|

Bekle bizi Brugge

Yeni Şafak
04:00 - 28/02/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:30 - 27/02/2015 Cuma
Yeni Şafak
UEFA Avrupa Ligi’nde 1-0’lık yenilginin rövanşında Olimpiyat Stadı’nda Liverpool’u 1-0 yenerek karşılaşmaları penaltılara taşıyan, seri penaltılarda da 5-4’lük üstünlük sağlayarak tarihi bir başarıya imza atan Beşiktaş, son 16 turunda Belçika ekibi Club Brugge ile eşleşti. Trabzonspor’un Napoli’ye elenmesiyle Avrupa kupalarındaki tek temsilcimiz olarak dünkü kurada yer alan siyah-beyazlılar, Napoli, İnter, Everton gibi takımların yer aldığı kurada nispeten zayıf bir rakip çekti. 

RÖVANŞ KARŞILAŞMASI 19.03'TE...

UEFA Avrupa Ligi’nde son 16 turu ilk maçı 12 Mart’ta saat 20.00’da deplasmanda oynanacak; rövanş ise 1 hafta sonra 19 Mart’ta İstanbul’da olacak. İkinci karşılaşma Beşiktaş'ın kuruluş yıldönümüne denk geldiği için camia için ayrı önem taşıyacak. Seribaşı avantajının ortadan kalktığı son 16 turu kurasında, aynı ülkeden takımlar da eşleşti. Sadece iki ülke arasında yaşanan gerilimden dolayı Rusya ve Ukrayna takımları ayrıştırıldı. Final 27 Mayıs'ta Polonya'nın Varşova kentinde. 

Yenilmeden bu tura geldi Ligde liderler

Elemelerde önce Brondy’i sonra da Grasshoppers’ı iki galibiyetle eleyen Brugge, Torino, Helsinki ve Kopenhag'lı grupta, 12 puanla (3 galibiyet, 3 beraberlikle) son 32 takım arasına kalmayı başardı. Bu turda ise Aalborg’u 3-1 ve 3-0’lık sonuçlarla eleyen Brugge, bu sezon UEFA Avrupa Ligi’nde 12 maçta hiç yenilmedi; 9 galibiyet, 3 beraberlik aldı. Ligde 27 maç sonunda 52 puanla lider durumdaki Belçika ekibi, attığı 62 gole karşın kalesinde 27 gol gördü. 


Gelir 5,3 milyon TL Prim 400 bin Euro

Liverpool maçını 70 bine yakın taraftar izlerken, tribün hasılatı 4 milyon TL oldu. Kartal, ayrıca galibiyet için 140 bin Euro ve tur için 300 bin Euro'ya hak kazandı. Öte yandan yönetim, 200 bin Euro'luk tur primine yüzde yüz zam yaptı. 


Kurada bu kez yüzü güldü

'Zor takımla eşleşme' gibi bir üne sahip Beşiktaş'ın bu kez  yüzü güldü. Kurayı ilk turda olduğu gibi yine efsane Polonyalı kaleci Jerzy Dudek çekerken temsilcimiz bu kez şanslı bir eşleşme yaşadı. Dudek, Beşiktaş'a bir önceki turda Liverpool'u çekerken, Şampiyonlar Ligi elemesindeki zorlu Arsenal eşleşmesini de UEFA Genel Sekreteri Gianni İnfantino çekmişti. 


Liverpool'un İstanbul acısı

Beşiktaş’ın Liverpool karşısında elde ettiği tarihi zafer dünya basınında geniş yankı uyandırdı. UEFA, internet sitesinde galibiyete "Korkusuz Beşiktaş” başlığını atarken, en çok merak edilen İngiliz basınının yorumlarıydı. 

Metro: “Lovren kader penaltısını kaçırdı, Liverpool dalga konusu oldu”

Daily Mail: “Liverpool elendi! İngilizler için Avrupa’da hüzün haftası”

BBC: “Liverpool ilk kez penaltılarda kaybetti. Unutması zor bir veda”

The Telegraph: “Lovren kaçırdı, sevinen Beşiktaş oldu”

Guardian: “Liverpool’un kabusu Ba, direğe takıldı ama infaz sonunda gerçekleşti”

Daily Mirror: Liverpool için İstanbul acısı. 10 yıl öncesi tekrarlanmadı”

Tarih yazmak için kupayı almalıyız

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, gidebilecekleri yere kadar gideceklerini belirterek asıl başarının kupayı kaldırmak olduğunu söyledi. "Maçın atmosferi, maçın gidişatı ve ortaya konulan performansa bakılırsa tarihi bir maçtı” diyen Orman, “Fakat tarih yazmak için kupa kaldırmak lazım" ifadelerini kullandı.

HERKES İNANSIN

Son 16’da Club Brugge ile eşleşmelerini değerlendiren Beşiktaş Başkanı, “Beşiktaş Liverpool'a olduğu gibi oynarsa hiç fark etmez. Club Brugge, kuradaki takımlar içerisinde daha kolay bir ekip gibi gözüküyor. Tüm Beşiktaşlılar, final oynayacağımıza inansın” yorumunu yaptı.  

200 BİN KİŞİ DE OLSA DOLARDI

Olimpiyat Stadı tribünlerini dolduran taraftarlara teşekkür eden Beşiktaş Başkanı, “Bu kadar güzel ülkede, bu kadar güzel statta Beşiktaş'ın Avrupa Ligi kupasını, Şampiyonlar Ligi kupasını alabileceğini ilk günden beri söylüyordum. 70 bin kişi vardı. Stat 200 bin kişilik olsaydı yine doldururduk” dedi.  

Bilic'in sözleşmesini uzun yıllar uzatmak istediklerini kaydeden Orman, öncelikli hedeflerinin lig şampiyonluğu olduğunu da dile getirdi.

Beşiktaş 7 sıra birden yükseldi

UEFA Avrupa Ligi'nde Liverpool'u eleyen Beşiktaş, Avrupa'nın en iyi kulüpleri sıralamasında 7 basamak birden yükseldi. Siyah-beyazlılar, 41.likten 34.'lüğe çıktı. Liverpool 24.'lükten 32. sıraya geriledi. Napoli'ye elenerek Avrupa'ya veda eden Trabzonspor ise 48. sıradaki yerini korudu. G.Saray 63, Karabük 89 Bursaspor 129. oldu. F.Bahçe ise listede yer almadı. 


Orman'dan G.Saray gafı

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, kurayı değerlendirirken "Türkiye'ye bugüne kadar hiç UEFA Kupası gelmemesi" şeklinde gafı G.Saraylıları kızdırdı. Sarı-kırmızılıların UEFA Kupası'nı kazandığı dönemin başkanı Faruk Süren "Fikret bey o zaman herhalde futbolla ilgilenmiyordu" açıklaması yaparken, Orman ise olayın dil sürçmesi olduğunu söyledi.


İngilizler golü çözmeye çalıştı

Tolgay Arslan’ın 73'teki golü, İngiliz basını tarafından “Yıldırım”a benzetildi. Tolgay’ın da müthiş bir plaseyle köşeye bıraktığı müthiş golü, detaylı olarak inceleyen İngiliz basını, golün saatte 49.83 km hızla, 17.42 metre uzaklıktan, 0.78 saniyede kale gittiğini kaydetti.


Tolgay Arslan'dan iki golle rekor

Maçın kahramanı Tolgay Arslan, şimdiden 4 sezondaki en yüksek gol rakamına ulaştı. Olimpiyat’taki iki maçında da gol atan 25 yaşındaki yıldız, 7 resmi maçta 390 dakika sahada kaldı; attığı iki golle Hamburg’daki tek gollü sezonlarını geride bıraktı. 


Türkiye'nin 12. sırası garanti

Beşiktaş'ın Avrupa'daki başarısı, ülke puanına önemli katkı sağladı. Yunanistan'ı Avrupa'daki son takımı Olympiakos'un, Ukrayna'nın Dnipro takımına elenmesiyle Türkiye, 32 bin 600 puanla 12. sıradaki yerini korumayı garantiledi. 2016-2017 sezonuna da şampiyon, Şampiyonlar Ligi'ne, Türkiye Kupası'nı kazanan takım da UEFA Avrupa Ligi'ne direkt gruplardan başlayacak.

#Avrupa Ligi
#Liverpool
#Trabzonspor
#Napoli
9 yıl önce