|

Türk Sineması hikayesini arıyor

Film Arası sinema dergisi, son sayısında Türk sinemasının hikâye ve senaryo sorunlarını masaya yatırdı. Yazar Selim İleri ve yönetmen Ümit Ünal’ı dosya konuğu olarak ağırlayan derginin bu ayki röportaj konukları ise yönetmen Derviş Zaim ve oyuncu Nursel Köse.

Yeni Şafak
10:56 - 12/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 08:59 - 12/01/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Film Arası Dergisi Ocak sayısında Türk sinemasının senaryo ve hikâye sorunlarını kapsamlı bir dosyayla mercek altına aldı. Türk Sineması Hikâyesini Arıyor başlıklı dosyaya konuşan usta ve genç sinemacılar, konuyla ilgili düşüncelerini okurlarla paylaştı. Usta yazar ve senarist Selim İleri ile Ümit Ünal’ın konuk olduğu dosyaya Burak Göral, Emine Yıldırım, Gül Yaşartürk, Rıza Kıraç, Fırat Sayıcı, Gökhan Yorgancıgil ve Gökşen Aydemir de yazı ve görüşleriyle katıldı.


YENİ TÜRKİYE SİNEMASI HALK SANATI DEĞİL

Dosya kapsamında görüşlerini belirten yazar Selim İleri, anı ve görüşleriyle Türk sinemasının hikâye anlayışını yorumladı. İleri’nin verdiği röportajdan bir bölüm şöyle; “Türk sineması o günkü haliyle bizim halk sanatımızdı. Şimdi sinemamız için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Seyirci olan halk kesimi ile sinema arasında müthiş bir bağdaşıklık, özdeşiklik vardı. Bugün o eski günlere baktığımız vakit kent kültürünü, kitlelere o filmler alıştırmıştı.


EVRENSEL OLABİLMENİN YOLU; KENDİN OLMAK 

Türk sinemasının usta isimlerinden senarist-yönetmen Ümit Ünal da, dosya kapsamında verdiği görüşlerinde yerelliğe dikkat çekti. Ünal, şunları söyledi; “Sanat evrensel, dünyanın her yerinden insanları birleştirebilen bir şey olmalı. Bizim bu konuda derdimiz, başka sinemalara, yönetmenlere, filmlere özenmemiz. Evrensel olabilmenin yolu, başkalarına özenmeyi, taklit etmeyi bırakıp, sanatta kendi dilini kendi sözünü bulmaya çalışmak, kendin gibi olmak bence.”


Dosya kapsamında yönetmen Gökhan Yorgancıgil “Hepsi Senaryo”, sinema yazarı Fırat Sayıcı “Film Senaryolarımızda Şablonların Savaşı”, sinema yazarı Gökşen Aydemir “Türk Sinemasının Mitolojik Kökenleri” başlıklı yazılasılarıyla dosyaya katkıda bulundular.


VİZYON FİLMLERİ FİLM ARASI’NDA

Film Arası’nın Ocak sayısında vizyona giren üç filmin kritiği yer alıyor. Daha önce Ocak’ta vizyona gireceği söylenen ancak son anda gösterimi ertelenen Kuzu filmini Başak Bıçak yazdı. Whiplash filmini Dilek Karataş ele alırken, Hobbit; Beş Ordunun Savaşı’nı ise Fatih Yürür değerlendirdi.


DİPLOMAMI KUTLUĞ ATAMAN’DAN ALDIM

Regiman Deniz’n hazırladığı Bir Filmin Hikayesi’nin Ocak konuğu başarılı oyuncu Nursel Köse. Son olarak Kuzu filmindeki rolüyle Antalya’da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan Köse, filmin çekimlerine dair duygularını Film Arası okurlarıyla paylaştı. Ünlü oyuncu, bir okula benzettiği yönetmen Kutluğ Ataman’dan diplomasını aldığını söyledi.


SİNEMANIN GÜNDEMİ FİLM ARASI’NDA

45. sayısına ulaşan Film Arası’nın bu ay yoğun bir gündemi var. Makale bölümünde bu ay Ömer Terzi ‘Türk Sinemasında Politik Bir Film; Şimal Yıldızı’ ve Murat Ata ‘Nefesleri Hayatın Ensesinde; Dardenne Kardeşler’ adlı yazılar yer alırken, dergi yazarları Ali Can Sekmeç “O Bir Kral; Ayhan Işık”, Rıza Oylum “Fars Diyarının Vicdanı; Muhammed Resulof”, Ege Görgün “Nurullah Ataç ve Sinema” ve Merve Yorulmaz “Senaryo Yazmak İsteyenlerin Kitabı başlıklı yazılarıyla okura seslendi. 

#filmarası dergisi
#Rıza Oylum
#Şimal Yıldızı
9 yıl önce