenen 1200 tane özgün film hikâyesi de arşivlere girmiş durumda” diyor. BİSAV Kütüphanesi’ndeki fiziki arşiv açıldığında gelenler eğitim öğretim amaçlı olarak 4500 filmi ücretsiz izleyebilecek, makaleler ve süreli yayınlara erişebilecek. Bunun yanısıra uzun vadede mümkün olan her bilgi internet üzerinden paylaşılmaya devam edilecek. 
#BİSAV
#İSTKA
#Murat Pay
٪d سنوات قبل