|

Barcelona'nın 'sol ayak' gizemi

Dünyanın en iyi takımlarından biri olarak gösterilen Barcelona'nın orta sahadaki oyun düzeni ve kendisiyle özdeşleşen tiki takası yıllarca ders konusu olmuştu. Peki Katalanlar orta sahadaki bu işlevselliği neye borçlu, konuyla ilgili olarak yıllara uzanan bir detay dikkat çekti.

Yeni Şafak ve
14:02 - 17/11/2017 Cuma
Güncelleme: 16:50 - 17/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
Dünyanın en iyi pas oyununu oynayan Barcelona'nın orta sahadaki sağ ayaklı oyuncu tercihi dikkat çekiyor.
Dünyanın en iyi pas oyununu oynayan Barcelona'nın orta sahadaki sağ ayaklı oyuncu tercihi dikkat çekiyor.

Dünyada 4-3-3 sistemini en iyi uygulayan takımların başında gelen Barcelona'nın oynadığı oyun, bir çok takım tarafından denense de kimse bunda başarıya ulaşamadı. Peki 'tiki taka' denildiği zaman herkesin aklına ilk gelen takım olan Barcelona, bu oyun sistemini neye borçlu?

Katalan ekibinin kendi oyun sistemini kurması, Hollandalı efsane Cruyff'a kadar dayanıyor. Cruyf'un total oyun sistemini bütün yaş kategorilerinde uygulatarak bunu oyuncularına daha küçük yaşlarda empoze eden Katalanlar, transfer yaparken de bu sistemi, zirveye taşıyacak isimleri seçiyor. Ancak ilginç bir detay var.


Barcelona'nın orta üçlüdeki tercihi 'sağ ayak'

Barcelona'nın transfer politikasına bakıldığında her mevkiye her dönem transfer yapıldı. Oyun sisteminin merkezini oluşturan orta 3'lüye yapılan transferlerin sürekli sağ ayaklı olması ve burada sağ ayaklı oyuncuların tercih edilmesi ilginç bir detayı ortaya çıkardı.

Barcelona'nın sol ayaklı orta sahaları;
  • Philip Cocu: 1998-2004
  • Emmanuel Petit: 2000-2001
  • Thiago Motta: 2001-2007
  • Edgar Davids: 2004
  • Seydou Keita: 2008-2012

  • Barcelona orta sahasında şu anda Busquets, Rakitic ve Iniesta forma giyiyor. 3 futbolcu da sağ ayaklı.
#Barcelona
#La Liga
6 yıl önce