|

Türkiye'nin ilk engelsiz filmi

Dördü görme engelli dördü de işitme engelli. İzmir'de, kendileri de dahil olmak üzere asla iletişim kuramayacakları düşünülen sekiz genç, birlikte çektikleri kısa filmlerle imkansızı başararak birbirlerinin gözü kulağı oldu. Türkiye'de ilk defa işitme engelliler eline kamerayı alıp çekim yaptı, görme engelliler sesleri kaydederek ortaya dört film çıkardı.

Yeni Şafak
16:42 - 9/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 13:44 - 9/04/2015 Perşembe
IHA

İzmir'de, görme ve işitme engelli sekiz genç, kendi çektikleri dört filmi ortak çalışma doğrultusunda hayata geçirdi. İmkansız gibi görünen çalışma; Yaşar Üniversitesi ve İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Sinema Terapi projesi kapsamında hayata geçirilirken, projeyi Avrupa Birliği Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı destekledi. Proje kapsamında, görme engelli öğrenciler ile işitme engelli öğrenciler, öğretmenleriyle birlikte aldıkları eğitimin ardından dört kısa film çekti. Görme engellilerin seslerini kaydettiği, işitme engellilerin görüntülerini çektiği ve öğretmenlerinin hikayelerini anlattıkları filmlerin ilk gösterimi Yaşar Üniversitesi'nde yapılırken, filmler Türkiye ve Polonya'da gerçekleştirilecek sempozyumlarda sunulacak.



BİRLİKTE İLK ÇALIŞMA

Aralık ayında başlayan proje çerçevesinde, İzmir Bornova Aşık Veysel Görme Engelliler Ortaokulu ile Tülay Aktaş İşitme Engelliler Ortaokulu'ndan seçilen 8 öğrenci ve 6 öğretmen, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Film Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Kerem Kaban'dan “senaryo yazımı, kısa filmin temel ilkeleri ve yapımı” ve “ekipman kullanımı” konularında eğitim aldı. Öğretmenleri ve onların hayatlarından kesitlerle ilgili senaryo hazırlayan engelli öğrenciler, Kerem Kaban eşliğinde kısa filmlerinin çekimlerini 1,5 ayda tamamladı. Görme engelli öğrenciler sesleri kaydetme ve müzik tasarımı aşamasında, işitme engelli öğrenciler görüntü çekimi ve yönetimi aşamasında aktif olarak rol alarak güçlü yönlerini öne çıkardı ve farklı bir alanda ilk defa birlikte çalışma örneği sergiledi.



ÖĞRETMENLERİNİN FİLMİNİ ÇEKTİLER

Projenin asıl amacının, filmlerin eğitim alanında ne şekilde kullanılacağını göstermek olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Film Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Kerem Kaban, engelli grubun projeye dahil olma sürecini şöyle anlattı: “Proje 'bir film bir insana yardım edebilir mi?' düşüncesiyle ortaya çıktı. 'Ne yapabiliriz?' diye düşündük. Aklıma dezavantajlı gruplar olarak görme ve işitme engellileri projede bir arada bulundurmak geldi. Öğrencilerimiz 'Bir insan bir mekan' temalı dört film çekti. Bir mekan seçtiler ve hocalara merak ettikleri soruları sordular. Hocalar ise ne soru sorulacağını o ana kadar bilmiyordu. Biz de Yaşar Üniversitesi olarak kamera arkasını çektik ve bu sürecin nasıl geliştiğini kaydettik.”




#izmir
#görme engelliler
#tasarım fakültesi
9 yıl önce